DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna

Logo Forum Onkologicznego DUM SPIRO-SPERO
Forum jest cz?ci? Fundacji Onkologicznej | przejdź do witryny Fundacji

Czat Mapa forum Formularz kontaktowyFormularz kontaktowy FAQFAQ
 SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  AlbumAlbum
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Żywność, a rak
Autor Wiadomość
Armando123 


Dołączył: 16 Sie 2011
Posty: 173
Pomógł: 14 razy

 #1  Wysłany: 2011-11-03, 22:02  Żywność, a rak


Jak myślicie jaki wpływ tak naprawdę ma żywność na rozwój nowotworów? czytałem ,że podczas pieczenia, smażenia, grillowania wytwarzają się rakotwórcze substancje 8-)

Czy istnieje żywność , która może zapobiegać nowotworom, czosnek? Brokuły? zielona herbata?
 
JustynaS1975 
Administrator



Dołączyła: 24 Cze 2011
Posty: 12614
Skąd: Warszawa
Pomogła: 2742 razy


 #2  Wysłany: 2011-11-03, 22:44  


Armando123 napisał/a:
Czy istnieje żywność , która może zapobiegać nowotworom, czosnek? Brokuły? zielona herbata?

Na 100% NIE.
Już na tym forum wspominałam scenę z filmu '33 sceny z życia'. Bohaterka chora na raka mówi, że całe życie jadła brukselkę (czy brokuły, nie pamiętam dokładnie), bo nie chciała zachorować na raka. To tak z lekkim przymrużeniem oka (choć film okrutnie przygnębiający).
Badania mówią, że (podobno) jedzenie czegoś tam spowoduje zmniejszenie prawdopodobieństwa zachorowania na raka 'takiego i takiego'. Lub jedzenie 'czegoś tam' zwiększa prawdopodobieństwo zachorowania na raka 'takiego i takiego'. Jest ok. 200 rodzajów raka, nie ma czegoś takiego, że gdy będziemy coś 'magicznego' to na 100% nie zachorujemy na raka (na żadnego raka). Czy gdy nie będziemy jeść 'tego czy tamtego' to na 100% nie zachorujemy na (żadnego) raka.
Podobno wegetarianie nie chorują na raka żołądka (czy jelita grubego, dokładnie nie wiem, ale związanego z układem pokarmowym).
_________________
Człowiek ma dwa życia. To drugie zaczyna się wtedy, gdy zrozumiesz, że życie jest tylko jedno.
Choroba moim nauczycielem, nie panem.
 
Armando123 


Dołączył: 16 Sie 2011
Posty: 173
Pomógł: 14 razy

 #3  Wysłany: 2011-11-03, 23:05  


http://kopalniawiedzy.pl/...o-rak-7057.html - według tych doniesień wegetarianie chorują częściej na raka jelita grubego.

"Jak zawsze w podobnych badaniach, autorzy skorygowali zebrane informacje o dane na temat wieku i stylu życia uczestników. Po "obrobieniu" danych okazało się, że ryzyko zapadnięcia na jakikolwiek nowotwór jest u wegetarian o 11% niższe, niż w grupie "mięsożerców". Niestety, jest też druga strona medalu. Okazuje się bowiem, że wegetarianie częściej (i to aż o 39%) chorują na raka jelita grubego."
 
andromeda 


Dołączyła: 28 Lip 2011
Posty: 87
Pomogła: 8 razy

 #4  Wysłany: 2011-11-03, 23:16  


A ja uważam, że taki wpływ jak najbardziej istnieje, natomiast należy go rozumieć w takich kategoriach jak palenie/niepalenie tytoniu. Czyli jako jeden z czynników ryzyka, którego bardzo dobrze unikać, ale unikanie nie gwarantuje całkowitej eliminacji zagrożenia.

Armando123 - Produkty, które wymieniłeś rzeczywiście mają potencjał "antyrakowy", natomiast nie jest to pełna lista.

Zasadniczo - dużo tu danych i zmiennych, więc zamiast się rozpisywać bardzo polecam lekturę książki "Dieta w walce z rakiem" autorstwa dwóch kanadyjczyków Richarda Beliveau (doktor biochemii) i Denisa Gingrasa (onkolog) - myślę, że dobrze systematyzuje cały ten bałagan wokół odżywiania.
 
