Miałem wycinane zmianę która pojawiła się 6miesiecy temu .
Na początku jakby komar ugryzł,potem zaczęło się robić z tego rana,goiło się i nie.Dermatolog podejrzewał BBC.Profilaktycznie wyciołem.
Odebrałem wyniki ale wizyta dopiero za tydzień,bo lekarz dziś odwołał.
Proszę o pomoc w zrozumieniu.
DIAGNOZA MIKROSKOPOWA WRAZ Z ROZPOZNANIEM
Fragment skóry pokryty naskórkiem bez cech dysplazji; w skórze właściwej obszar przewlekłego nacieku zapalne z przewagą histiocytów i nieserowaciejącymi ziarniniakami z komórkami olbrzymimi wielojądrzastymi. Ziarniniaki widoczne w okolicy mieszka włosowego. Obraz odpowiada zapaleniu ziarniniakowemu; bez utkania nowotworowego.
Konieczna korelacja z obrazem klinicznym.
Opis makroskopowy materiału
Wrzecionowaty fragment skóry o wymiarach 0,8 x 0,4 x 0,3 cm. Na powierzchni niewyraźnie odgraniczony, płasko-wyniosły, cielisty o wymiarach 0,3 x 0,2 x 0,1 cm. Margines boczny około 0,1 cm. Margines w głębi - tusz zielony, do oceny mikroskopowej. Materiał pobrano w całości.
Twój wynik jest generalnie ok czyli nie stwierdzono w wyciętej zmianie nacieku nowotworowego. Obecne są komórki towarzyszące różnych stanom zapalnym, a także czasem procesom nowotworowym - jednak u Ciebie nie występują żadne nieprawidłowo wyglądające komórki. Jest ok.
Z całą pewnością wydarzyło się coś co wywołało ten przedłużający się stan zapalny. Rozumiem, że nie była to na początku żadna drobna zmiana ropna ( tzw.pryszcz), który mógł być podrażniony/rozdrapany?
Gdzie ta zmiana się pojawiła? Na którejś z kończyn? Dopytuję bo napisałeś, że trochę to przypominało ugryzienie komara. 6 miesięcy temu komary nie grasowały więc obstawiałabym ugryzienie jakiegoś pająka ( kątnik?). Takie pajęcze ugryzienia lubią się „ślimaczyć” i mogą powodować intensywną miejscową reakcję zapalną - organizm usiłuje ograniczyć działanie jadu i otacza tę obcą substancję różnymi komórkami obronnymi. W efekcie końcowym tworzą się ziarniniaki.
To moja teoria, mogło to być pewnie coś zupełnie innego.
Natomiast najważniejsze, że w wyniku hist-pat nie ma nic niepokojącego.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum