DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna

Logo Forum Onkologicznego DUM SPIRO-SPERO
Forum jest cz?ci? Fundacji Onkologicznej | przejdź do witryny Fundacji

Czat Mapa forum Formularz kontaktowyFormularz kontaktowy FAQFAQ
 SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  AlbumAlbum
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Rak zoladka chemia przed operacja
Autor Wiadomość
lesil 


Dołączyła: 11 Maj 2015
Posty: 24

 #91  Wysłany: 2017-10-27, 23:45  


martina25

Wspaniale, że już po wszystkim. Przeżyłaś wiele. Ciekawa jestem bardzo jaką masz wagę teraz, czy przybywa Ci kilogramów, czy stoisz w miejscu?

Czy mogłabyś napisać jakie masz wyniki morfologii krwi. Chodzi mi głównie o hemoglobinę, erytrocyty, hematokryt. Mój Mąż jest już ponad 2 lata po usunięciu żołądka i cały czas walczymy o właściwą morfologię (są poniżej norm obow. w WCO). Waga stoi, czuje się dobrze.
Czy bierzesz zastrzyki z Witaminy B-12 jeden raz w miesiącu?

Ja muszę uzupełnić swój wątek , który może byłby pomocny wielu innym.

Pozdrawiam serdecznie i życzę dobrego samopoczucia i jak najmniej stresu w oczekiwaniu na kolejne wyniki badań.
 
martina25 


Dołączyła: 12 Sie 2016
Posty: 61
Pomogła: 1 raz

 #92  Wysłany: 2017-11-21, 22:21  


LESIL
nie odpowiadalam wcześniej bo nie miałam aktualnych badań.
wagowo powoli idę w górę, B12 dostaje raz na miesiąc lub półtora to zależy jak pójdę. Wyniki krwi dzisiejsze masz poniżej. Generalnie czuje się super, jestem 2 miesiące po operacji więc te wyniki jeszcze trochę słabe, chociaż tak jak mówię, czuję się super. Apetyt mam, siły też. W sumie odzyskałam już 13,5 kilograma z 20 utraconych.

Pozdrawiam


Leukocyty 6,85 K/µl 4,0 — 10,0
Erytrocyty ↓ 3,65 M/µl 4,0 — 5,0
Hemoglobina ↓ 10,15 g/dl 12,0 — 16,0
Hematokryt ↓ 31,1 % 37,0 — 47,0
MCV 85,0 fl 80,0 — 97,0
MCH 27,8 pg 27,0 — 34,0
MCHC ↓ 32,6 g/dl 33,0 — 36,0
RDW ↑ 22,0 % 11,0 — 15,0
Płytki krwi 413 K/µl 150 — 450
PCT ↑ 0,38 % 0,12 — 0,36
PDW 14,0 % 11,5 — 21,0
MPV 9,1 fl 6,1 — 11,0
NEU% 61,2 % 45,0 — 70,0
NEU 4,19 K/µl 1,80 — 7,00
LYMPH% 24,2 % 20,0 — 45,0
LYMPH 1,66 K/µl 1,00 — 4,50
MON% ↑ 12 % 2 — 8
MON ↑ 0,82 K/µl 0,10 — 0,80
EOS% 1,8 % 1,0 — 5,0
EOS 0,12 K/µl 0,02 — 0,7
BASO% 0,8 % 0,0 — 1,0
BASO 0,050 K/µl 0,001 — 0,20
_________________
Pozdrawiam
Marta
 
martina25 


Dołączyła: 12 Sie 2016
Posty: 61
Pomogła: 1 raz

 #93  Wysłany: 2018-02-01, 22:27  


Witam,
niedługo kolejne wyniki tomografu a ja coraz bardziej wariuje, wiem... nic yo nie da ale człowiek nie może ot tak się wyłączyć.

