DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna
Logo Forum Onkologicznego DUM SPIRO-SPERO
Forum jest częścią Fundacji Onkologicznej | przejdź do witryny Fundacji

Czat Mapa forum Formularz kontaktowyFormularz kontaktowy FAQFAQ
 SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  AlbumAlbum
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Wyniki krwi - proszę o analizę.
Autor Wiadomość
WiLd_FlowEr_89 


Dołączyła: 06 Mar 2009
Posty: 3

 #1  Wysłany: 2009-03-06, 17:25  Wyniki krwi - proszę o analizę.


Witam, bardzo proszę o analizę wyników krwi.Moje objawy to nieustające bóle brzucha(nieostre),zaparcia,wzdęcia trwające długi czas itp Zgłosiłam się do lekarza ok rok temu jak to się zaczęło i zrobili mi test na helicobacter wyszedł ujemny , czyli nie mam wrzodów , ale wyszła mi bardzo duża anemia (nie wiem ,czy to była dobra diagnoza co do anemii).Zażywałam żelazo i wynik wrócił do normy.Niedawno wybrałam się do ginekologa,zrobiłam sobie usg jajników i macicy i nic nie wykazało.Postanowiłam więc zrobić ponownie badania krwi z markerem i próby wątrobowe.Lekarz ginekolog powiedział mi,że są złe,ale że on nie wie co to jest:( i mam iść do hematologa. Morfologia krwi: Leukocyty 7,1 norma: 3,8-10 flaga-
Erytrocyty 5,2 3,7-5,1 h(high)
Hemoglobina9,7 12,0-16,0 l(low)
Hematokryt 34 37-47 l
MCV 65 80-99 l
MCH 19 27-35 l
MCHC 28,7 32-37,0 l
Płytki krwi 305 140-440 -
RDW-CV 16,6 11,6-14,8 h
PDW * 9,0-17,0 -
MPV * 9,0-13,0 -
P-LCR * - -
Wskaźniki płytkowe niemożliwe do oznaczenia. (Co to znaczy,że wskaźniki płytkowe są niemożliwe do oznaczenia?)
Neutrofile 5,91 (tys/ul) 2,50-7,0 -
Limfocyty 0,89 1,00-3,50 l
Monocyty 0,21 0,20-1,0 -
Eozynofile 0,02 0,10-0,50 l
Bazofile 0,0 0,0-0,1 -
Neutrofile 83,7(%*) 40-70 h
Limfocyty12,6 20-45 l
Monocyty 3,0 2,0-10,0 -
Eozynofile 0,3 1,0-5,0 l
Bazofile 0,4 0,0-2,0

Próby wątrobowe:
AST 18 min- , max:35
ALT 7 min-,max 35
Bilirubina całkowita 7,56 min-,max 21
Fosfataza zasadowa 74 norma: 30-120
GGTP 9 min-,max 38
Amylaza w surowicy 24 norma:22-80
CRP,półilościowo:
CRP 0,10 norma: 0,00-5,00
Wirus zapalenia wątroby typ C:
Przeciwciała anty-HCV wynik:ujemny
CA-125 7,51 norma:0,00-21,00

Powtórzyłam morfologię i wyszła niemal identyczna.Zrobiłam jeszcze badanie moczu(równiez proszę o analizę), oto wyniki:
Badanie ogólne moczu:
Przejrzystość przejrzysty norma:przejrzysty
Barwa słomkowy
Ciężar właściwy 1,010 (kg/l ) norma:1,015-1,030 flaga: L (low)
pH 8,0 norma:5,0-7,0 flaga H (high)
Glukoza nieobecna
Ketony nieobecne norma:0,00-0,50 (mmol/l)
Urobilinogen 3,2 (umol/l ) norma:min:- ;max:16,0
Bilirubina nieobecna
Białko nieobecne
Azotyny nieobecne
Erytrocyty w normie
Leukocyty w normie.

Mam 19 lat,dowiedziałam się,że są to bardzo złe wyniki,ale nie wiem nic konkretnie.Jeśli ktoś może mi je zanalizować i poweidzieć ewentualnie co to mogłoby być to będę bardzo wdzięczna ;( bo okropnie się martwię ;( Szczególnie prosze o analizę jakiegoś lekarza.
P.S lekarz ginekolog zlecił mi jeszcze zrobienie ASO i HIV (wykonam te badania,ale jestem niemal pewna,że wyniki będą w normie co do tych badań).
Czy to może być anemia,np z niedoboru żelaza? A może coś innego?Jeśli tak to co? A czy np mała liczba limfocytów,eozynofli,a duzo neutrofili i niemożność oznaczenia wskaźników płytkowych (brak??!) wskazuje na białaczkę,ziarnicę,chłoniaka? Jestem przerażona,nie chcę chorować..nie chcę umierać.. :cry: :cry:
 
WiLd_FlowEr_89 


Dołączyła: 06 Mar 2009
Posty: 3

 #2  Wysłany: 2009-03-06, 17:47  


I jeszcze jedno pytanie: jakie badania jeszcze mogę wykonać zanim wybiorę sie do hematologa(tak ,aby lekarz miał jakiś "pełniejszy" obraz?)
 
