DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna

Logo Forum Onkologicznego DUM SPIRO-SPERO
Forum jest cz?ci? Fundacji Onkologicznej | przejdź do witryny Fundacji

Czat Mapa forum Formularz kontaktowyFormularz kontaktowy FAQFAQ
 SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  AlbumAlbum
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
wycinek z żołądka
Autor Wiadomość
Peti 
PRZYJACIEL Forum



Dołączyła: 14 Kwi 2010
Posty: 762
Skąd: Szczecin
Pomogła: 175 razy

 #16  Wysłany: 2011-01-08, 19:51  


Gaba

powiem szczerze, że dopiero dziś Twój wpis wskazał mi Twój temat, niestety jestem zupełnym laikiem w kwestii Twojej choroby.

Faktycznie ta zmiana na trzustce może być niepokojąca- czy lekarz cokolwiek skomentował tą zmianę?

Kiedy masz ten Pet? napisałaś że po nowym roku?
_________________
Gosia
nie oddam Cię kochany...będę walczyć z tą chorobą!
 
 
gabi30 
PRZYJACIEL Forum



Dołączyła: 16 Kwi 2010
Posty: 562
Pomogła: 206 razy

 #17  Wysłany: 2011-01-08, 20:15  


Witajcie!
W poniedziałek jadę po skierowanie na badanie. To będzie PET Ga68. Na ostatniej wizycie u gastrologa ( w grudniu) dowiedziałam się,że nikt nie podejmie się operacji tej zmiany przed wykonaniem badania PET. Na moje pytanie o biopsję dowiedziałam się,że ogon trzustki jest niedostępny do biopsji. Nie znam się na tym, więc przyjęłam to za fakt. Miałam wykonane badanie EUS, ale oprócz wymienianego powiększonego węzła chłonnego napisano na wyniku,że ogon niedostępny w badaniu:-(.
Wiem tyle,że nie wiem nic.
 
sonia21 
PRZYJACIEL Forum



Dołączyła: 27 Lip 2010
Posty: 2735
Skąd: Sosnowiec
Pomogła: 198 razy

 #18  Wysłany: 2011-01-14, 21:26  


Droga gabi
z jakiego jesteś miasta i gdzie się leczysz ? gdzie masz PET-CT ?
pozdrawiam napisz co po badaniu
ściskam :tull:

[ Dodano: 2011-01-14, 21:33 ]
sory gabi nie doczytałam jesteś z Szczecina , czy tylko tam były badania genetyczne ?
 
gabi30 
PRZYJACIEL Forum



Dołączyła: 16 Kwi 2010
Posty: 562
Pomogła: 206 razy

 #19  Wysłany: 2011-01-15, 19:26  


Krew pobrano mi na badanie w kierunku Zespołu MEN1. Obecnie otrzymuję raz w miesiącu lek Sandostatin LAR. Na badanie PET jadę do Warszawy na Banacha.
 
gabi30 
PRZYJACIEL Forum



Dołączyła: 16 Kwi 2010
Posty: 562
Pomogła: 206 razy

 #20  Wysłany: 2011-01-22, 20:01  


Piszę sama ze sobą, ale może tak musi być :cry:

Podczas ostatniego pobytu w szpitalu miałam endoskopowo usunięte zmiany z dwunastnicy, dwie po ok. 1cm. Żadnych złych rzeczy nie ma w wynikach histo- tylko nieswoiste zmiany zapalne. Tomografia j.b oprócz opisywanej w USG zmiany w ogonie trzustki ,w porządku.
A ja mam coraz gorsze bóle brzucha w nadbrzuszu.Promieniują do kręgosłupa i łopatek. Nie wiem już co robić. Czekam na PET z galem , może on coś wyjaśni. Na skierowaniu mam :Gastrinoma C75.9 Co oznacza to C75.9?
 
marcin1804 


Dołączył: 10 Paź 2010
Posty: 39

 #21  Wysłany: 2011-01-22, 20:40  


C75.9 to kod międzynarodowej klasyfikacji chorób, oznacza:
Nowotwór złośliwy (gruczoł wydzielania wewnętrznego, nieokreślony)
_________________
Pozdrawiam
Marcin
 
gabi30 
PRZYJACIEL Forum



Dołączyła: 16 Kwi 2010
Posty: 562
Pomogła: 206 razy

 #22  Wysłany: 2011-01-23, 09:19  


marcin1804 napisał/a:
C75.9 to kod międzynarodowej klasyfikacji chorób, oznacza:
Nowotwór złośliwy (gruczoł wydzielania wewnętrznego, nieokreślony)


Dzięki za wyjaśnienie. ale ze mnie ciemna masa :roll:
 
iwka3219 
PRZYJACIEL Forum


Dołączyła: 02 Cze 2010
Posty: 915
Pomogła: 219 razy

 #23  Wysłany: 2011-01-23, 21:59  


Z trzustka nie ma zartow, sama wiem o tym najlepiej .. Powiedz nam jeszcze skad jestes ? Czy moze z Warszawy ? Czy jednak Szczecin ?
 
gabi30 
PRZYJACIEL Forum



Dołączyła: 16 Kwi 2010
Posty: 562
Pomogła: 206 razy

 #24  Wysłany: 2011-01-24, 09:07  


iwka3219 napisał/a:
Powiedz nam jeszcze skad jestes ? Czy moze z Warszawy ? Czy jednak Szczecin ?


