1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22

2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.

DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna

Logo Forum Onkologicznego DUM SPIRO-SPERO
Forum jest cz?ci? Fundacji Onkologicznej | przejdź do witryny Fundacji

Czat Mapa forum Formularz kontaktowyFormularz kontaktowy FAQFAQ
 SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  AlbumAlbum
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
Znalezionych wyników: 901
DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna
Autor Wiadomość
  Temat: Rak piersi HER2
Reszka.78

Odpowiedzi: 9
Wyświetleń: 955

PostDział: Nowotwory piersi i ginekologiczne   Wysłany: 2021-03-01, 20:43   Temat: Rak piersi HER2
Quena najszczersze wyrazy współczucia ::rose::
  Temat: Drobnokomórkowy rak płuca u taty
Reszka.78

Odpowiedzi: 25
Wyświetleń: 5980

PostDział: Nowotwory płuca i opłucnej   Wysłany: 2021-02-04, 00:33   Temat: Drobnokomórkowy rak płuca u taty
Ka1 przyjmij najszczersze wyrazy współczucia ::rose:: ::rose::
  Temat: Rak jelita grubego - kątnicy
Reszka.78

Odpowiedzi: 302
Wyświetleń: 99406

PostDział: Nowotwory przewodu pokarmowego   Wysłany: 2021-02-03, 22:43   Temat: Rak jelita grubego - kątnicy
Dobry wieczór.

Kochane dziewczyny mamy z pracy, zaciągnęły ją dzisiaj na badania krwi

Hematologia
Morfologia z rozmazem 5DIFF

WBC Leukocyty 8.50 (4.00-8.00) 10x9/L
RBC Czerwone kwinki 4.97 (3.80-5.00) 10x12/L
HGB Hemoglobina 15.7 (12.0-16.0) g/dL
HCT Hematokryt 48.3 (37.0-50) %
MCV Śr. obj. krw. czerw. 97.2 (80.0-98.0) fL
MCH Śr. masa hemog. w krw. czerw. 31.5 (27.0-32.0) pg
MCHC Sr. stęż. hemog. w krw. czerw. 32.4 (30.0-37.0) g/dL
PLT Płytki krwi 259 (140-400) 10x9/L
RDW-SD 52.9 (35.0-56.0) fL
RDV-CV 12.9 (11.5-14.0) %
PDW Ser. rozkł. płytek 16.2 (10.0-18.0) fL
MPV Śr. obj. płytek 9.7 (8.0-12.0) fL
PCT 0.251 (0.108-0.282) %
NEUT# 5.27 (2.00-7.00) 10x9/L
LYMPH# 2.48 (0.8-4.0) 0x9/L
MONO# 0.60 (0.12-1.20) 0x9/L
EO# 0.13 (0.02-0.50) 10x9/L
BASO# 0.02 (0.00-0.10) 10x9/L
NEUT% 61.9 (40.0-70) %
LYMPH% 29.2 (20.0-45.0) %
MONO% 7.1 (3.0-8.0) %
EO% 1.5 (1.0-3.0) %
BASO% 0.3 (0.0-1.0)

Biochemia

Aspat 18.9 (9-25) U/L
Alat 10.8 (7-30) U/L
Lipaza 59 (<=60) U/L
LDH 227 (<248) U/L
ALP 124.7 (53-141) U/L
GGTP 18.4 (<=30) U/l
Albumina 4.39 (3.7-5.3) g/dL
Bilirubina całkowita 0.59 (0.2-1.3) mg/dl
Białko całkowite 6.58 (5.0-8.3) g/dL
Triglicerydy 132.5 (<=150) mg/dl
Glukoza 123.8 (70-99) mg/dl
Magnez 2.43 (1.9-2.5) mg/dl
Mocznik 33.7 (15-38) mg/dl
Azot.mocznika(BUN) 15.7 (7.0-20.1) mg/dl
Kreatynina 1.06 (0.5-1.1) mg/dl
Klirens kreatyniny GFR 55 (>=60) ml/min/1.73m2

Sód 137.5 (135-145) mmol/l
Potas 4.18 (3.8-5.5) mmol/l
Chlorki 105.6 (95-105) mmol/l
Wapń 8.6 (8.6-10.3) mg/dl
Fosfor 3.91 (2.6-4.5) mg/dl

Pozdrawiam serdecznie.
  Temat: Clark III Breslow 2,4 przerzuty do OUN
Reszka.78

Odpowiedzi: 482
Wyświetleń: 133948

PostDział: Nowotwory złośliwe skóry, czerniaki skóry i oka   Wysłany: 2021-01-03, 23:22   Temat: Clark III Breslow 2,4 przerzuty do OUN
Basiczku Kochana, pozdrawiam Ciebie i mężona w Nowym Roku! Strasznie się cieszę z wyników i oby tak było, oby było tylko lepiej.

