DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna

Logo Forum Onkologicznego DUM SPIRO-SPERO
Forum jest cz?ci? Fundacji Onkologicznej | przejdź do witryny Fundacji

Czat Mapa forum Formularz kontaktowyFormularz kontaktowy FAQFAQ
 SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  AlbumAlbum
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Guz płuca prawego D38.1 Proszę o informacje .
Autor Wiadomość
cleo33 
PRZYJACIEL Forum



Dołączyła: 04 Lut 2009
Posty: 2484
Skąd: Śląskie
Pomogła: 379 razy

 #16  Wysłany: 2015-11-24, 22:37  


bogdusia napisał/a:
Chcę zapytać o płyn w opłucnej czy to normalne ze przy DRP napływa on wciąż do opłucnej , jak można spowolnić jego napływanie

Płyn niestety nie prognozuje dobrze,przykro mi.....
bogdusia napisał/a:
Czy są sposoby aby spowolnić gromadzenie sie go w rozpoznanym DRP

Jest tu wiele wątków, na temat gromadzenia płynu, musisz prześledzić.

Trzymam kciuki.
 
bogdusia 



Dołączyła: 08 Lis 2015
Posty: 483
Skąd: Warszawa
Pomogła: 35 razy

 #17  Wysłany: 2015-11-24, 23:51  


Oto informacje z karty leczenia szpitalnego:
Rozpoznanie przy wypisie:
Rak drobnokomórkowy płuca prawego z wysiękiem w jamie opłucnowej, Nikotynizm, Culrzyca tyb 2, Migotanie przedsionków o nieznanym czasie trwania, Choroba zwyrodnieniowa kręgosłupa.

Zabiegi/procedury ICD9
Badania lekarskie kontrolne
RR:140/80,120/70mm/Hg;
Antygen Hbs-niereaktywny;Przeciwciała HCV - niereaktywny;
MORFOLOGIA :
12.11.2015 20.11.2015
RBC- 3,88 mln/ul; 3,39
HGB- 11,9 g/dl; 10,2
HCT- 36,6 %; 31,6
MCV- 94,3 fl; 93,2
MCH- 30,7 pg; 30,1
MCHC- 32,5 g/dl; 32,3
WBC- 9,1 tys/ul, 7,2
LYM- 18,6 %, 20,8
MXD- 6,8 %; 8,7
NEUT- 74,6 % 70,5
PLT- 395 tys/ul; 438
BIOCHEMIA:
K- 4,0mmol/l; Na- 139 mmol/l; AspAT-71j; ALAT-53j; kreatynina - 52umol/l;
Mocznik-4,4 mmol/l;glukoza 6,6mmol/l; Białkjo całk.-65g/l;
CRP-62,6(Ndo 10mg/l); czas APTT-30,3 sek;Wsk.PT-92%; INR-1,09;
Mocz bad ogólne:
c.wł.-1025g/l; ph-kw; Białko-nb; Cukier-nb; Urob.-w/n;
L-0-1 wpw; Eśw.-0-2 wpw; nabł. wiel.-0-2wpw;
SKŁ mineralne- dość liczne moczany bezpostaciowe; nl. kryształy szczaw.-wapnia

RTG kl.piersiowej :
Zacienienie prawego pola płucnego sięgające IV żebra. Pozostały miąższ płucny prawidłowo powietrzny. Nieco poszerzony cień śródpiersia. Sylwetka serca lewokomorowa, łuk aorty sklerotyczny. lewa kopuła przepony i kąt przeponowo-żebrowy wolne.
Elektrokardiografia z 12 lub więcej odprowadzeniami z opisem
EKG Migotanie przedsionków z czynnością komór około 90/min. Wstawki trzepotania przedsionków. Pojedyńcze pobudzenia zatokowe, zahamowania zatokowe. Jeden skurcz dodatkowy komorowy. Oś serca pośrednia. Normogyria.

