1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22

2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.

DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna

Logo Forum Onkologicznego DUM SPIRO-SPERO
Forum jest cz?ci? Fundacji Onkologicznej | przejdź do witryny Fundacji

Czat Mapa forum Formularz kontaktowyFormularz kontaktowy FAQFAQ
 SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  AlbumAlbum
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Wątek kulinarny :)
Autor Wiadomość
Gazda 
PRZYJACIEL Forum



Dołączył: 31 Paź 2010
Posty: 5152
Skąd: Beskid
Pomógł: 1581 razy

 #31  Wysłany: 2013-10-27, 00:29  


Znalazłem fajny przepis...
The Sexiest Way To Make A Pizza
_________________
Każdy ma swoje walety i zady
THINK BEFORE YOU SAY SOMETHING STUPID
 
rene1 


Dołączyła: 13 Paź 2012
Posty: 168
Pomogła: 9 razy

 #32  Wysłany: 2013-10-27, 12:17  


czemu to mnie nie dziwi :mrgreen:
_________________
"Jeżeli do łóżka chorego nie zaniesiecie miłości, lekarstwa nic nie dadzą"
Ojciec Pio
 
Gazda 
PRZYJACIEL Forum



Dołączył: 31 Paź 2010
Posty: 5152
Skąd: Beskid
Pomógł: 1581 razy

 #33  Wysłany: 2013-10-27, 21:20  


Tak w ogóle, to wszystkie przepisy powinny być przedstawiane w ten sposób. Niegłupie byłoby wydanie na ten przykład filmowej książki kucharskiej w wykonaniu jakichś sprytnych kuchareczek... jak te z filmiku o pizzy chociażby... Tylko że na pierwszym planie powinna być brunetka, bo ma buzię przyjemniejszą, no i większe te... no... walory...
_________________
Każdy ma swoje walety i zady
THINK BEFORE YOU SAY SOMETHING STUPID
 
Mikuś 



Dołączyła: 16 Gru 2011
Posty: 470
Pomogła: 55 razy

 #34  Wysłany: 2013-10-28, 14:43  


Tak walory najważniejsze. Pozdrawiam
_________________
Kulinarne inspiracje Moniki
http://blogl4.blog.pl/
 
SYSULA 



Dołączyła: 09 Mar 2014
Posty: 19
Pomogła: 1 raz

 #35  Wysłany: 2014-11-22, 13:29  


A ja odkopałam temat .I polecam przepis na ciasto salceson wychodzi każdemu .Robi sie go naprawdę szybko i szybko znika :)
http://www.przyslijprzepi...asto-salceson-9
 
Nika2 
PRZYJACIEL Forum



Dołączyła: 25 Lut 2011
Posty: 1606
Skąd: Wielkopolska
Pomogła: 297 razy

 #36  Wysłany: 2014-11-22, 22:45  


:) Monika zawsze jest z nami :)
_________________
Życie jest piękne i warto Żyć
 
eryk1 


Dołączył: 25 Lis 2014
Posty: 5
Skąd: Białystok

 #37  Wysłany: 2014-11-25, 14:15  


SYSULA napisał/a:
A ja odkopałam temat .I polecam przepis na ciasto salceson wychodzi każdemu .Robi sie go naprawdę szybko i szybko znika :)
http://www.przyslijprzepi...asto-salceson-9

Uwielbiam to ciasto jest genialne i nawet taki "kucharz" jak ja je zrobi :mrgreen:
 
agalla 


Dołączyła: 04 Lut 2013
Posty: 85
Pomogła: 13 razy

 #38  Wysłany: 2014-11-25, 18:00  


Czas pomyśleć o ... pierniczkach, Adwent i święta tuż, tuż...
Pierniczki świąteczne

Potrzebne będą składniki następujące:

1) 2 szkl. płatków owsianych zmielonych na drobno w mikserze

2) 1 szkl. otrębów owsianych

3) spora garść daktyli zmielonych w mikserze na pastę
4) 1 łyżka ciemnego kakao + 1 łyżka karobu (albo 2 łyżki samego kakao lub samego karobu)

5) 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej

6) 1/4 łyżeczki soli morskiej lub himalajskiej

7) 2 łyżki domowej przyprawy do pierników

8) 1 wiejskie jajko lub 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego zalanego kilkoma łyżkami gorącej wody i zmieszanego na papkę
9) 4 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego (lub innego nierafinowanego np. oliwy z oliwek, byle nie lnianego bo ten nie nadaje się do pieczenia)

10) 1/2 szkl. (lub ciut więcej jak lubisz słodkie) miodu pszczelego płynnego (ja lubię najlepiej gryczany, bo ma fajny karmelowy posmak)

opcjonalnie: 1-2 łyżki domowej esencji waniliowej (nie cukru wanilinowego ani nie
sztucznego aromatu ze sklepu).

Do miski wsypujemy składniki suche (punkt 1-7) i mieszamy. Następnie dodajemy składniki mokre (punkt 8-10, ew. dodatkowo wanilię) i dokładnie wyrabiamy masę łyżką lub ręką.
Następnie łyżką nabieramy porcję masy na zwilżoną dłoń, turlamy między dłońmi kulkę i rozpłaszczamy ją (tak jak się robi kotlety mielone). Pierniczki kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (lub na matę silikonową bez papieru).
Pieczemy w temp. 160 stopni przez 35-40 minut. Przez ten czas pierniczki powinny nabrać ładnego koloru i staną się chrupiące. Z podanej porcji wyjdzie w zależności od wielkości 20-30 pierniczków. Po upieczeniu są chrupiące, ale nie twarde jak kamień, można je jeść od razu.

Można wszystkie lub tylko część z nich udekorować lukrem z ksylitolu i bakaliami czy orzechami. Choć i bez dekoracji są pyszniutkie same w sobie

Jak zrobić lukier z ksylitolu?

Ksylitol wsypujemy do młynka do kawy, mielimy na puder a następnie dodajemy ostrożnie odrobinę soku z cytryny, ciągle ucierając łyżeczką do otrzymania konsystencji półpłynnego, gęstego lukru.
Lukier to nie jest rzecz jasna jakaś bardzo zdrowa rzecz, ale od wielkiego dzwonu na święta można sobie na niego pozwolić o ile wykonamy go właśnie z ksylitolu. Nakładamy lukier na pierniczki i dekorujemy bakaliami. Taki lukier jest wyśmienity w smaku, nie mdlący tak jak cukrowy lukier, smak ma bardzo „chłodny”, orzeźwiający no i… nie niszczy jelit ani zębów ani nie obniża nam naszego systemu immunologicznego jak czyni to cukier.

http://www.akademiawitaln...zki-swiateczne-

Smacznego!!!!
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  


logo

Statystki wizyt z innych stron
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group