DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna

Logo Forum Onkologicznego DUM SPIRO-SPERO
Forum jest cz?ci? Fundacji Onkologicznej | przejdź do witryny Fundacji

Czat Mapa forum Formularz kontaktowyFormularz kontaktowy FAQFAQ
 SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  AlbumAlbum
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
Znalezionych wyników: 222
DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna
Autor Wiadomość
  Temat: podejrzenie Tu
Ola Olka

Odpowiedzi: 19
Wyświetleń: 2026

PostDział: Nowotwory płuca i opłucnej   Wysłany: Dzisiaj 8:47   Temat: podejrzenie Tu
arawis napisał/a:
Ciocia zanim otrzyma chemię, ma mieć zrobione TK głowy?
Uważam to za słuszne. TK pomoże określić stan zaawansowania choroby (oby był jak najmniejszy) szczególnie że:
Cytat: Rokowanie pacjentów z drobnokomórkowym rakiem płuca zależy od stopnia zaawansowania choroby. DRP jest bardzo agresywnym nowotworem, często rozpoznawanym w stadium uogólnienia choroby. Pomimo początkowo dużej wrażliwości na chemioterapię i radioterapię nowotwór bardzo często nawraca, dając przerzuty do innych narządów m.in. wątroby i mózgu

Zródło: https://www.zwrotnikraka....komorkowy-pluc/

Pozdrawiam serdecznie
  Temat: gruczolakorak prośba o pomoc
Ola Olka

Odpowiedzi: 29
Wyświetleń: 3832

PostDział: Nowotwory płuca i opłucnej   Wysłany: 2019-05-16, 15:44   Temat: gruczolakorak prośba o pomoc
MagdaZet przykro mi że sytuacja tak się rozwija. Tata teraz musi nabrać trochę sił dalsza chemioterapia mogła by tylko pogorszyć jego stan. Trzeba odczekać tu nic nie można niestety przyśpieszać. Tato musi zebrać siły do dalszej walki.
Pozdrawiam serdecznie
  Temat: podejrzenie Tu
Ola Olka

Odpowiedzi: 19
Wyświetleń: 2026

PostDział: Nowotwory płuca i opłucnej   Wysłany: 2019-05-10, 07:57   Temat: podejrzenie Tu
arawis napisał/a:
Ale już została poinformowana, że z wynikami ma się stawić u onkologa, a to chyba wiadomo co oznacza, niestety..
Cała diagnostyka ma na celu stwierdzenie co w tych płucach jest a skoro było podejrzenie zmian rozrostowych to teraz wyniki musi obejrzeć onkolog. Dopóki jednak nie ma wyników histo-pat. to nie ma pewności.
arawis napisał/a:
Czy jest pewny, że czeka ją chemioterapia czy niekoniecznie przy zajętych węzłach chłonnych będzie taka opcja (mniemam, że zajęte są, skoro były powiększone..).
O sposobach leczenia raka płuc poczytaj tu: http://www.onkonet.pl/dp_rakpluca.html
arawis napisał/a:
Wiem, że dopóki nie ma wyniku nie ma co gdybać, ale chyba już się trzeba na coś nastawiać..
Na to będziesz jestzcze miała czas - poczekajcie na wyniki - poniedziałek tuż tuż. Obojętnie jak będzie - wynik czarno na białym jest zawsze lepszy (bo można zacząć działać) niż gdybanie.
Pozdrawiam serdecznie
  Temat: podejrzenie Tu
Ola Olka

Odpowiedzi: 19
Wyświetleń: 2026

PostDział: Nowotwory płuca i opłucnej   Wysłany: 2019-04-15, 09:06   Temat: podejrzenie Tu
arawis wiek, fakt że pacjentka pali, podejrzenie o zmiany rozrostowe - wszystko to są czynniki zwiękaszające ryzyko wystąpienia raka.
Narazie jest podejrzenie ale to wystarczy by była konieczność przeprowadzenia dalszej diagnostyki.