Bronchoskopia fiberoskopowa
Bronchofiberoskopia
Krtań, tchawica bez zmian ostroga główna ostra. Str prawa- oskrzela prawidłowo drożne bez zmian naciekowych, bez obecności patologicznej wydzieliny. Str. prawa - wałowato nacieczona ostroga do płata górnego. Podsluzówkowy naciek zwężający ujście 62 i 63- pobrano wycinki.
Oskrzela pośrednie nacieczone podsluzówkowo koncentrycznie sie zwężające ku dołowi. Ujście płata dolnego niewidoczne Ujście płata środkowego znacznie zwęzone koncentrycznie.
Pobrano wycinki.
nr1 +wymaz szczoteczkowy, nr1- ujście RB2
wycinki nr 2 + wymaz szczoteczkowy nr 2 oskrzele pośrednie
wycinki nr 3 - ostroga do płata górnego pr,popłuczyny w/g skierowania
Bad his-pat:
1) Wycinek z ujścia RB2
2)Rozmaz z ujścia RB2
3) wycinek z oskrzela pośredniego,
4) rozmaz z oskrzela pośredniego
5) wycinek z ostrogi płata górnego prawego
6) popłuczyny :
Ad. 1- drobny fragment śluzówki oskrzela z obrazem obrzęku podścieliska.
Ad.2 obfita krew, komórki nabłonka oskrzelowego, komórki podejrzane.
Ad 3 - Neoplasma malignum. Śluzówka objęta naciekiem nowotworu niskozróżnicowanego, drobnookrągłokomórkowego.
Reakcje immunohistochemiczneTTF1(+); CD56(+); p63(-).
Obraz mikroskopowy i profil immunohistochemiczny przemawiają za rakiem drobnokomórkowym.
Ad.4- Cellulae neoplasmaticae.
Ad.5- drobny strzępek śluzówki oskrzela bez uchwytnych zmian.
Ad.6- krew, włoknik, nieliczne komórki zapalne.

Wydzielina oskrzelowa posiew nieswoisty:
flora fizjologiczna górnych dróg oddechowych 10000 CFU/ml;
Popłuczyny oskrzelowe na AFB. bad pośr ujemne(posiew w obserwacji)

Nakłucie opłucnej - pobranie materiału do analiz.
Płyn z opłucnej bad. ogólne- żólty; nzup; wł.ob; ph- 7,528; L-0,9x10/3/ul;
E-0,01x10/6/ul.;Granulocyty -15%; Limfocyty - 85%

Białko g/l:
płyn 36; sur. - 65; p/s-0,6

LDH U/l:
płyn 687; sur-1010; p/s-0,7;

Glukoza mmol/l:
płyn - 4,7; sur.- 6,6; p/s-0,9;

Płyn z opłucnej bad his-pat- rozproszone komórki limfoidalne, granulocyty, komórki międzybłonka, płyn białkowy.
płyn z opłucnej na AFD bad bezpośrednie ujemne, posiew w obserwacji.
płyn zopłucnej posiew nieswoisty: posiew beztlenowy ujemny. nie wychodowano flory bakteryjnej tlenowej i beztlenowej.

gazometria mieszanej krwi żylnej
ph-7,94; pco2-37,5mmHg; p02-65,1mmHg.

Tk głowy bez i ze wzmocnieniem kontrastowym :
Tkanki mózgowia o prawidłowej gęstości bez zmian ogniskowych/ meta nie uwidoczniono.
Układ komorowy, zbiorniki podstawy w normie bez zniekształceń i przemieszczen. Kości czaszki bez uchwytnych zmian w strukturze.

Tk jamy brzusznej
wątroba bez zmian ogniskowych. Pęcherzyk żółciowy uwapnionych złogów.
drogi żółciowe nieposzerzone. Trzustka , śledziona jednorodne bez zmian ogniskowych. Nerki prawidłowe bez zastoju w ukm. Nadnercza bez zmian rozrostowych. W miednicy zmian patologicznych nie uwidoczniono. Węzły chłonne trzewne i zaotrzewnowe niepowiększone. Nie stwierdza się płynu w jamie otrzewnowej. Kościec objęty badaniem bez zmian meta. Zmiany zwyrodnieniowe w stawach biodrowych.
kONSULTACJA onkologiczna-
wykonanie spirometrii w celu oceny możliwości zastosowania radioterapii.
jeżeli FEV1 mniejsze od 1,2- ustalenie terminu chemioterapii.
FEV1większe od 1,2 - wykonanie syntygrafii kości.
rekonsultacja: Hospitalizacja na oddziale onkologicznym oraz chemioterapia .

Spirometria wnioski:
Obturacja ciężka, podejrzenie restrykcji ciężkiej, zaburzenia przepływów wydechowych.

