Link do strony z możliwością wsparcia forum:

https://pomagam.pl/forumdss_2020_22

DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna

Logo Forum Onkologicznego DUM SPIRO-SPERO
Forum jest cz?ci? Fundacji Onkologicznej | przejdź do witryny Fundacji

Czat Mapa forum Formularz kontaktowyFormularz kontaktowy FAQFAQ
 SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  AlbumAlbum
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
Znalezionych wyników: 47
DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna
Autor Wiadomość
  Temat: Chłoniak limfoblastyczny B komórkowy - prośba o pomoc.
joaszka

Odpowiedzi: 165
Wyświetleń: 25138

PostDział: Nowotwory układu krwiotwórczego   Wysłany: 2019-11-17, 11:42   Temat: Chłoniak limfoblastyczny B komórkowy - prośba o pomoc.
Drodzy,

mąż otrzymał wynik PET. Myślę, że na tę chwilę jest dobrze. Ponieważ mam problem z załączeniem pliku (wyskakuje mi jakaś informacja o nieprawidłowym adresie FD... coś tam, coś tam.. ;) to wkleję w postaci worda. Przepraszam.



"Badanie
Tomografia PET/CT: Pozytonowa Tomografia Emisyjna
(Nr. 32916/11/19)
Data:
13/11/2019 13:30 - Priorytet: Normalny
Sprzęt:
GE Dicovery PET/CT 610
Skierowanie
Placówka zlecająca:
Samodzielny Publiczny Szpital Kliniczny nr 1 ul. Unii Lubelskiej 1, 71-252
Szczecin, REGON: 000288892, NIP: 652-221-11-18
Lekarz zlecający:
Data:
06/11/2019
ICD-10:
C85.7
Opis
Rozpoznanie (ICD-10):
C85
POZYTONOWA TOMOGRAFIA EMISYJNA PET/CT Z FDG
Badanie wykonano po upływie 52 minut od dożylnej iniekcji 236MBq F18
-deoksyglukozy (FDG) przy
glikemii 98mg%. Przed badaniem podano doustnie 500 ml 3% roztworu mannitolu.
ZAKRES OBRAZOWANIA:
głowa, szyja, kończyny górne, klatka piersiowa, jama brzuszna, bliższe odcinki
ud.
ROZPOZNANIE KLINICZNE:
Chłoniak limfoblastyczny B komórkowy, po chemioterapii. Ocena przed
auto-HSCT
CEL BADANIA:
Ocena aktywności i zaawansowania procesu.
OPIS BADANIA:
GŁOWA I SZYJA:
Mózgowie o fizjologicznym, symetrycznym gromadzeniu FDG. Obraz PET
twarzoczaszki w normie. Obraz PET narządów szyi w normie. Układ chłonny szyi bez pobudzeń
metabolicznych.
KLATKA PIERSIOWA:
Obraz PET miąższu płuc i wnęk w normie. Śródpiersie bez aktywnych
metabolicznie węzłów chłonnych. Doły podobojczykowe i pachowe nie wykazują patologicznej
aktywności metabolicznej.
JAMA BRZUSZNA:
Wątroba o fizjologicznym gromadzeniu FDG, bez uchwytnych zmian
ogniskowych. Obraz PET śledziony, trzustki i nadnerczy w normie. Przestrzeń zaotrzewnowa bez
pobudzonych węzłów chłonnych. Obraz PET obszaru jelit i narządów miednicy małej w normie.
Doły pachwinowe bez aktywnej metabolicznie limfadenopatii.
KOŚCIEC:
Obraz PET kośćca w normie.
INNE: HS=4.47. MBPS=1.88, Deauville score 1
WNIOSKI:
Metabolicznych cech aktywnego procesu nowotworowego nie uwidoczniono. Obraz
PET odpowiada CMR."


Pozdrawiam :)

aśka
  Temat: Chłoniak limfoblastyczny B komórkowy - prośba o pomoc.
joaszka

Odpowiedzi: 165
Wyświetleń: 25138

PostDział: Nowotwory układu krwiotwórczego   Wysłany: 2019-11-06, 19:10   Temat: Chłoniak limfoblastyczny B komórkowy - prośba o pomoc.
Dobry wieczór,

trzeci raz piszę post: dwa poprzednie mi "zjadło" przy próbie dołączenia załącznika. Przepraszam, ale 3 raz nie zaryzykuję.

Doniesienia z linii frontu: mąż był dzisiaj na badaniach krwi. Wg mnie nie jest tragicznie. Próby wątrobowe słabe (ALT: 76 U/l (0-41); AST: 62 U/l (0-40), ale pocieszam się, że to naturalny efekt silnej chemii. Najważniejsze, że płytki odbiły: 197 tys./ul (150-400).