Oncotrust 
Lekarz ONKOLOG


Dołączył: 31 Sty 2009
Posty: 79
Skąd: Warszawa
Pomógł: 57 razy

 #3  Wysłany: 2009-03-08, 20:23  


Wygląda na to, że tracisz krew, jeśli ni widzisz jej np. w stolcu (czasem nie widać jej bezpośrednio, może być ukryta lub stolec może być czarny). Może masz bardzo obfite miesiączki? to może być kolejne źródło nadmiernej utraty krwi. Kolejne leczenie żelazem nie powinno mieć miejsca zanim nie zdiagnozuje się przycyzny stanu. Kolonoskopia - wziernikowanie jelita grubego powinna być wykonana koneicznie. Liczba płytek jest w normie nt. możliwe, że są one róznej wielkości i dlkatego pochodne wskaźniki płytkowe nie oznaczone zostały automatycznie. Liczba limfocytów jest lekko za mała więc w obrazie odstekowymdominują względnie neutrofile. Ponieważ każdy z ukłądów krwi wykaqzuje zaburzenia - dominuje jednak niedokrwistość być może potrzebne byłoby badanie szpiku jednak neiznaczne zaburzenia innyc układów mogą towarzyszyć głebokiemu niedoborowi żeklaza więc ważne jest potwierdzenie tej przycyzny anemii i poszukiwanie przyczyn utray krwi.
 
WiLd_FlowEr_89 


Dołączyła: 06 Mar 2009
Posty: 3

 #4  Wysłany: 2009-03-25, 16:25  


Bardzo dziękuję Panu za odpowiedź. Mam do Pana jeszcze jedną prośbę,czy mógłby Pan zanalizować moje "nowe" wyniki ? Oto one:

Biochemia:

Mocznik wynik: 3,0 mmol/l norma:2,5-6,1
Kreatynina w surowicy 79 umol/l norma: 54-106
Żelazo w surowicy 2,8 umol/l norma: ? 6,6-30,4
Sód w surowicy 140 mmol/l norma: 137-145
Potas w surowicy 4,6 mmol/l norma: 3,6-5,0

Immunochemia:[/i]

TSH 1,796 ulU/ml norma: 0,270-4,700

Morfologia krwi obwodowej:

WBC 6,1 tys/ul norma: 4,0-10,0
RBC 5,30 mln/ul norma: ? 4,00-5,20
HGB 9,9 g/dl n:?11,5-16,0
HCT 35,8 % n:?36-46
MCV 67,5 fl n:?78,0-100,0
MCH 18,7 pg n:?27,0-34,0
MCHC 27,7 g/dl n:?29,0-36,5
PLT 301 tys/ul n:140-440
RDW 15,2 % n:? 11,0-15,0
PDW 18,1 fl n:?6,1-17,0
MPV 10,60 fl n: 6,80-12,00
P-LCR 32,8 % n: 6,0-43,0



[b]
Mikroskopowy rozmaz krwi:
[/i][/b]Neutrofile pałeczkowate 1 % norma: 1-5
Neutrofile segmentowane 73% norma:?45-70
Granulocyty kwasochłonne 3 % norma:1-5
Monocyty 3 % norma:2-8
Limfocyty 20% norma: 20-45

Odczyn Biernackiego 5mm/h norma: <12,0

Płytki krwi metodą manualną:

Płytki krwi 311,0 tys/ul norma: 140,0-440,0
Retikulocyty 7,0 %o norma:5,0-15,0

mocz-badanie ogólne:
barwa: jasnożółty
przejrzystość lekko mętny
ciężar właściwy 1,005 g/ml norma: 1,005-1,030
leukocyty negatywny
azotyny negatywny
ph 6,0 norma: 5,0-7,0
krew negatywny
białko negatywny
glukoza w normie
kwas askobinowy negatywny
ciała ketonowe negatywny
urobilinogen w normie
bilirubina negatywny

Osad moczu:
nabłonki płaskie liczne wpw
nabłonki okrągłe pojedyncze w prep.
leukocyty 0-2 wpw
erytrocyty świeże 3-5 wpw
bakterie liczne
śluz pojedyncze pasma
fosforany bezpostaciowe pojedyncze .


Zrobiłam jeszcze markery CEA i Ca 19,9 ,ale wyniki będę miała dopiero w piątek.Dostałam też skierowanie na prześwietlenie płuc z opisem (wyniki będę miała za 1,5 tyg) , usg jamy brzusznej (mam termin dopiero na maj na NFZ,a płatny jest na koniec kwietnia :roll: ) ,na badanie na obecność krwi w kale i na lamblie.Mam też skierowanie do gastrologa,ale termin to listopad/grudzień :shock: . Pewnie teraz dostanę jeszcze skierowanie na posiew z moczu,bo z tego co widzę to tam są bakterie. I jak narazie nie zażywam żelaza ze względu,że muszę przeprowadzić te badania i znaleźć przyczynę,ale chciałam zapytać Pana czy to dobry pomysł,bo mam go bardzo mało :( i jak nie będę przyjmować Fe jeszcze kilka miesięcy to chyba nie będę mieć go już wcale. :?ale?: Ale tak najbardziej to prosiłabym o analizę wyników krwi,a w szczególności tych manualnych rozmazów.Na co wskazują te wyniki? I jakie jeszcze ewentualnie badania warto wykonać?Pozdrawiam :)


P.S te pytajniki przy normach,to były strzałki skierowane w górę lub dół w zależności od wyników,ale coś niewyszło..
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

logo

Statystki wizyt z innych stron
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group