VC(I)obecnie- 0,85% norma -42,70
FEV1 - 0,53 -33,90
FEV1%VC% -62,35 - 81,00
PEF(I/s) 1,78 35,50
MEF 25 (l/s) 0,55 52,80
MEF 50 (l/s) 0,87 27,70
MEF 75 (l/s) 1,57 33,40

Epikryza
W tk klp uwidoczniono miejscowo zaawansowany guz centralny płuca prawego. przyjęta w stanie ogólnym średnim z ograniczoną tolerancją wysiłków. wykonano badania z wynikami j.w.
Wykonano dwukrotnie punkcję diagnostyczno-odbarczającą prawej jamy opłucnowej ewakuując łącznie 2380 ml płynu surowiczo-krwistego. Obraz mikroskopowy i profil immunohistochemiczny bronchoskopii przemawia za rakiem drobnokomórkowym. Z pobranego materiału nie wyizolowano flory patogennej. w materiale bezpośrednim nie znaleziono prądków kwasoodpornych; posiew w trakcie obserwacji ( wynik za 12 tyg.)
po konsultacji onkologicznej zakwalifikowana do chemioterapii.
zalecenia:
stosowanie diety cukrzycowej oraz leków;
Diaprel MR 60 mg-1x1 rano
Bisocard 2,5 mg 1x1 rano
Furosemidum 40mg 1x1 rano
kalipoz prolongatum 1x1
Clexane 40 mg / o,4 ml 1x dziennie podskórnie.


Proszę o interpretację załączonych wyników.

[ Dodano: 2015-11-25, 19:22 ]
cleo33 napisał/a:
bogdusia napisał/a:
Chcę zapytać o płyn w opłucnej czy to normalne ze przy DRP napływa on wciąż do opłucnej , jak można spowolnić jego napływanie

Płyn niestety nie prognozuje dobrze,przykro mi.....
bogdusia napisał/a:
Czy są sposoby aby spowolnić gromadzenie sie go w rozpoznanym DRP

Jest tu wiele wątków, na temat gromadzenia płynu, musisz prześledzić.

Trzymam kciuki.


Witaj, dziękuję za wskazówki, jednak jestem tu nowa i na tyle zielona, że musiałabym lata spedzić by prześledzić wszystkie wątki. Jeśli wiesz gdzie szukać informacji na temat płynu w opłucnej podeślij proszę linki.
Pozdrawiam
_________________
Już razem: 30.05.2016, 07.11.2018.
Zawsze ze mną !
 
missy 
MODERATOR



Dołączyła: 05 Paź 2014
Posty: 4277
Skąd: Trójmiasto
Pomogła: 1133 razy


 #18  Wysłany: 2015-11-28, 19:21  


bogdusia,
Wyniki mówią o lokalnie zaawansowanym DRP zakwalifikowanym do leczenia chemioterapią. Z powodu gromadzenia się płynu w opłucnej nie jest możliwe zastosowanie radioterapii ( standardem w leczeniu ograniczonej postaci DRP jest jednoczesna radiochemioterapia).
Jeżeli obecne leczenie okaże się skuteczne, to po CTH powinno zostać wykonane profilaktyczne naświetlanie mózgowia.
Co do wątków dotyczących płynu w opłucnej to wpisz tę frazę w wyszukiwarkę forumową, zaznacz opcję "szukaj wszystkich słów" i czytaj.
Pozdrawiam serdecznie.
 
bogdusia 



Dołączyła: 08 Lis 2015
Posty: 483
Skąd: Warszawa
Pomogła: 35 razy

 #19  Wysłany: 2015-11-28, 19:58  


missy napisał/a:
bogdusia,
Wyniki mówią o lokalnie zaawansowanym DRP zakwalifikowanym do leczenia chemioterapią. Z powodu gromadzenia się płynu w opłucnej nie jest możliwe zastosowanie radioterapii ( standardem w leczeniu ograniczonej postaci DRP jest jednoczesna radiochemioterapia).
Jeżeli obecne leczenie okaże się skuteczne, to po CTH powinno zostać wykonane profilaktyczne naświetlanie mózgowia.
Co do wątków dotyczących płynu w opłucnej to wpisz tę frazę w wyszukiwarkę forumową, zaznacz opcję "szukaj wszystkich słów" i czytaj.
Pozdrawiam serdecznie.

