Link do strony z możliwością wsparcia forum:

https://pomagam.pl/forumdss_2020_22

DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna

Logo Forum Onkologicznego DUM SPIRO-SPERO
Forum jest cz?ci? Fundacji Onkologicznej | przejdź do witryny Fundacji

Czat Mapa forum Formularz kontaktowyFormularz kontaktowy FAQFAQ
 SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  AlbumAlbum
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Nowotwór odbytnicy
Autor Wiadomość
ana7 
PRZYJACIEL Forum



Dołączyła: 06 Lis 2009
Posty: 869
Pomogła: 120 razy

 #1  Wysłany: 2013-12-02, 16:00  Nowotwór odbytnicy


Witam, zakładam kolejny wątek i proszę Was o pomoc w ewentualnym, dalszym pokierowaniu gdzie się dalej udać...
Do szpitala trafiła ma teściowa lat 78, z powodu biegunek, bólu brzucha, niedokrwistości i nagłego szybkiego chudnięcia.
Wiem że najważniejsze są wyniki histopatol. za którymi czekamy.
Rozpoznanie brzmi:
Nowotwór o niepewnym lub nieznanym charakterze jamy ustnej i narządów trawiennych - Odbytnica, Kod ICD:D37.5
Moje pytanie co oznacza charakter jamy ustnej?

Wyniki badań:
WBC 12,12
RBC 3,57 HGB 7,00 HCT 24,30 PLT 547.

Czy już wskazany jest kontakt z onkologiem?, jeśli tak to jakim? chirurgiem?
 
 
absenteeism 
Administrator



Dołączyła: 14 Paź 2009
Posty: 13332
Skąd: Łódź
Pomogła: 9431 razy


 #2  Wysłany: 2013-12-02, 19:18  


ana7 napisał/a:
Moje pytanie co oznacza charakter jamy ustnej?

Tu chodzi o nowotwór jamy ustnej i narządów trawiennych, o nieznanym charakterze.

ana7 napisał/a:
Czy już wskazany jest kontakt z onkologiem?, jeśli tak to jakim? chirurgiem?

Nie mamy żadnych wyników badań.
I błagam, jednostki do wyników morfologii...
_________________
 
ana7 
PRZYJACIEL Forum



Dołączyła: 06 Lis 2009
Posty: 869
Pomogła: 120 razy

 #3  Wysłany: 2013-12-02, 20:35  


absenteeism dziękuję że zajrzałaś...

Przepisuję morfologię krwi obwodowej:
Leukocyty 9,4
Erytrocyty 3,64 (3,80-5,40)
Hemoglobina 7,1 ( 12-16)
Hematokryt 25,7 ( 37,0-47)
MCV 70,6 (80,0 -100,0)
MCHC 27,6(32-36)
Płytki krwi 535 (130-400)

Odczyn Biernackiego 64

Usg jamy brzusznej: wątroba niepowiększona, jednorodna o wzmożonej echogeniczności. Pęcherzyk żółciowy cienkościenny bez złogów. PŻW, drogi żółciowe, żyła wrotna i aorta brzuszna nieposzerzone. Trzustka i śledziona w badaniu prawidłowe. Nerki przeciętnej wielkości bez złogów i zastoju. Znaczne wdęcie jelit.

Ale absenteeism nowotwór jamy ustnej?

Na rozpoznaniu opisowym pisze guz odbytnicy.

Rozmawiałam z teściową przed chwilą i mówi że boli ją dół brzucha..
 
 
JustynaS1975 
Administrator



Dołączyła: 24 Cze 2011
Posty: 12614
Skąd: Warszawa
Pomogła: 2742 razy


 #4  Wysłany: 2013-12-02, 20:36  


Ana7, jedna mała uwaga. Wyniki morfologii krwi z jednostkami. :)
Pozdrawiam _itsme_
_________________
Człowiek ma dwa życia. To drugie zaczyna się wtedy, gdy zrozumiesz, że życie jest tylko jedno.
Choroba moim nauczycielem, nie panem.
 
absenteeism 
Administrator



Dołączyła: 14 Paź 2009
Posty: 13332
Skąd: Łódź
Pomogła: 9431 razy


 #5  Wysłany: 2013-12-02, 20:50  


ana7 napisał/a:
Ale absenteeism nowotwór jamy ustnej?

Warto sobie zajrzeć w klasyfikację ICD, wg której opisana jest choroba ("Kod ICD:D37.5")
D37 - Nowotwór o niepewnym lub nieznanym charakterze jamy ustnej i narządów trawiennych
Uszczegółowienie --> D37.5 - Odbytnica

Mam nadzieję, że wszystko jasne.
_________________
 
ana7 
PRZYJACIEL Forum



Dołączyła: 06 Lis 2009
Posty: 869
Pomogła: 120 razy

 #6  Wysłany: 2013-12-02, 21:08  


Dzięki Dziewczyny...