Ściskam bardzo mocno :tull:
  Temat: ŻYCZENIA ŚWIATECZNE
Reszka.78

Odpowiedzi: 442
Wyświetleń: 113632

PostDział: Hyde Park   Wysłany: 2021-01-01, 19:07   Temat: ŻYCZENIA ŚWIATECZNE
Robaczki najkochańsze! Bożonarodzeniowe życzenia, spóźnione tak, że aż wstyd.

Tak więc w Nowym Roku, życzę Wam wszystkim i Każdemu z osobna, spokojnego, pogodnego i dobrego roku. A nade wszystko zdrowia, radości i wszelkiej pomyślności!

  Temat: D 37.7
Reszka.78

Odpowiedzi: 47
Wyświetleń: 8662

PostDział: Nowotwory przewodu pokarmowego   Wysłany: 2020-11-21, 16:04   Temat: D 37.7
Crazy, bardzo mi przykro, przyjmij najszczersze wyrazy współczucia ::rose:: ::rose:: ::rose::
  Temat: Reszka.78 - komentarze
Reszka.78

Odpowiedzi: 437
Wyświetleń: 60955

PostDział: Tu trzymamy KCIUKI   Wysłany: 2020-11-09, 19:55   Temat: Reszka.78 - komentarze
Dobry wieczór.

Co tam u mnie, czy też raczej u nas?
Psiałka niestety odeszła za Tęczowy Most i bardzo, bardzo nam jej brakuje.
Mama od jakiegoś tygodnia ma popołudniami takie 37 równe i się zastanawia czemu. Też się zastanawiam czemu, chociaż w zasadzie chyba nie ma o czym myśleć, bo to właściwie normalna temperatura, chociaż nasza normalna temperatura to około 35,5 - 36, więc no podpiąć to można pod niego podwyższoną, ale bez szaleństw.
Mnie dopadło totalne "nicmisięniechce" :-(

Poza tym jest wszystko po staremu ;)

Bardzo dziękuję za pamięć i pozdrawiam przeserdecznie _itsme_
  Temat: Nowotwór złośliwy płuca/opłucnej ?
Reszka.78

Odpowiedzi: 91
Wyświetleń: 10645

PostDział: Nowotwory płuca i opłucnej   Wysłany: 2020-10-31, 19:49   Temat: Nowotwór złośliwy płuca/opłucnej ?
Enigmo, przyjmij najszczersze wyrazy współczucia ::rose:: ::rose::
  Temat: Rak żołądka, wodobrzusze, stan ciężki
Reszka.78

Odpowiedzi: 9
Wyświetleń: 1273

PostDział: Nowotwory przewodu pokarmowego   Wysłany: 2020-10-31, 19:42   Temat: Rak żołądka, wodobrzusze, stan ciężki
Polena, przyjmij najszczersze wyrazy współczucia ::rose:: ::rose::
  Temat: Proszę o pomoc w interpretacji TK Wątroby
Reszka.78

Odpowiedzi: 85
Wyświetleń: 17242

PostDział: Nowotwory piersi i ginekologiczne   Wysłany: 2020-06-27, 18:02   Temat: Proszę o pomoc w interpretacji TK Wątroby
Gaba bardzo mądrze mówi, polać soczku :)

Od siebie dodam, że jak widzisz jesteś wykończona psychicznie i stąd te wszystkie szaleństwa organizmu. Hydroksyzyna wycisza, uspokaja, jest dobrym środkiem, który podaje się dzieciom, a nawet... zwierzakom. Pij syropek, jak coś poproś lekarza nawet pierwszego kontaktu o przepisanie tabletek. Nie zaszkodzi, a na pewno pomoże. Może i mamie by się przydała zamiast tego Lorafenu?