Pięknie i z całego serducha dziękuję za odpowiedź.
Co masz na myśli używając słów lokalnie zaawansowane DRP?
Czy chemia w tym konkretnym przypadku to jedyna możliwość?
Czy jest szansa na radioterapię w późniejszym terminie?
|buziaki|
 
missy 
MODERATOR



Dołączyła: 05 Paź 2014
Posty: 4277
Skąd: Trójmiasto
Pomogła: 1133 razy


 #20  Wysłany: 2015-11-28, 22:39  


Wynik tk klatki piersiowej z Twojego pierwszego postu opisuje rozległość guza, jego rozmiar, naciekanie sąsiednich struktur anatomicznych - w tym sensie jest to guz miejscowo zaawansowany (T4).
O możliwości zastosowania później radioterapii pisał już wcześniej majkelek. Na razie chemia.
Pozdrawiam.
 
bogdusia 



Dołączyła: 08 Lis 2015
Posty: 483
Skąd: Warszawa
Pomogła: 35 razy

 #21  Wysłany: 2015-12-01, 21:53  


Dziś pierwszy dzień w szpitalu,
badania :
kolejny RTG płuc oraz tomografia klp.
Jeśli wszystko będzie dobrze jutro powinnyśmy otrzymać wlew z Etopozydu.
 
Terlewa 


Dołączyła: 28 Cze 2011
Posty: 645
Skąd: Warszawa
Pomogła: 87 razy

 #22  Wysłany: 2015-12-01, 22:13  


Sam etopozyt? bez cisplatyny ?
_________________
Teresa
Mąż odszedł 19.09.2011 DRP
 
Terlewa 


Dołączyła: 28 Cze 2011
Posty: 645
Skąd: Warszawa
Pomogła: 87 razy

 #23  Wysłany: 2015-12-01, 23:04  


Schematy chemioterapii stosowane w leczeniu raka drobnokomórkowego płuc:

PE – cisplatyna, etopozyd
4-6 cykli co 21 dni: cisplatyna 80 mg/ m2 dożylnie w dniu 1 lub 30 mg/ m2 dożylnie w dniach 1, 2 i 3, etopozyd 100 mg/ m2 dożylnie w dniu 1, 2 i 3

Zapytaj lekarza dlaczego tylko jeden składnik

Pozdrawiam serdecznie
_________________
Teresa
Mąż odszedł 19.09.2011 DRP
 
bogdusia 



Dołączyła: 08 Lis 2015
Posty: 483
Skąd: Warszawa
Pomogła: 35 razy

 #24  Wysłany: 2015-12-02, 22:48  


Nie mam pewności, na pewno epozyd a czy ten drugi lek również nie wiem jutro lub w piątek mama wyjdzie do domku to wypiszę jakie leki dostawała .

[ Dodano: 2015-12-02, 22:57 ]
Etopozyd - tak brzmi poprawna nazwa:) przepraszam za błąd w pisowni we wcześniejszym poście.

[ Dodano: 2015-12-03, 18:55 ]
Witajcie , mama nie wyjdzie ze szpitala bo będą obserwować , chcą sprawdzić płyn w opłucnej :) . Przyczyny jego gromadzenia , dziś drugi dzień chemioterapii, samopoczucie dość dobre, dokucza brak apetytu.
 
bogdusia 



Dołączyła: 08 Lis 2015
Posty: 483
Skąd: Warszawa
Pomogła: 35 razy

 #25  Wysłany: 2015-12-07, 22:22  


Witajcie.
Już w domku.
Karta wypisowa:
data hospializacji:01.12.2015-07.12.2015
Rozpoznanie: Rak drobnokomórkowy płuca prawego z płynem w jamie opłucnowej ED.
Chemioterapia cytostatyczna-I cylk wg schematu KE. Przewlekła obturacyjna choroba płuc. Infekcja dolnych dróg oddechowych. Cukrzyca typu II. Przewlekła niewydolność krążenia NYHa II. Utrwalone migotanie przedsionków.

