DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna
Logo Forum Onkologicznego DUM SPIRO-SPERO
Forum jest częścią Fundacji Onkologicznej | przejdź do witryny Fundacji

Czat Mapa forum Formularz kontaktowyFormularz kontaktowy FAQFAQ
 SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  AlbumAlbum
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
fizykoterapia i sanatoria
Autor Wiadomość
gaba 
PRZYJACIEL Forum

Pomogła: 288 razy

#16  Wysłany: 2011-06-16, 23:40  

Tak, tylko że ja nie potrzebuję leczenia sanatoryjnego z powodu raka. I na szczęście nie mam szans na orzeczenie niepełnosprawności. A mam NFZ-towski szlaban na sanatoria innego profilu.

olaczek 
PRZYJACIEL Forum

Pomogła: 32 razy

#17  Wysłany: 2011-06-20, 10:03  

Napisałam do Rosomaka

onkologia (po leczeniu raka piersi oraz krtani)
Ustrońskie Centrum Rehabilitacji Onkologicznej i Limfologii "Rosomak"
ul, Zdrojowa 2, 43-450 Ustroń
tel + 48 33 854 25 37 w. 611
email: ucrol@uzdrowisko-ustron.pl

jak będę miała więcej informacji to wkleję

sonia21 
PRZYJACIEL Forum

Pomogła: 144 razy

#18  Wysłany: 2011-06-20, 17:51  

z tymi sanatoriami to tak jest , ja z mężem chcieliśmy jechać no i nasza onkoloszka udzieliła nam pełnej informacji przez okres pięciu lat od rozpoznania raka żaden lekarz nie wypisze wniosku do sanatorium chyba , że jest to turnus rehabilitacyjny ale do tego trzeba mieć stopień niepełnosprawności i koło się zamyka . Co do zabiegów jakie nam można zlecić to są różne opinie na ten temat to wszystko zależy od onkologa np. EMG mówią , że nie wolno bo to z prądem ja robiłam nie zakazano mi , lasery powiedziała że też można a tak na prawdę jest małe pole manewru , nam chorym na raka wedle NFZ nic się nie należy , no cóż wszystko musimy wywalczyć sobie sami :trtd:
pozdrawiam

gaba 
PRZYJACIEL Forum

Pomogła: 288 razy

#19  Wysłany: 2011-09-23, 12:20  

No i jestem w sanatorium, głupia byłam i przyznałam się do mojego byłego raczka i lekarz (zawsze bardzo przyzwoity) się zaparł nie i nie , lasera nie, kąpieli siarczkowych nie, on ma dzieci, ktoś mu zarzuci błąd w sztuce. A na dokładkę on z tych głodnych wiedzy (o dziwo są tacy w sanatoriach) przyjechała na turnus jakaś lekarka onkolog z Radomia i on ją pytał o chorych onkologicznie i ona mu powiedziała że 5 lat po leczeniu to nic nie można. Żeby ją pokręciło (mam nadzieję że ma reumatyzm), przecież nie ma żadnychdowodów i tak stygmatyzuje chorych. No i zostałam na samych masażach. Coraz bardziej się przekonuję że moja polityka szczerości wobec lekarzy nie jest korzystna. Na dokładkę w karcie którą pokazuję przy wszystkich zabiegach jest to głupie Ca, i nawet rehabilitantka mi zaczęła tłumaczyć że mój ból ramienia to z powodu operacji piersi. CZUJĘ SIĘ JAK HIV POZYTYWNY!!!!

[ Komentarz dodany przez Moderatora: Richelieu: 2011-09-23, 17:07 ]
Aż chciałoby się skomentować: myśl więc pozytywnie ! ;)
OK, przepraszam, nic nie mówiłem ... (wiem, że do śmiechu Ci nie jest).

Gazda 
PRZYJACIEL Forum

#20  Wysłany: 2011-09-26, 17:11  

według wytycznych NFZ przez rok od zakończonej remisją choroby nowotworowej nie można... to kiedyś było lat 5 - tak mi się przynajmniej wydaje (info pochodzi od lekarza orzecznika w ZUS-ie)

andromeda 

Pomogła: 8 razy

#21  Wysłany: 2011-09-26, 19:40  

Słuchajcie, to nie tak, że pacjentowi onkologicznemu "się nie należy". Ja w tej chwili jestem po operacji guza głowy, w wyniku której mam solidnie porażony nerw twarzowy (nie zamyka mi się oko, nie mam w nim łez, śmieję się "półgębkiem i tylko w prawo;)) i zabroniono mi wykonywania jakichkolwiek zabiegów poza rehabilitacją manualną i akupunkturą z takim argumentem, że prąd, lasery i solux mogą zainspirować nowotwór do odrostu. To samo powtórzono w prywatnej przychodni rehabilitacyjnej, która miała pełny interes w tym, żeby mnie naciągnąć na pakiet full opcja, bo miałam płacić z własnej kieszeni. Lampę solux mam w domu i też mi zabroniono jej używać i nawet na ulotce ma to samo napisane.
A więc - tym razem to z prawdziwej troski:)

Odpowiedz do tematu