Czy już trzeba by konsultować się z onkologiem? czy poczekać za wynikiem histopat.?
 
 
absenteeism 
Administrator



Dołączyła: 14 Paź 2009
Posty: 13332
Skąd: Łódź
Pomogła: 9431 razy


 #7  Wysłany: 2013-12-02, 21:36  


A skąd w ogóle wiadomo o tym guzie? Bo w USG go nie widać, więc pewnie było jeszcze jakieś badanie.

Nadal czekamy na podanie jednostek morfologii, zwłaszcza hemoglobiny.
_________________
 
ana7 
PRZYJACIEL Forum



Dołączyła: 06 Lis 2009
Posty: 869
Pomogła: 120 razy

 #8  Wysłany: 2013-12-03, 14:45  


Hemoglobina ( ICD9:C19) 7,1 g/dl (12,0 -16,0)

Hematokryt podany jest w procentach 25,7 ( 37,0-47,0)
MCV 70,6 fl

MCHC 19,5 pg (27,0-31,0)

Płytki krwi (ICD9:C66) 535 X10^3/ul (130-400)

O to chodziło?
Tak, było badanie po którym lekarze stwierdzili obecność guza.

Zabiegi i procedury:
USG brzucha i przestrzeni zaotrzewnowej
Wziernikowanie odbytnicy/esicy z biopsją.
 
 
absenteeism 
Administrator



Dołączyła: 14 Paź 2009
Posty: 13332
Skąd: Łódź
Pomogła: 9431 razy


 #9  Wysłany: 2013-12-03, 17:52  


Nie sugerowano przetoczenia krwi przy takiej HGB?
_________________
 
ana7 
PRZYJACIEL Forum



Dołączyła: 06 Lis 2009
Posty: 869
Pomogła: 120 razy

 #10  Wysłany: 2013-12-03, 19:13  


ja sugerowałam ale lekarz chirurg (ordynator) powiedział iż była by ona (krew) pożywką dla nowotworu.

Ania
 
 
absenteeism 
Administrator



Dołączyła: 14 Paź 2009
Posty: 13332
Skąd: Łódź
Pomogła: 9431 razy


 #11  Wysłany: 2013-12-03, 19:23  


:shock:

Bez komentarza.
_________________
 
ana7 
PRZYJACIEL Forum



Dołączyła: 06 Lis 2009
Posty: 869
Pomogła: 120 razy

 #12  Wysłany: 2013-12-03, 19:40  


Czekać?

wstępnie załatwiamy Gliwice, chcemy załatwić konsultację z onkologiem ale mając już w ręce wynik histopatologiczny.

jest bardzo źle?

Ania
 
 
absenteeism 
Administrator



Dołączyła: 14 Paź 2009
Posty: 13332
Skąd: Łódź
Pomogła: 9431 razy


 #13  Wysłany: 2013-12-03, 19:41  


Nie ma TK, więc w zasadzie nie wiadomo co dokładnie się dzieje w obrębie jamy brzusznej, nie ma RTG klatki. Poczekajcie na histpat i idźcie do onkologa.
_________________
 
ana7 
PRZYJACIEL Forum



Dołączyła: 06 Lis 2009
Posty: 869
Pomogła: 120 razy

 #14  Wysłany: 2013-12-03, 19:44  


absenteeism dziękuję...

Ania
 
 
ana7 
PRZYJACIEL Forum



Dołączyła: 06 Lis 2009
Posty: 869
Pomogła: 120 razy

 #15  Wysłany: 2013-12-21, 15:51  


Cytuję wyniki badania histopatologicznego:

Fragmenty błony śluzowej pokryte wykazującym cechy dysplazji małego stopnia nabłonkiem gruczołowym.
Materiał nieregularny, blaszka - muscularis mucosae- niewidoczna, nie można jednoznacznie wykuczyć rozrostu o typie adenocarcinoma.

:?ale?:

Poszłam z wynikiem do chirurga i powiedział że prawdopodobnie trzeba powtórzyć badanie histopatologiczne!!

:?ale?:

proszę o pomoc w wytłumaczeniu tego wyniku. Nie wiemy co dalej robić, lekarz sugerował jeszcze udanie się do patomorfologa, który badał wycinki i wypożyczenie szkiełek z materiałem pobranym do badania i zawiezienie ich na onkologię do Łodzi..
:shock:
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  


logo

Statystki wizyt z innych stron
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group