DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna
Logo Forum Onkologicznego DUM SPIRO-SPERO
Forum jest częścią Fundacji Onkologicznej | przejdź do witryny Fundacji

Czat Mapa forum Formularz kontaktowyFormularz kontaktowy FAQFAQ
 SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  AlbumAlbum
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Guz jajnika
Autor Wiadomość
Marta91 



Dołączyła: 16 Wrz 2011
Posty: 24

 #1  Wysłany: 2011-09-16, 15:50  Guz jajnika


Witam!

Tydzień temu przeszłam operację. Miałam guza jajnika lewego.
Lekarze zdecydowali się na laparoskopię ale ze względu na wielkość guza przeszli do laparotomii.
Wraz z guzem usunęli mi lewy jajnik.
teraz czekam na wyniki badania histopatologicznego.

Moje pytanie brzmi: Jakie jest prawdopodobieństwo,że być może jest to nowotwór? Mam dopiero 20 lat.
Co w takim razie jeśli będzie to nowotwór? Czy czekają mnie kolejne operacje?
Pod spodem podam wyniki badań.

Wymiary guza:
USG z dnia 24.08.2011: 11.01cm x 9.25cm
USG z dnia 31.08.2011: 11.39 cm x 9.26cm
USG z dnia 05.09.2011: 14.50cm x 10.01cm
(Guz urósł w ciągu dwóch tygodni aż 3,5cm)

Markery:
Ca125 26.90U/ml
CEA 0.5ng/ml

Morfologia:
L 9.28K/uL; E 4.03 M/uL; Hb 12.5g/dl; Ht 36.4%; Plt 345

Układ krzepnięcia:
PT 11.31s., INR 1.03, APTT 34.3s., TT 17s.

Biochemia:
Sód 137 mmol/l, Potas 4.3 mmol/l, Kreatynina 0.64 mg/dl, Mocznik 19mg/dl, Aspat 19 U/l, CRP, 7mg/l

Dodatkowo anestezjolog przed operacją wykrył u mnie guza na tarczycy, małej wielkości.
Immunochemia:
FT3 3.50 pmol/l N: 2.63-5.70
FT4 13.39 pmol/l N: 9.00-19.00
TSH 1.011 mIU/l N: 0.350-4.940

W trakcie operacji miało miejsce badania śródoperacyjne - brak jednoznacznej odpowiedzi co do charakteru guza.

Proszę o pomoc.
 
Armando123 


Dołączył: 16 Sie 2011
Posty: 169
Pomógł: 14 razy

 #2  Wysłany: 2011-09-16, 16:02  


Mogę się wypowiedzieć co do tego co się orientuje. Rak jajnika może dawać przerzuty do tarczycy, ale jednocześnie może to być również jakiś łagodny guzek. Musisz czekać z cierpliwością na wyniki (co niewątpliwie jest trudne) bo nikt Ci raczej na forum nie udzieli odpowiedzi co to dokład jest.

Ca 125 jest to marker nowotworowy dotyczący m.in raka jajnika. A CEA uniwersalny marker dotyczący przerzutów nowotworowych. Nie podałaś norm laboratoryjnych dotyczących tych markerów.
 
Marta91 



Dołączyła: 16 Wrz 2011
Posty: 24

 #3  Wysłany: 2011-09-16, 16:11  


Normy laboratoryjne CA 125 i CEA:
CA 125 <30 U/l
CEA<4 pg/ml

Wyniki za ok 1,5 tygodnia powinny już być.
 
Richelieu 
Administrator



Dołączył: 15 Lut 2009
Posty: 6264
Skąd: Gyddanyzc
Pomógł: 3864 razy


 #4  Wysłany: 2011-09-16, 17:48  


Marta91 napisał/a:
Guz urósł w ciągu dwóch tygodni aż 3,5cm

Guzy nowotworowe w tak szybkim tempie nie rosną. Albo to jest błąd pomiaru, albo guz ma inny charakter.
Poza tym by powiedzieć coś więcej, musimy dysponować większą ilością danych (zobacz ten post).
Odpowiadając na tytułowe pytanie: młody wiek nie wyklucza możliwości zachorowania.

Pozdrawiam.
_________________
Solve calceamentum de pedibus tuis: locus enim, in quo stas, terra sancta est [Ex: 3, 5]
 
JustynaS1975 
MODERATOR



Dołączyła: 24 Cze 2011
Posty: 10465
Skąd: Warszawa
Pomogła: 1270 razy


 #5  Wysłany: 2011-09-16, 18:33  


Marto91, no niestety musisz czekać na wyniki. Myślę, że nawet mądrym tu ludziom trudno jest coś powiedzieć co to może być. Wiem nie łatwo.
Może tu u nas 'pogościsz' w 'nierakowych' wątkach (Hyde Parku znajdziesz nierakowe tematy). Bo tu nie żyjemy tylko rakiem. :)
_________________
Choroba moim nauczycielem, nie panem. Chwila, która właśnie trwa może być najlepszą z Twoich chwil.
 