JustynaS1975 
Administrator



Dołączyła: 24 Cze 2011
Posty: 12614
Skąd: Warszawa
Pomogła: 2742 razy


 #5  Wysłany: 2011-11-03, 23:32  


Armando123 napisał/a:
"Jak zawsze w podobnych badaniach, autorzy skorygowali zebrane informacje o dane na temat wieku i stylu życia uczestników. Po "obrobieniu" danych okazało się, że ryzyko zapadnięcia na jakikolwiek nowotwór jest u wegetarian o 11% niższe, niż w grupie "mięsożerców". Niestety, jest też druga strona medalu. Okazuje się bowiem, że wegetarianie częściej (i to aż o 39%) chorują na raka jelita grubego."

Wiedziałam, że dzwonią, tylko nie wiedziałam, w którym kościele.

[
_________________
Człowiek ma dwa życia. To drugie zaczyna się wtedy, gdy zrozumiesz, że życie jest tylko jedno.
Choroba moim nauczycielem, nie panem.
 
billyb 
MODERATOR



Dołączył: 02 Mar 2009
Posty: 532
Skąd: z Europy ;-)
Pomógł: 275 razy


 #6  Wysłany: 2011-11-05, 09:41  


To są jakby dwa pytania w jednym.
To pierwsze brzmi, czy można tak się odżywiać, by uniknąć raka?
Na to pytanie nie ma właściwie odpowiedzi, ponieważ nauka nie zna do końca mechanizmu cancerogenezy, przypuszcza się, że tych przyczyn może być wiele, a do tego wiele z nich jest z pewnością osadzonych w genetyce, a więc jest to wątpliwe.

To drugie, czy jedzenie pewnych rzeczy sprzyja powstawaniu raka?
Na to pytanie można z całą pewnością odpowiedzieć TAK.
Np. badania przeprowadzane wielokrotnie w USA wykazują, że jedzenie czerwonego mięsa z grilla węglowego wielokrotnie zwiększa ryzyko zachorowania na raka jelita grubego. Sam fakt nie ulega wątpliwości, bo wyniki statystyczne są przygniatające, natomiast nie do końca jasny jest mechanizm będący tego przyczyną.
 
Armando123 


Dołączył: 16 Sie 2011
Posty: 173
Pomógł: 14 razy

 #7  Wysłany: 2011-11-12, 23:22  


http://www.biolog.pl/article4787.html

Odkrycie akrylamidu - związku, który najprawdopodobniej działa na ludzi rakotwórczo - wywołała falę badań różnych metod gotowania. Akrylamid tworzy się podczas smażenia oraz pieczenia w piekarniku, na ruszcie i grilu, gdzie jednocześnie panuje wysoka temperatura i mała wilgotność.

Naukowcy z tureckiego Uniwersytetu w Mersin, kierowani przez Koray Palazoglu, doszli do wniosku, że ilość akrylamidu we frytkach można ograniczyć, skracając czas ich smażenia na oleju. W tym celu proponują wstępne przygotowanie surowych frytek w kuchence mikrofalowej. Badacze ci wykazali, że zastosowanie mikrofal przed smażeniem wyraźnie zmniejszyło ilość akrylamidu na powierzchni frytek.

Gdy ziemniaki smażono na oleju w temperaturze odpowiednio 150, 170 i 190 st. C. - po wcześniejszym mikrofalowaniu - zawartość akrylamidu we frytce zmniejszyła się odpowiednio o 36 proc, 41 proc. i 60 proc. - informują naukowcy.

____________________________
Akrylamid (akryloamid, 2-propenamid) to związek organiczny należący do amidów (amid kwasu akrylowego). Jest substancją silnie toksyczną o działaniu rakotwórczym. Stosowany przy produkcji plastików (poliakrylamid). Duże ilości akrylamidu powstają podczas obróbki termicznej (smażenia, pieczenia) produktów spożywczych zawierających skrobię i krochmal (węglowodany) np. chipsy, frytki. Zawierają go także niektóre gatunki chleba. Powstaje także w czasie smażenia mięs w wysokich temperaturach.
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  


logo

Statystki wizyt z innych stron
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group