Pozdrawiam Was cieplutko :)
  Temat: Proszę o pomoc w interpretacji TK Wątroby
Reszka.78

Odpowiedzi: 85
Wyświetleń: 17242

PostDział: Nowotwory piersi i ginekologiczne   Wysłany: 2020-06-26, 23:20   Temat: Proszę o pomoc w interpretacji TK Wątroby
Kinguś Kochana, bardzo merytorycznie nie pomogę, bo w porównaniu z Gabą i innymi jestem nadal zielona na szczypiorek na wiosnę, ale co do zapominania to chyba każdy tak ma, niezależnie od wieku czy stanu zdrowia. Zarówno ja, jak i moja mama mamy dni, że tracimy wątek w trakcie rozmowy, idę do kuchni i nie pamiętam po co, albo właśnie ktoś coś do mnie mówi, że mam coś zrobić, a ja zajmuje się czymś innymi i kompletnie zapominam co do mnie mówiono.
Tak jak mówi Gaba, promieniowanie nie jest obojętne dla organizmu, tak samo jak chemia czy chociażby przyjmowanie jakiś silnych leków, a już sam Lorafen potrafi robić cuda wianki z człowiekiem - co też Gaba zauważyła. I tak jak mówi lekarz, organizm musi w sobie posprzątać, musi dojść do siebie. Na pewno jesteście na bieżąco z badaniami krwi, ale może by sprawdzić poziom potasu, magnezu i innych pierwiastków? Niedobory elektrolitów mogą nieźle namieszać w organizmie, włącznie z osłabieniem i zaburzeniami równowagi czy potocznymi "nogami z waty". Do tego dni duszne, parne, więc organizm traci to co cenne, zwłaszcza jak ma jeszcze walczyć z chorobą i mocnymi efektami leczenia.

Tobie też się elektrolity przydadzą, jak tak zamiast jeść, wymiotujesz. I coś łagodnego na nerwy. Jako nerwicowiec zdiagnozowany, doskonale wiem co z organizmem się dziać może jak dopadną lęki i czarne myśli, ale właśnie zadbać o siebie musisz Dziewczyno, bo się sama rozchorujesz. Wiem po sobie.

Ściskam Ciebie i Twoją mamcię bardzo mocno :)

[ Dodano: 2020-06-27, 00:31 ]
P.S. I przepraszam za tego małego babola. Z rozpędu użyłam nicku ;)
  Temat: rak jajnika pT3b
Reszka.78

Odpowiedzi: 99
Wyświetleń: 25291

PostDział: Nowotwory piersi i ginekologiczne   Wysłany: 2020-06-22, 15:13   Temat: rak jajnika pT3b
Kredko przyjmij najszczersze wyrazy współczucia ::rose:: ::rose:: ::rose::
  Temat: Długa Agonia co robić?
Reszka.78

Odpowiedzi: 16
Wyświetleń: 3565

PostDział: Opieka paliatywna   Wysłany: 2020-05-14, 20:00   Temat: Długa Agonia co robić?
Przyjmij najszczersze wyrazy współczucia ::rose::
  Temat: rak płaskonabłonkowy trójkąta zatrzonowcowego
Reszka.78

Odpowiedzi: 242
Wyświetleń: 40951

PostDział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi   Wysłany: 2020-05-05, 15:49   Temat: rak płaskonabłonkowy trójkąta zatrzonowcowego
Witaj.

Pogrubienie śluzówki zatoki, może być zwyczajnym objawem lekkiego zapalenia zatok. W Twoim wypadku może to być skutek uboczny radioterapii. Tu na pewno wypowie się ktoś mądrzejszy ode mnie :)

Co do tej gulki. Masz/miałeś naświetlania, wszystko co się z buzi robi może być skutkiem ubocznym tego. Czerwona gulka najpewniej jest krwiaczkiem, albo małym naczyniakiem, powstałym w wyniku leczenia. Z tego co czytałam, radioterapia może powodować rozszerzenie naczyń, a te osłabione mogą właśnie tworzyć takie krwiaki i naczyniaki. Nie ruszać, poczekać do końca terapii. Pewnie samoistnie się wchłonie, jeśli nie do lekarza, który zaleci co dalej. Oczywiście przy najbliższej wizycie u lekarza pokaż to co się porobiło i może lekarz doradzi co teraz możesz już zastosować.

Pozdrawiam :)
  Temat: ŻYCZENIA ŚWIATECZNE
Reszka.78

Odpowiedzi: 442
Wyświetleń: 113632

PostDział: Hyde Park   Wysłany: 2020-04-12, 11:29   Temat: ŻYCZENIA ŚWIATECZNE


Wesołego królika, co po stole bryka, spokoju świętego i czasu wolnego, życia zabawnego w jaja bogatego i w ogóle kurczę - Wszystkiego najlepszego!
 
Strona 1 z 61
Skocz do:  


logo

Statystki wizyt z innych stron
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group