 
Marta91 



Dołączyła: 16 Wrz 2011
Posty: 24

 #6  Wysłany: 2011-09-16, 20:47  


Więc co to może być?:(

Faktycznie pomiary mogą się różnić jednak ten z operacji jest najpewniejszy.
Lekarz we wcześniejszym USG nie mógł "objąć" całego guza.

Dodaję zdjęcie pierwszego USG.

KARTA INFORMACYJNA LECZENIA SZPITALNEGO:
Zastosowano leczenie:
Laparoskopia, Laparotomia sp. Pfannenstiel'a, Usunięcie jajnika lewego z guzem, Biopsja jajnika prawego, drenaż jamy otrzewnowej

Epikryza:
20-letnia pacjentka została przyjęta do Kliniki z powodu guza przydatków lewych. Wykonano diagnostykę USG i CT jamy brzusznej i miednicy mniejszej- w miednicy mniejszej widoczna duża torbielowato-lita zmiana o wym. 145x100mm, bez cech wzmocnienia kontrastowego, przylegająca od przodu do macicy.



20110826141.jpg
USG
Pobierz Plik ściągnięto 16307 raz(y) 483,31 KB

 
Richelieu 
Administrator



Dołączył: 15 Lut 2009
Posty: 6264
Skąd: Gyddanyzc
Pomógł: 3864 razy


 #7  Wysłany: 2011-09-16, 21:34  


Marta91 napisał/a:
Wraz z guzem usunęli mi lewy jajnik.
teraz czekam na wyniki badania histopatologicznego.

Ponieważ wynik badania śródoperacyjnego nie dał jednoznacznej odpowiedzi,
musimy poczekać na wynik histopatologii usuniętego guza - najbardziej wiarygodny.

Wynik biopsji drugiego (prawego) jajnika pozwoli ocenić, czy nie ma tam czegoś niepokojącego,
jednak z zastrzeżeniem że wynik ujemny (brak komórek nowotworowych) nie przesądza z całkowitą pewnością, że wszystko jest w porządku.

Wynik histopatologii usuniętego guza jest teraz najważniejszy, od niego zależy dalsze postępowanie.
Wiem, jak trudno jest cierpliwie czekać w takiej sytuacji, ale nic innego nie pozostaje.
_________________
Solve calceamentum de pedibus tuis: locus enim, in quo stas, terra sancta est [Ex: 3, 5]
 
Marta91 



Dołączyła: 16 Wrz 2011
Posty: 24

 #8  Wysłany: 2011-09-16, 21:41  


Następny tydzień będzie dla mnie decydujący.
We wtorek mija dwa tygodnie od operacji.
Strasznie się denerwuję i boję.

A jeśli okaże się to nowotworem to co dalej?
Kolejne operacje, chemie?

Mam dopiero 20 lat,plany i marzenia...

[ Komentarz dodany przez Moderatora: Richelieu: 2011-09-16, 22:10 ]
Skoro tak bardzo drążysz temat, pobuszuj tutaj - w szczególności przeczytaj np. to opracowanie.
Jednak przed poznaniem wyniku histopatologii jest za wcześnie by "przymierzać się" do dalszego postępowania.


[ Dodano: 2011-09-17, 08:30 ]
[ Komentarz dodany przez Moderatora: Richelieu: 2011-09-16, 22:10 ]
Skoro tak bardzo drążysz temat, pobuszuj tutaj - w szczególności przeczytaj np. to opracowanie.
Jednak przed poznaniem wyniku histopatologii jest za wcześnie by "przymierzać się" do dalszego postępowania
.


Właśnie dużo sobie poczytałam i jestem z jednej strony przerażona a z drugiej dało mi to więcej siły do walki.


[ Dodano: 2011-09-17, 08:46 ]
Nie wiem czy to ma jakieś znaczenie, czy to może być coś genetycznego ale mój dziadek umarł na raka mózgu.
 
Armando123 


Dołączył: 16 Sie 2011
Posty: 169
Pomógł: 14 razy

 #9  Wysłany: 2011-09-17, 12:05  


Guz mózgu i rak jajnika z tego co mi wiadomo nie ma raczej żadnego genetycznego powiązania.