MisiekW, Twoje słowa ciałem się stały ;)


Lekarze nadal zastanawiają się, co zrobić, tj. czy podawać następną chemię/e czy też poprzestać na 6, która właśnie minęła. Rozważają wysłać męza na konsultację do Gliwic.


pozdrawiam serdecznie :)
  Temat: Chłoniak limfoblastyczny B komórkowy - prośba o pomoc.
joaszka

Odpowiedzi: 165
Wyświetleń: 25138

PostDział: Nowotwory układu krwiotwórczego   Wysłany: 2019-10-31, 19:51   Temat: Chłoniak limfoblastyczny B komórkowy - prośba o pomoc.
MisiekW,

dziękuję ;)


pozdrawiam
  Temat: Chłoniak limfoblastyczny B komórkowy - prośba o pomoc.
joaszka

Odpowiedzi: 165
Wyświetleń: 25138

PostDział: Nowotwory układu krwiotwórczego   Wysłany: 2019-10-29, 22:52   Temat: Chłoniak limfoblastyczny B komórkowy - prośba o pomoc.
Dobry wieczór wszystkim,

Mąż wyszedł dzisiaj do domu. Poziom płytek: 50 tysięcy. Chcieli sprawdzić, co się ze szpikiem dzieje, ale po dwóch wkłuciach zakończonych niepowodzeniem odpuścili.
Plan jest niejasny. Wszystko zależy od kondycji Męża. Taki wniosek z narady lekarzy. Jest opcja, że zakończą na 6 chemii (która właśnie minęła) i robią PET. W razie satysfakcjonującego wyniku Mąż się regeneruje i czeka na autoprzeszczep. To w przypadku słabych wyników płytek: aby nie zajechać organizmu do końca chemią. W razie lepszych wyników: następna chemia. Zdaniem lekarzy, jak jest remisja, to nie ma wielkiego znaczenia, czy to będzie 6 czy 8 chemii. jest standard, ale zawsze dostosowuje się go do możliwości organizmu. Hmm..
Chciałam z Męża zrobić bohatera twierdząc, ze nie ma silniejszej chemii niż Hyper CVAD ;) Lekarka uświadomiła mnie, że są jeszcze silniejsze :/

Pozdrawiam bardzo :)

joaśka

[ Dodano: 2019-10-29, 23:02 ]
ps.

Przy okazji może ktoś mnie douczy, bo nic już nie rozumiem. Ostra białaczka kojarzyła mi się zawsze z czymś bardzo poważnym. A tu się okazuje, że może lepiej jakby Mąż miał właśnie ją niż swojego chłoniaka? Leży na oddziale z pacjentami, którzy mają białaczkę, biorą chemię 3 lub 4 razy po 15 minut, potem tabletki i wypis. Może zależy to od stopnia zajęcia szpiku? Mąż jednak nie ma szpiku zajętego. Nic z tego nie rozumiem :(
  Temat: Chłoniak limfoblastyczny B komórkowy - prośba o pomoc.
joaszka

Odpowiedzi: 165
Wyświetleń: 25138

PostDział: Nowotwory układu krwiotwórczego   Wysłany: 2019-10-25, 21:27   Temat: Chłoniak limfoblastyczny B komórkowy - prośba o pomoc.
Misiek,

bardzo dziękuję za odpowiedź :)

Leukocyty są na prawidłowym poziomie. Problemem są płytki: 20 tysięcy. Mąż jest już prawie 2 tygodnie ponad termin w szpitalu. Lekarka powiedziała, ze jeżeli płytki "nie odbiją" to rozważą wypuszczenie go do domu w następnym tygodniu. Pod znakiem zapytania stoi następna chemia :/
Co jest jest "reaktywacja CMV"? I "AraC" (wspomniana cytarabina?).

Zmartwiłeś mnie Misiek tym potencjalnym problemem z autoprzeszczepem :( Może więc pierwszy plan szpitala w Szczecinie (allo) był lepszy niż plan gliwicki? Takie tam gdybanie.


Pozdrawiam bardzo
  Temat: Chłoniak limfoblastyczny B komórkowy - prośba o pomoc.
joaszka

Odpowiedzi: 165
Wyświetleń: 25138

PostDział: Nowotwory układu krwiotwórczego   Wysłany: 2019-10-23, 10:09   Temat: Chłoniak limfoblastyczny B komórkowy - prośba o pomoc.
Dzień dobry wszystkim,

i zdaje się, że nastąpiło tąpnięcie :(
Mąż skończył 6 kurs, ale nadal jest w szpitalu. Już ponad tydzień więcej niż powinien być. Nie chcą mu rosnąć płytki mimo przetaczania i czynników wzrostu. Podnoszą się i spadają. Do tego dzisiaj spadła mu hemoglobina. Termin wyjśćia jest wciąż przesuwany.