Zabiegi/procedury ICD9
--------------------------------
TK klatki piersiowej bez i ze wzmocnieniem kontrastowym.
Duża ilość płynu w prawej opłucnej.
Masa guzowata położona centralnie w płucu prawym o wym: ok 80x68mm.
Guz obejmuje wnękę prawą, okolicę podostrogową, nacieczone oskrzele pośrednie i jego gałęzie, zwężone ale powietrzne oskrzele górnopłatowe prawe. Guz znajduje się w sąsiedztwie aorty wstępującej, bez pewnych cech jej naciekania. Kości bez ewidentnych meta.
Częściowo powietrzny płat górny płuca prawego i seg.6 prawy, pasma zagęszczeń
z niedodmy i obszary szyby matowej w ich obrębie. Płuco lewe bez guzków podejrzanych o meta.
WW. chłonne przytchawicze i wnęki lewej do 10 mm, poza tym ww. chłonne podostrogowe, wnęki prawej objęte masą guza.

RTG klatki piersiowej.
Zacienienie 1/2 pola dolnego płuca prawego odpowiadające zmianom rozrostowo-niedodmowym i płynowi w jamie opłucnowej. Płuco lewe bez zmian ogniskowych o wzmożonym rysunku podścieliska. Lewy kąt przeponowo- żebrowy wolny. Sylwetka serca nie do oceny. Skrzywienie i zmiany zwyrodnieniowe kręgosłupa.

Elektrokardiografia z 12 lub więcej odprowadzeniami (z opisem).
Migotanie przedsionków z czynnością komór ok. 100/min. Normogram. Bez cech niedokrwienia.

Badania labolatoryjne:
Gr. Krwi. 0 RhD+
poziom potromb.-86%
INR- 1,16

Morfologia:
RBC-4,04 mln/ul
HGB-12,2g/dl
HCT-37,7%
MCV-93,3fl
MCHC-32,4g/dl
WBC-11,7 tys/ul
GRAN- 9,7tys/ul
LIMF- 1,4 tys/ul
PLT-459 tys/ul

Biochemia:
Kreatynina-53 umol/L. Mocznik -5,0mmol/L. Glukoza- 9,2mmol/L. AspAt-31U/L. AlAt-24U/L.
Fosf. zas-99U/L. Bilirubina-16,5umol/L. LDH-1012U/L. Na-138mmol/l. K-4,0mmol/l. Wapń-2,33mmol/L.

Mocz bad og: żół,ph5,5,Cw-1028,bialko/-/, cukier/-/,urobilinogen w/n, leuk.0-1 wpw.

USG jamy opłucnowej:
Wolny bezechowy płyn w prawej jamie opłucnowej, nagromadzony w dużej ilości, grubość warstwy ponad przeponą ok. 60mm, oznaczono miejsce do nakłucia i ewakuacji. Dolna część płuca prawego zmieniona niedodmowo.

Gazometria mieszanej krwi żylnej:
ph-7,462, pCO2-35,9 mmHg, pO2-54,7mmHg, HCO3-25,3 mmol/L.

Leczenie:
w dn. 02.12-04.12.2015 podano I cykl chemioterapii cytostatycznej wg schematu KE:Karboplastyna AUC5-620mg iv1 dzień, Etopozyd-171,35 mg iv1-3 dzień, osłonowo Dexamethazon, Ondansetron.
Diaprel MR, Bisocard, Furosemid, Kalipoz, Clexane, atrovent, Zafiron, Berodual,Flegamina,Augumentin,Dexaven, Metoclopramid.

[ Dodano: 2015-12-07, 22:24 ]
Mamcia lata jak fryga, nieco wymiotuje ale jest to do zniesienia.

[ Dodano: 2015-12-08, 20:52 ]
Drugi dzień w domku :) Cudownie słyszeć jej głos bez furczeń, świstów i bulgotania w płucach :) wspaniale słyszeć jak opierdziela tatę ,jak sama krząta sie po domku. Jak żąda jedzonka-
jak kobieta w ciąży :D A to makrelka , rybka po grecku , jogurcik, serek biały, barszczyk czerwony :)
 
bogdusia 



Dołączyła: 08 Lis 2015
Posty: 483
Skąd: Warszawa
Pomogła: 35 razy

 #26  Wysłany: 2015-12-19, 23:15  


Łezka, Terlewa , dzięki wielkie. :cmok: :cmok:

[ Dodano: 2015-12-19, 23:26 ]
Badana krwi po pierwszej chemii 12 dzień.
Proszę o interpretację:
Morfologia 5diff (C55) 1 – 10:24
WBC - krwinki białe 4,2 tys/µl 4,0 — 10,0
RBC - krwinki czerwone 3,15 mln/µl 3,80 — 5,80
HGB - hemoglobina 9,4 g/dl 11,5 — 16,0
HCT - hematokryt 27,4 % 35,0 — 48,0
MCV - śr. objętość krwinki 87,0 fl 80,0 — 100,0
MCH - śr. masa hemoglobiny 29,8 pg 27,0 — 32,0
MCHC - śr. stężenie HGB 34,3 g/dl 30,0 — 36,0
RDW - SD 39,6 fL 37,0 — 54,0
RDW - CV 12,9 % 11,0 — 16,0
PLT - płytki krwi 110 tys/µl 100 — 400
MPV - śr. objętość PLT 11,7 fl 9,0 — 13,0
PCT - hematokryt płytkowy 0,13 % 0,17 — 0,35
PDW - rozkład płytek krwi 12,9 % 9,0 — 17,0
P-LCR wsk dużych płytek 36,8 % 13,0 — 43,0
NEUT 38,1 % (1,59) 40-75 % (2,0 - 7,5)
EO 0,2 % (0,01) 1 - 6 % (0,04 - 0,4 )
BASO 0,2 % (0,01) 0 - 1 % (0,01 - 0,1)
LYMPH 52,9 % (2,21) 20 - 45 % (1,5 - 4,0)
MONO 8,6 % (0,36) 2 - 10 % (0,2 - 0,8)
 
JustynaS1975 
Administrator



Dołączyła: 24 Cze 2011
Posty: 12614
Skąd: Warszawa
Pomogła: 2742 razy


 #27  Wysłany: 2015-12-20, 08:45  


bogdusia napisał/a:
RBC - krwinki czerwone 3,15 mln/µl 3,80 — 5,80
HGB - hemoglobina 9,4 g/dl 11,5 — 16,0

Jest anemia.
Szpik po chemii uszkodzony. Jednak regeneruje się. Zapewne poziom rbc i hemoglobiny się podniesie.

bogdusia napisał/a:
NEUT 38,1 % (1,59) 40-75 % (2,0 - 7,5)
EO 0,2 % (0,01) 1 - 6 % (0,04 - 0,4 )
BASO 0,2 % (0,01) 0 - 1 % (0,01 - 0,1)
LYMPH 52,9 % (2,21) 20 - 45 % (1,5 - 4,0)
MONO 8,6 % (0,36) 2 - 10 % (0,2 - 0,8)

Jest zaburzony rozkład białych krwinek. Ale na 'po chemii' nie jest źle.
_________________
Człowiek ma dwa życia. To drugie zaczyna się wtedy, gdy zrozumiesz, że życie jest tylko jedno.
Choroba moim nauczycielem, nie panem.
 
bogdusia 



Dołączyła: 08 Lis 2015
Posty: 483
Skąd: Warszawa
Pomogła: 35 razy

 #28  Wysłany: 2015-12-26, 18:53  


Właśnie czytam o torakoskopii i pleurodozie czy moja mama mogła by być poddana takiemu zabiegowi? Jakie są powody do zakwalifikowania na taki zabieg, jakie są przeciwskazania medyczne?

[ Dodano: 2015-12-26, 18:56 ]
Czy w jej sytuacji wogóle warto coś takiego zastosować?
Czy nie popełnię fo pa pytając o to naszej Pani doktor?
Proszę lekarzy moderatorów o odpowiedź.
_________________
Już razem: 30.05.2016, 07.11.2018.
Zawsze ze mną !
 
missy 
MODERATOR



Dołączyła: 05 Paź 2014
Posty: 4277
Skąd: Trójmiasto
Pomogła: 1133 razy


 #29  Wysłany: 2015-12-28, 18:33  


bogdusia,
Poczytaj tutaj
https://journals.viamedica.pl/advances_in_palliative_medicine/article/download/29581/24334
i popytaj lekarza, co byłoby możliwe i sensowne w Waszym przypadku.
Pozdrawiam serdecznie.
 
bogdusia 



Dołączyła: 08 Lis 2015
Posty: 483
Skąd: Warszawa
Pomogła: 35 razy

 #30  Wysłany: 2015-12-28, 22:33  


missy :sun: TY moje dziękuję Ci za wszystko, a najbardziej za nadzieję . :cmok:
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  


logo

Statystki wizyt z innych stron
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group