Musisz póki co niestety cierpliwie czekać na wynik badania histopatologicznego bo tylko ten wynik jest w stanie powiedzieć jaki charakter ma ta zmiania.

Póki co nikt Ci na tym forum nie jest w stanie bardziej pomóc. A gdybanie co później nie ma najmniejszego sensu bez rozpoznania.

Trzymam kciuki i mam nadzieję, że nie będzie to zmiana o charakterze złośliwym :)

[ Dodano: 2011-09-17, 12:07 ]
Wyniki markerów masz w normie, to dobry prognostyk, ale w żaden sposób nie rostrzygający, ponieważ zdarzają się także osoby z mocno zaawansowaną chorobą nowotworową i markery idealnie w normie.
 
Marta91 



Dołączyła: 16 Wrz 2011
Posty: 24

 #10  Wysłany: 2011-09-19, 13:31  


Takie objawy miałam:

-ból w podbrzuszu
-zwiększenie obwodu brzucha
-objawy ucisku na narządy sąsiednie (drogi moczowe, układ pokarmowy)
-krwawienia z pochwy.

Im bliżej do wyniku badań tym bardziej się niepokoję.

Często mam zawroty głowy- nie wiem dlaczego.
Zauważyłam że wypada mi coraz więcej włosów mimo tego iż biorę wszelkie witaminy typu skrzyp, wit. A+E.
 
Marta91 



Dołączyła: 16 Wrz 2011
Posty: 24

 #11  Wysłany: 2011-09-25, 09:49  


Witam!
Dostałam na razie wynik hist-pat biopsji jajnika prawego:

Cystis follicularis ovarii dextri.

Co to oznacza?

Wynik guza jajnika lewego będzie dopiero we wtorek..
 
absenteeism 
Administrator



Dołączyła: 14 Paź 2009
Posty: 12338
Skąd: Łódź
Pomogła: 4038 razy


 #12  Wysłany: 2011-09-25, 09:53  


Cystis follicularis ovarii dextri = torbiel pęcherzykowa jajnika prawego
_________________
 
Marta91 



Dołączyła: 16 Wrz 2011
Posty: 24

 #13  Wysłany: 2011-09-25, 09:56  


W takim razie co ma jedno do drugiego?
Tu był wielki guz a tu torbiel.?
 
Richelieu 
Administrator



Dołączył: 15 Lut 2009
Posty: 6264
Skąd: Gyddanyzc
Pomógł: 3864 razy


 #14  Wysłany: 2011-09-25, 10:10  


Nic nie ma poza tym, że zdarzyło się u jednej osoby w tym samym czasie.
Jest zupełnie możliwe, że zmiana jajnika prawego była łagodna, podczas gdy na lewym ...
No właśnie - tego jeszcze nie wiemy.
Ale dobry wynik zmiany jajnika prawego wcale nie przesądza o tym, co okaże się z lewym.
Trzeba poczekać na wynik.
_________________
Solve calceamentum de pedibus tuis: locus enim, in quo stas, terra sancta est [Ex: 3, 5]
 
Marta91 



Dołączyła: 16 Wrz 2011
Posty: 24

 #15  Wysłany: 2011-09-30, 23:04  


Witajcie! Mam wynik hist-pat. Oto on:

MAKROSKOPOWO:
Guz o śr. ok. 13 cm o częściowo naciętej torebce. Poza rozcięciem powierzchnia zewnętrzna gładka. Na przekrojach wielokomorowa torbiel wypełniona bardzo gęstym śluzem. W jednym miejscu ściana torbieli bardziej lita, galaretowata. Ewidentnych rozrostów wyściółki nie znaleziono.

MIKROSKOPOWO:
w licznych pobranych wycinkach widoczne utkanie łagodnego guza śluzowego wielotorbielowatego. Liczne, różnej wielkości przestrzenie torbielowate wysłane są nabłonkiem śluzowym typu szyjkowego, bez cech atypii. Zmiana nie zajmuje powierzchni zewnętrznej jajnika,
W jednym polu (z dwóch pobranych wycinków), w obrębie podścieliska zachowanej części jajnika, widoczne ognisko o największym wymiarze 0,6cm- o utkaniu mikroskopowym jak w Sertoli-Leyding tumor o pośrednim zróżnicowaniu. Poza tym kilka drobnych torbielek pęcherzykowych. Zmiana nie dochodzi do torebki jajnika.

Wskazana konsultacja w Instytucie Onkologii z wykonaniem barwień immunohistochemicznych.

Ktoś pomoże w odczytaniu?
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

logo

Statystki wizyt z innych stron
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group