Bronchoskopię wykonuje się albo w znieczuleniu miejscowym tylnej ściany gardła, nasady języka oraz strun głosowych albo też czasami w znieczuleniu ogólnym.
Pozdrawiam serdecznie
  Temat: przerzuty do mózgu
Ola Olka

Odpowiedzi: 10
Wyświetleń: 706

PostDział: Choroba nowotworowa / pacjent onkologiczny   Wysłany: 2019-04-15, 08:50   Temat: przerzuty do mózgu
Moon113 napisał/a:
Lekarz stwierdził że nowotwór pewnie zajął również inne miejsca i ze względu na wiek, stan zdrowia tylko leczenie paliatywne.
Choroba jest już za bardzo zaawansowana i rozległa - niestety w takim wypadku tylko leczenie paliatywne jest możliwe. Mama ma zapewnioną opiekę hospicyjną to bardzo dobrze. Wyleczyć się już tego nie da ale komfort życia jest zawsze najważniejszy szczególnie w chorobie.
Pozdrawiam serdecznie
  Temat: czerniak na lydce
Ola Olka

Odpowiedzi: 4
Wyświetleń: 832

PostDział: Nowotwory złośliwe skóry, czerniaki skóry i oka   Wysłany: 2019-04-10, 13:03   Temat: czerniak na lydce
Majka87 witaj na forum. Piszą ponownie teraz już w twoim wątku :-)

Stwierdzono u ciebie czerniaka PT1a co oznacza - T1a guz o grubości do 0,8 mm bez owrzodzenia. Leczenie w tym stadium to radykalne wycięce nowotworu, wraz z marginesem skóry zdrowej o szerokości 1 cm (dla czerniaka o grubości do 2 mm). Badania węzła wartowniczego przeprowadza się przy grubości czerniaka od 1 mm.
Więcej poczytaj tu: http://www.onkonet.pl/dp_czerniakzs2.html

Teraz idź na docięcie blizny a potem pamiętaj o regularnych kontrolach.
Pozdrawiam serdecznie
  Temat: basik78 - komentarze
Ola Olka

Odpowiedzi: 101
Wyświetleń: 5104

PostDział: Tu trzymamy KCIUKI   Wysłany: 2019-03-27, 08:29   Temat: basik78 - komentarze
basik78 super. Tak trzymajcie :okok"
  Temat: Clark III Breslow 2,4 przerzuty do OUN
Ola Olka

Odpowiedzi: 359
Wyświetleń: 83632

PostDział: Nowotwory złośliwe skóry, czerniaki skóry i oka   Wysłany: 2019-03-21, 08:51   Temat: Clark III Breslow 2,4 przerzuty do OUN
basik78 napisał/a:
Już nie wiem czy mąż jest uzależniony od tego Relanium czy Ono jest bezpieczne i pomaga?
Relanium jest lekarstwem od którego można się uzależnić - niestety. Może warto by było zmienić tabletki na krople doustne? Szybciej działają po podaniu i można lepiej regulować dozowanie (odpowiednią ilością kropelek).
Pozdrawiam serdecznie
  Temat: Rak żołądka
Ola Olka

Odpowiedzi: 88
Wyświetleń: 15043

PostDział: Nowotwory przewodu pokarmowego   Wysłany: 2019-03-20, 08:59   Temat: Rak żołądka
Tabaluga to super że z tą chemią dobrze poszło. Oby tak dalej.
Tabaluga napisał/a:
Mama prawie straciła wzrok. Widzi przez mgłę, może to przez chemie, nie wiem już.
Wydaje mi się że to raczej powikłania czy pozostałości po udarze - może po czasie stan się polepszy.
Tabaluga napisał/a:
Ale tli się we mnie nadzieja ze w czwartek tomograf pokaże cuda, przerzuty znikną, żołądek do resekcji. Jakkolwiek to brzmi, to mini nadzieję mam.
W cuda ja nie bardzo wierzę ale nadzieję zawsze trzeba mieć. Trzymam kciuki żeby było możliwie jak najlepiej.
Pozdrawiam serdecznie
  Temat: Nowotwór jelita grubego, duże ryzyko rodzinnej polipowatosci
Ola Olka