Martwię się ogromnie :(


pozdrawiam
  Temat: Chłoniak limfoblastyczny B komórkowy - prośba o pomoc.
joaszka

Odpowiedzi: 165
Wyświetleń: 25138

PostDział: Nowotwory układu krwiotwórczego   Wysłany: 2019-07-13, 11:49   Temat: Chłoniak limfoblastyczny B komórkowy - prośba o pomoc.
Misiek,

dziękuję :)
  Temat: Chłoniak limfoblastyczny B komórkowy - prośba o pomoc.
joaszka

Odpowiedzi: 165
Wyświetleń: 25138

PostDział: Nowotwory układu krwiotwórczego   Wysłany: 2019-05-29, 21:11   Temat: Chłoniak limfoblastyczny B komórkowy - prośba o pomoc.
MisiekW,

nie wiadomo. Może już jest :( O wyniku mąż dowie się pewnie będąc już na oddziale. Na razie czeka na przyjęcie (brak miejsc). Tyje i odpoczywa psychicznie :)

Dziękuję za zainteresowanie i pozdrawiam :)
  Temat: Chłoniak limfoblastyczny B komórkowy - prośba o pomoc.
joaszka

Odpowiedzi: 165
Wyświetleń: 25138

PostDział: Nowotwory układu krwiotwórczego   Wysłany: 2019-05-24, 18:30   Temat: Chłoniak limfoblastyczny B komórkowy - prośba o pomoc.
Dzień dobry,


czy mogę prosić o ocenę wyników morfologii? Tym razem morfologia była robiona w szpitalu przy okazji wykonywania kontrolnego TK.
Wyniki spadają, co mnie bardzo martwi :( Nawet w stosunku do tych robionych w poniedziałek prywatnie. Moim zdaniem za szybko. Przyjęcie do szpitala planowane jest w przyszłym tygodniu.

Jak wyciszyć lęk przed wynikiem tomografii? Paraliżuje mnie myśl o progresji, gdy okaże się, że całe dotychczasowe ciężkie leczenie nic nie dało. Przed mężem i tak jeszcze 6 cykli. Wiem, wiem.. nie myśleć, ale nie mogę tego wyrzucić z głowy. Macie może jakieś sposoby? Zadaję dziecinne pytanie. Wybaczcie.

  Temat: Chłoniak limfoblastyczny B komórkowy - prośba o pomoc.
joaszka

Odpowiedzi: 165
Wyświetleń: 25138

PostDział: Nowotwory układu krwiotwórczego   Wysłany: 2019-05-22, 18:26   Temat: Chłoniak limfoblastyczny B komórkowy - prośba o pomoc.
MisiekW,

pięknie dziękuję :)
  Temat: Chłoniak limfoblastyczny B komórkowy - prośba o pomoc.
joaszka

Odpowiedzi: 165
Wyświetleń: 25138

PostDział: Nowotwory układu krwiotwórczego   Wysłany: 2019-05-17, 16:42   Temat: Chłoniak limfoblastyczny B komórkowy - prośba o pomoc.
Trebor,

dziękuję :)
  Temat: Chłoniak limfoblastyczny B komórkowy - prośba o pomoc.
joaszka

Odpowiedzi: 165
Wyświetleń: 25138

PostDział: Nowotwory układu krwiotwórczego   Wysłany: 2019-03-29, 11:38   Temat: Chłoniak limfoblastyczny B komórkowy - prośba o pomoc.
Trebor,

dziękuję :)
  Temat: Chłoniak limfoblastyczny B komórkowy - prośba o pomoc.
joaszka

Odpowiedzi: 165
Wyświetleń: 25138

PostDział: Nowotwory układu krwiotwórczego   Wysłany: 2019-03-26, 11:17   Temat: Chłoniak limfoblastyczny B komórkowy - prośba o pomoc.
MisiekW,

dziękuję :) Z fortransem nie widzę sukcesu, tzn. mąż pił go, jak miał kiedyś robioną kolonoskopię i stwierdził, że nigdy więcej ;) Teraz jak mu rośnie wszystko w ustach to tym bardziej nie weźmie. Z brakiem apetytu też jest już problem. Zgłaszał lekarce i poda mu coś. Zapytałam, czy megalię. Nie wie. W sumie to wszystko jedno. Byleby zadziałało.
Wszystkie pozostałe polecone przez Ciebie rzeczy też są fajne. Szkoda tylko, że na tym etapie nic nie wchodzi :( Mąż wspomniał coś o budyniu. Pewnie zaraz zrobię i mu zawiozę. Byleby coś zjadł.