We wrześniu mialam operacje na płuca, na szczęście, częściej wyszlo ok, tylko czy to z tego powodu mam teraz bóle?? Operowali prawe płuco, cięcie mam wzdłuż biustu. Od dłuższego czasu prawa pierś jest jakby zdrowia plus niektóre kości pod biustem są bolące przy dotyku. Co to może być. Efekt operacji, przerzuty???
Zaraz po operacji nie było tego, pojawiło się jakieś 3tygodnie po. Teraz bylam we Włoszech na nartach, nie zjeżdżalam raczej tylko delikatne spacery i nabawilam się kolejnego bólu w Okolicach operowanego płuca, tym razem razem klucie w środku jakby wplucu

Oczywiście nerwy przed wynikami i czlowiek widzi czarne kory, dzisiaj pierwszy raz popłakałam się przy mojej 18letniej córce, zawsz starałam się mówić i pokazywac że jest ok.
_________________
Pozdrawiam
Marta
 
marzena66 
MODERATOR



Dołączyła: 13 Lip 2014
Posty: 9806
Skąd: gdańsk
Pomogła: 1753 razy


 #94  Wysłany: 2018-02-02, 19:51  


martina25,
Wiesz, że bez badań i wyników nie jesteśmy w stanie nic stwierdzić, choć wiem, że to bardzo stresujący dla Ciebie czas musisz to przetrwać i dopiero po otrzymaniu wyniku prawda wyjdzie na jaw.

To, że boli to nie od razu musi być najgorsze choć oczywiście nie powinnaś odczuwać jakiś większych bóli, jakieś drobne niedomagania, czy pobolewania mogą się zdarzać ale nie powinien być to jakiś ból, który utrudnia Ci w jakiś sposób życie.

Płacz jak tego potrzebujesz, niestety strach i nerwy czasami biorą górę nad naszym rozsądkiem i na pewno Twoją słabość córka doskonale rozumie.

Czekamy razem z Tobą na wyniki i mocno zaciskamy kciuki żeby było wszystko dobrze.

pozdrawiam
 
martina25 


Dołączyła: 12 Sie 2016
Posty: 61
Pomogła: 1 raz

 #95  Wysłany: 2018-05-12, 20:05  


Witam,
do tej pory miałam tomograf z kontrastem dozylnym, teraz dostałam skierowanie na tomograf z kontrastem dozylnym plus doustny.
proszę o informację, czy taki podwójny kontrast daje lepszy obraz? Czy konieczny jest podwójny? Na badania kierowala mnie onkolog która mnie prowadzi od początku, nie pytałam bo zauważyłam dopiero w domu.

Będę wdzięczna za info.

Pozdrawiam Marta
_________________
Pozdrawiam
Marta
 
marzena66 
MODERATOR



Dołączyła: 13 Lip 2014
Posty: 9806
Skąd: gdańsk
Pomogła: 1753 razy


 #96  Wysłany: 2018-05-14, 17:13  


martina25 napisał/a:
czy taki podwójny kontrast daje lepszy obraz? Czy konieczny jest podwójny?

Zawsze lekarz zleca czy ma być z kontrastem, bez, z dożylnym i/lub doustnym i widocznie widzi u Ciebie taką potrzebę.
W sumie w większości przypadków w badaniach TK jamy brzusznej i miednicy małej kontrast
w postaci wodnego roztworu podaje się również doustnie.

Mój mąż kiedy ma badanie TK j.brzusznej i miednicy małej zawsze na każde badanie musi się stawić z butlą wody, do której dolewają mu kontrast i to sobie przed badaniem pije a później drugi jak już leży na badaniu dożylny, nigdy nie było inaczej a miał już kilka takich badań.

pozdrawiam
 
martina25 


Dołączyła: 12 Sie 2016
Posty: 61
Pomogła: 1 raz

 #97  Wysłany: 2018-05-28, 19:48  


Marzena dziękuję za odpowiedź 😀. Jeśli chodzi o kontrast do tomografu to mimo że było napisane dozylni plus doustny to dostalam tylko w zyle, nic nie piłam. Oczywiście z nerwów itd nie zapytałam lekarza dlaczego.