Odpowiedzi: 22
Wyświetleń: 10036

PostDział: Nowotwory przewodu pokarmowego   Wysłany: 2019-03-02, 21:06   Temat: Nowotwór jelita grubego, duże ryzyko rodzinnej polipowatosci
tomasz1441810 moim zdaniem w wynikach nie ma problemów wskazujących na jakieś zmiany przerzutowe. Ze względu na historię onkologiczną zaleca się rozszerzenie kontroli o bardziej dokładniejsze badania. Tu musi lekarz prowadzący zadecydować czy jest to faktycznie konieczne.
W wycinku zmian neo nie stwierdzono - tylko zapalne
Pozdrawiam serdecznie
  Temat: Clark III Breslow 2,4 przerzuty do OUN
Ola Olka

Odpowiedzi: 359
Wyświetleń: 83632

PostDział: Nowotwory złośliwe skóry, czerniaki skóry i oka   Wysłany: 2019-02-25, 08:05   Temat: Clark III Breslow 2,4 przerzuty do OUN
Cytat:
Podałam mu Relanium całą tabletke....i czekam...tylko na co...
Tylko na jakąkolwiek poprawę - inaczej nie myśl... Trzymaj się...
Pozdrawiam serdecznie
  Temat: Trepanobiopsja - nacieki nowotworowe
Ola Olka

Odpowiedzi: 27
Wyświetleń: 5392

PostDział: Nowotwory układu krwiotwórczego   Wysłany: 2019-01-31, 07:02   Temat: Trepanobiopsja - nacieki nowotworowe
Bohun nie jestem tu żadnym znawcą ale nawet jako laikowi wydaje mi się że wyniki są ok. Wnioski mówią o regresji a więc dobrze to wygląda. Pobudzenie w żołądku - jak to rozumiem - bez podejrzenia onkologicznego.
Pozdrawiam serdecznie
  Temat: Clark III Breslow 2,4 przerzuty do OUN
Ola Olka

Odpowiedzi: 359
Wyświetleń: 83632

PostDział: Nowotwory złośliwe skóry, czerniaki skóry i oka   Wysłany: 2019-01-25, 08:43   Temat: Clark III Breslow 2,4 przerzuty do OUN
basik78 napisał/a:
CRP- 20.12.2018-37,70
CRP- 14.01.2019-62,40
CRP- 24.01.2019-78,30.
U osób zdrowych CRP podwyższone świadczy o stanie zapalnym w organiźmie.
Cytat:
CRP powyżej 3,1 do 10 mg/l z bardzo dużym prawdopodobieństwem wiąże się z obecnością reakcji zapalnej (najczęściej spowodowanej zakażeniem) w organizmie
CRP < 40 mg/l – oznacza łagodne zapalenia, infekcje wirusowe, ciążę
CRP < 200 mg/l – oznacza infekcje bakteryjne,
CRP < 500 mg/l – pojawia się w przypadku ciężkich zakażeń bakteryjnych i oparzeń
źródło: https://www.poradnikzdrow...-Sj7e-XhdF.html

Występuje jednak zależność między CRP a rakiem. Białko CRP u osób z nowotworami wytwarzane jest w bardzo dużych ilościach. Dlatego jego stężenie we krwi może znacznie przekroczyć 500 mg/l, a nawet dać wynik czterocyfrowy.

Pozdrawiam serdecznie
  Temat: Rak esicy
Ola Olka

Odpowiedzi: 134
Wyświetleń: 25468

PostDział: Nowotwory przewodu pokarmowego   Wysłany: 2019-01-23, 11:03   Temat: Rak esicy
Rysiek 62 cieszę się. Tak trzymaj! Pozdrawiam serdecznie
  Temat: Rak żołądka
Ola Olka

Odpowiedzi: 88
Wyświetleń: 15043

PostDział: Nowotwory przewodu pokarmowego   Wysłany: 2019-01-17, 08:13   Temat: Rak żołądka
Tabaluga napisał/a:
Słabo to wszystko wygląda.
No nie wygląda najlepiej. Mój tato też miał problemy w połykaniu - nawet z lekarstwami były kłopoty. Jeżeli objawy i niedowład nie ustępuje to zapewne było coś powżniejszego niż mini udar bo tu skutki mijają do 24 godzin i bez śladu. Rezonans napewno pokaże więcej. U mojego taty udar potwierdziła dopiero druga tomografia z kontrastem zrobiona po 4 dniach.
Pozdrawiam serdecznie.
 
Strona 1 z 15
Skocz do:  


logo

Statystki wizyt z innych stron
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group