Dziękuję jeszcze raz.

[ Dodano: 2019-03-26, 11:19 ]
Marzena66,

Szanowna Pani Moderator, dziękuję :)

[ Dodano: 2019-03-26, 19:43 ]
MisiekW,

skorzystam z Twojej wiedzy i spytam: jaki to jest ten schemat MA, o którym wspomniałeś?

Lekarka powiedziała coś o tym, ze dadzą mężowi 3 dni spokoju, sprawdzą wyniki i jak będą w porządku to ruszają z endoxanem i czymś jeszcze.


Pozdrawiam

[ Dodano: 2019-03-26, 19:52 ]
Wg męża mają mu też ponownie pobierać szpik lub płyn. Napisałam "lub", gdyż mąż nie pamięta. Trochę mnie to zaniepokoiło. Szpik w poprzednim badaniu wyszedł na granicy zajęcia niecałe 1%, czyli wg słów lekarki nie ma zajęcia a płyn też w porządku.
Jak mam więc odczytywać to badanie: coś lekarzy niepokoi czy to normalna procedura?

[ Komentarz dodany przez Moderatora: marzena66: 2019-03-30, 08:31 ]
Co tak oficjalnie ;-)) bez takich proszę :)

  Temat: Chłoniak limfoblastyczny B komórkowy - prośba o pomoc.
joaszka

Odpowiedzi: 165
Wyświetleń: 25138

PostDział: Nowotwory układu krwiotwórczego   Wysłany: 2019-03-25, 17:49   Temat: ps.2
Czy mogę prosić Szanownych Państwa Moderatorów o edycję nazwy wątku? Pierwotnie było Chłoniak DLCBL - prośba o pomoc. Ponieważ niestety diagnoza się zmieniła to proszę o zmianę na:

Chłoniak limfoblastyczny B komórkowy - prośba o pomoc.


Chyba, że mogę zrobić to sama to poproszę o wskazówki.

[ Dodano: 2019-03-25, 17:51 ]
Bonaj,

dziękuję. Każda wskazówka jest dla nas cenna:) Na Colon C nie ma co liczyć pewnie i nie da spektakularnych efektów. Bierze od dzisiaj.

Pozdrawiam :)
  Temat: Chłoniak limfoblastyczny B komórkowy - prośba o pomoc.
joaszka

Odpowiedzi: 165
Wyświetleń: 25138

PostDział: Nowotwory układu krwiotwórczego   Wysłany: 2019-03-25, 17:20   Temat: Chłoniak limfoblastyczny B komórkowy - prośba o pomoc.
Dzień dobry,

mąż po wyleczeniu zapalenia oskrzeli od 19 marca jest z powrotem na oddziale. 22 marca ruszyła chemia w schemacie Hyper - CWAD. Dzisiaj zaczęła ściekać doksorubicyna - przez najbliższe 24h. Włosy zaczęły wypadać, więc współlokator z pokoju zgoli je na przysłowiowe zero.
Piszę, gdyż mam prośbę w związku z zaparciami męża. Ma je tak potężne, że nie pomaga laktuloza ani czopek. Będą robić lewatywę. Jak można jeszcze pomóc mężowi? Kupiłam mu Colon C, ale to chyba jak plaster na złamanie :(
Druga sprawa dotyczy częstości chemii choć to bardziej wątpliwość męża niż moja. Lekarka powiedziała, że ścieknie "czerwona", potem dają mężowi parę dni odpoczynku (ale ma być w szpitalu) i w 11 dobie od poczatku leczenia, czyli w następny wtorek ruszają z kolejną. Wg męża to coś za szybko. Orzekł, że ma mieć w tym czasie spadki parametrów a oni będą mu ładować następną chemią. Ja wierzę, że lekarze wiedzą co robią. Może ma to związek z faktem, że mąż wskutek zapalenia oskrzeli przerwał poprzednią chemię na 3 dniu co lekarze skomentowali, aby się nie martwić, bo potem nadrobią?


Pozdrawiam :)

[ Dodano: 2019-03-25, 17:22 ]
Pani doktor stwierdziła, że ma bardzo dobre wyniki. Może więc też dlatego podjęli taką a nie inną decyzję? Chciałam się spytać lekarki o cały plan leczenia, ale była zabiegana i rozmowa trwała z 2 minuty :(
 
Strona 1 z 4
Skocz do:  


logo

Statystki wizyt z innych stron
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group