Jestem ze Szczecina
 
DumSpiro-Spero 
Administrator



Dołączyła: 19 Sty 2009
Posty: 7457
Pomogła: 3498 razy


 #25  Wysłany: 2011-01-24, 22:06  


gabi30,
nie można zadecydować o dalszej terapii bez wyniku PET.

Trudno też w chwili obecnej cokolwiek prognozować - sposób postępowania będzie zależał od zaawansowania choroby - niestety mamy za mało danych by je ocenić.

Czekamy na wynik PET.
Proszę Cię gabi30 byś po wpisaniu tutaj (w całości i dokładnie) wyniku zawiadomiła mnie poprzez prywatną wiadomość, że go zamieściłaś.
Z góry dziękuję i pozdrawiam ciepło.
_________________
pozdrawiam, DSS.
 
gabi30 
PRZYJACIEL Forum



Dołączyła: 16 Kwi 2010
Posty: 562
Pomogła: 206 razy

 #26  Wysłany: 2011-02-09, 19:57  


Wczoraj otrzymałam kolejną dawkę analogu somatostatyny. Dziś zadzwonili do mnie z Bydgoszczy, PET mam wyznaczony na 3 marca. Czuję się potwornie zmęczona, ostatnio powiększyły mi się węzły chłonne-w pachwinach, pod pachami i nad obojczykami. Robiłam morfologię ale jest dobra, przynajmniej lekarz nic nie mówił:
Leukocyty 12,8 (N 3,8-10)
Erytrocyty 14,7 to chyba błąd (N 3,7-5,1)
Hematokryt 42 ( N 37-47)
Hemoglobina 14 ( N 12-16)
MCV 88,8 (N 80-99)
MCH 29,8 ( N 27-35)
MCHC 33,2 ( N 32-37)
Płytki 252 ( N 140-440)
Limfocyty% 48 ( N 20-45)
Neutrofile% 42 ( N 40-70)
Inne ( Eo,Bazo,Mono)% 5 ( N 6-12)
RDW-CV 11 ( N 12-15)
PDW 9 (N 9-17)
MPV 8 ( N 9-13)
P-LCR 16 ( N 13-43)

No i Gastryna ale to przy moim schorzeniu typowe 1123 pg/ml ( N 23-115)
Czy ktoś mógłby powiedzieć,czy morfologia jest dobra?

[ Dodano: 2011-02-09, 21:06 ]
Okazuje się,że szpital jednak kieruje mnie do Bydgoszczy a nie do Warszawy jak pierwotnie zakładano.
 
asia19 
PRZYJACIEL Forum



Dołączyła: 29 Gru 2010
Posty: 607
Skąd: Mazowsze
Pomogła: 111 razy

 #27  Wysłany: 2011-02-09, 22:56  


Nie wiem, czy dobrze napiszę, ale dlaczego tak długo czekasz na badanie PET (w sumie ja myślałam, że to o wyniki chodzi?)? Może warto skonsultować przypadek u innego lekarza, który przyjmuje w jakimś CO i naciskać na szybsze wykonywanie badań? A może szybciej nie można, sama już nie wiem. Mój Tato miał to badanie wykonane bardzo szybko (w kilka dni po przyjęciu).
 
gabi30 
PRZYJACIEL Forum



Dołączyła: 16 Kwi 2010
Posty: 562
Pomogła: 206 razy

 #28  Wysłany: 2011-02-10, 00:43  


Asiu na ten typ nowotworu nie umiera się tak szybko. Należy do grupy nowotworów neuroendokrynnych dających niezbyt przyjemne objawy. Co nie zmienia faktu,że trzeba gada się pozbyć. Stąd być może dłuższy termin oczekiwania na badanie. Poza tym, będę miała wykonany PET ze znacznikiem w postaci galu a nie z glukozą. Na gal czeka się dłużej.
 
asia19 
PRZYJACIEL Forum



Dołączyła: 29 Gru 2010
Posty: 607
Skąd: Mazowsze
Pomogła: 111 razy

 #29  Wysłany: 2011-02-10, 13:03  


Gabi, nie zrozumiałyśmy się. Być może na PET z galem czeka się dłużej, ale chodziło mi tylko o to, aby szybko zacząć leczenie i nie dawać się zwodzić odległymi terminami, słowem: nie dać uśpić swojej czujności...
 
gabi30 
PRZYJACIEL Forum



Dołączyła: 16 Kwi 2010
Posty: 562
Pomogła: 206 razy

 #30  Wysłany: 2011-02-10, 14:46  


Dzięki Asiu za ciepłe słowa. Niepokoją mnie te powiększone węzły, zwłaszcza na obojczykami. Wyglądają tak jakby mi ktoś koraliki wyłożył pod skórą,nie są bolesne,ale odczuwam dyskomfort przy obracaniu głowy na boki. To samo dotyczy węzłów pachowych,nie bolą ale nie mogę docisnąć rąk do ciała bo pod pachami coś przeszkadza. Nie umiem tego lepiej wytłumaczyć.
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  


logo

Statystki wizyt z innych stron
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group