Dzisiaj byłam po wynik tomografu, jest czysto 😁. Minęło 17 miesięcy od operacji, coraz więcej wiary w to że się udało.
Jeszcze krew się trochę "rozjezdza" ale mam nadzieję, że i to opanuje z czasem. Niestety lekarz nie zaleca witamin w tabletkach a z jedzenia to jakoś ciężko mi wydobyć. Może ktoś ma tutaj większe doświadczenie? Może jednak czymś się wspomagacie? Może inny lekarz inne zdanie?
hemoglobina 8,7 norma od 12
Zelazo 17 norma od 25
ASP i Alt trochę podwyższone ale nie dużo.
Generalnie nie ma tragedii, są dni kiedy czuje się rewelacyjnie ale są też takie kiedy coś boli, cos uciska. Pewnie jelita po radioterapii też potrzebują duzo czasu na regeneracje.
_________________
Pozdrawiam
Marta
 
gaba 
PRZYJACIEL Forum


Dołączyła: 18 Kwi 2010
Posty: 3273
Skąd: warszawa
Pomogła: 1769 razy

 #98  Wysłany: 2018-05-28, 20:30  


nie wiem czy możesz to jeść ale w sposób naturalny to potrzebne żelazo hemowe czyli wołowina z owocem z dużą ilością wit C. Ważne: jeżeli to wołowina gotowana lub duszona to należy zjeść całość żeby nic nie tracić. Lekarz może nie zalecać żelaza w tabletkach bo można tym uszkodzić wątrobę a chyba Twoja już w kość dostała.
_________________
sprzątnięta
 
martina25 


Dołączyła: 12 Sie 2016
Posty: 61
Pomogła: 1 raz

 #99  Wysłany: 2018-05-29, 11:35  


Gaba co znaczy w całości? Dusić w dużych kawałkach? Czy to może być duszona wołowina popita np świeżym sokiem pomarańczy?
ja teraz 2 razy w tygodniu jem duszona watrobke indyka
_________________
Pozdrawiam
Marta
 
gaba 
PRZYJACIEL Forum


Dołączyła: 18 Kwi 2010
Posty: 3273
Skąd: warszawa
Pomogła: 1769 razy

 #100  Wysłany: 2018-05-29, 16:06  


W całości to znaczy z całą wodą w której się gotowało. Wątróbki drobiu niestety zawierają sporo szkodliwych dodatków które w ten drób wpychano. Lepiej wątrobę wołową, dlatego zalecam wołowinę bo w stosunku do swojej masy bydło dostaje najmniej antybiotyków i innych tego rodzaju wspomagaczy, a wszystkie trucizny gromadzą się w wątrobie. Każdy sok jest dobry ale tylko ten własnoręcznie wyciskany i od razu wypity w innych straty witaminy C są tak duże że trzeba by wypijać litry. Owoce całe jednak lepiej zachowują wit C.
_________________
sprzątnięta
 
martina25 


Dołączyła: 12 Sie 2016
Posty: 61
Pomogła: 1 raz

 #101  Wysłany: 2018-06-05, 11:51  


Dostałam od lekarza internisty maść przeciwbólowa traumon, od dłuższego czasu mam bóle w prawej stronie od biodra w dół, lekarz twierdzi że to od kręgosłupa lub stan zapalny. Przepisał mi ketonal i ta maść. Mogę się nią smarować? Wyniki tomografu były ok., onkolog też twierdził że skoro tomograf nic nie wykazał to musi to być od kręgosłupa.
_________________
Pozdrawiam
Marta
 
esperanzza 


Dołączyła: 18 Sie 2016
Posty: 2

 #102  Wysłany: 2019-10-02, 09:07  


Cześć Martina, co u Ciebie? Jak aktualne wyniki badań? Pozdrawiam serdecznie
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  


logo

Statystki wizyt z innych stron
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group