1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22

2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.

DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna

Logo Forum Onkologicznego DUM SPIRO-SPERO
Forum jest cz?ci? Fundacji Onkologicznej | przejdź do witryny Fundacji

Czat Mapa forum Formularz kontaktowyFormularz kontaktowy FAQFAQ
 SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  AlbumAlbum
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
Znalezionych wyników: 96
DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna
Autor Wiadomość
  Temat: Rak prostaty
Laupina

Odpowiedzi: 83
Wyświetleń: 54157

PostDział: Nowotwory układu moczowo-płciowego   Wysłany: 2018-04-28, 21:17   Temat: Rak prostaty
Dziękuję wszystkim za wszelką pomoc jaką otrzymałam tu na forum. Dziękuję za wyrazy współczucia.
  Temat: Rak prostaty
Laupina

Odpowiedzi: 83
Wyświetleń: 54157

PostDział: Nowotwory układu moczowo-płciowego   Wysłany: 2018-04-27, 20:53   Temat: Rak prostaty
Witam,
Chcę zakończyć naszą historię. Tata odszedł 04,07.2017. Od 10,2018 progresja choroby. Od 20 października nie wychodził już z domu. Po drodze były jeszcze naświetlania paliatywne. Udało mi się wciągnąć Tatę do programu z Zytigą, niestety nie zdążył... Lek przyszedł , jednak spadła nam bardzo morfologia, kupiłam NeoRecormon, niestety też nie zdążyliśmy podać. Trzy ostatnie dni były straszne. Odszedł w moich i mamy ramionach. Nie potrafię się z tym pogodzić.
  Temat: Przerost prosty endometrium
Laupina

Odpowiedzi: 5
Wyświetleń: 1996

PostDział: Nowotwory piersi i ginekologiczne   Wysłany: 2017-04-01, 17:00   Temat: Przerost prosty endometrium
Byłam u lekarza. Uspokoiła mnie W USG endometrium cieniutkie. Mam przez 3mies odstawić plavix i włączyć clexane jako profilaktykę udarową. Wizytę mam za trzy miesiące.
Miast dziękuję za pomoc
  Temat: Przerost prosty endometrium
Laupina

Odpowiedzi: 5
Wyświetleń: 1996

PostDział: Nowotwory piersi i ginekologiczne   Wysłany: 2017-03-20, 06:42   Temat: Przerost prosty endometrium
Dziękuję missy trochę mnie uspokoiłaś. Dr, która wydawała mi wynik zasiała we mnie ogromny niepokój. Nie bardzo miała ochotę ze mną rozmawiać i dlatego dostałam strzępki informacji...które teraz składam jak puzzle.
  Temat: Przerost prosty endometrium
Laupina

Odpowiedzi: 5
Wyświetleń: 1996

PostDział: Nowotwory piersi i ginekologiczne   Wysłany: 2017-03-19, 21:02   Temat: Przerost prosty endometrium
Missy dziękuję u mnie niestety farmakologia odpada...

[ Dodano: 2017-03-19, 21:03 ]
Może ta elektroresekcja, którą przeszłam też coś pomóc czy raczej nie?
  Temat: Przerost prosty endometrium
Laupina

Odpowiedzi: 5
Wyświetleń: 1996

PostDział: Nowotwory piersi i ginekologiczne   Wysłany: 2017-03-19, 20:38   Temat: Przerost prosty endometrium
Witam.

9 lutego br. miałam wykonaną histeroskopię operacyjną podczas której wykonano elektro resekcję endometrium.
W piątek odebrałam wynik hostopatologiczny, który brzmi: Endometrium proliferativum focale hyperplasticum (hiperplasia simplex).

Lekarka, która wydawała mi wynik powiedziała, że mam pilnie skontaktować się z lekarzem, bo jest to stan przed nowotworowy.
Z kolei moja ginekolog uspokoiła mnie przez telefon, że nie ma się czym martwić.
Termin wizyty ustalę dopiero jutro, więc trochę czasu minie nim dowiem się na czym stoję.

Proszę o informację jakiego leczenia mogę się spodziewać, czy na początku tylko obserwacja jak endometrium zachowa się po termoablacji?

Dodam, że od żadnych kilku lat borykam się z b. obfitymi miesiączkami.
Miałam kilkakrotnie zakładaną mierne ale za każdym razem ją ronię.
Przez 2 lata używałam Qlaire jednak w 2015 r przeszłam udar niedokrwienny i hormonów brać już nie mogę.
Po udarze miałam histeroskopię -(11.2016)endometrium in stadio proliferatione.
Mirena wypadła mi po roku tj. w grudniu 2016.
Podano mi Zoladex 3,6 i po wyciszeniu miałam zabieg elektroresekcji.

Mam 38lat.
Dwukrotnoe rodziłam 1-cc-2003,2-sn-2008.

Z góry dziękuję za wszelkie informacje.
  Temat: Rak prostaty
Laupina

Odpowiedzi: 83
Wyświetleń: 54157

PostDział: Nowotwory układu moczowo-płciowego   Wysłany: 2016-09-03, 20:26   Temat: Rak prostaty
Tata jest po USG. Tu wszystko ok. Czekamy na wynik scyntografii. Nie będzie dobry czuję to. Modlę się tylko o to, by nie był gorszy niż rok temu... Tata czuje się nieźle. Bierze co 4 godziny Dorete i funkcjonuje bardzo dobrze. Jednak dorety nie da się odstawić dlatego myślę, że kości są wciąż zajęte tak jak były, albo bardziej, bo przed rokiem tata był bez leków przeciwbólowych :cry: ...
  Temat: Rak prostaty
Laupina

Odpowiedzi: 83
Wyświetleń: 54157

PostDział: Nowotwory układu moczowo-płciowego   Wysłany: 2016-07-25, 15:21   Temat: Rak prostaty
Witam
Tata w zeszłym tygodniu zakończył chemię, przed ostatnim cyklem PSA było na poziomie 49-50. Po ostatnim wlewie jeszcze nie był badany. Mamy skierowanie na scyntografię kośćca. Tata bierze Zoladex i wlewy z kwasu zoledronowego. Od września ma przyjmować ZYTIGĘ.
Mam w związku z tym prośbę może są osoby leczone tym lekiem, chciałabym dowiedzieć się jaka jest jego skuteczność, jak samopoczucie podczas leczenia? Cokolwiek. Pozdrawiam
  Temat: Rak prostaty
Laupina

Odpowiedzi: 83
Wyświetleń: 54157

PostDział: Nowotwory układu moczowo-płciowego   Wysłany: 2016-05-22, 08:02   Temat: Rak prostaty
tęcza, wiem Kochana i dziękuję
  Temat: Rak prostaty
Laupina

Odpowiedzi: 83
Wyświetleń: 54157

PostDział: Nowotwory układu moczowo-płciowego   Wysłany: 2016-05-21, 07:01   Temat: Rak prostaty
Witam
Tata po 2 cyklu chemii miał oznaczany PSA, spadł, ale niewiele, bo do79,98 z 94. Tata przeszczęśliwy, ale ja szczerze mówiąc liczyłam na większy spadek.
Fosfataza zasadowa podskoczyła z 215 na 265. Pozostałe wyniki może nie w normie, ale do przyjęcia. Hemoglobina 11,4, więc nie najgorsza.
Obecnie tata jest po 3 wlewie docetakselu. Na początku czerwca ma kontrolną analizę krwi, tym razem Neulaste dostał równo 24godziny po chemii. Czuje się nad wyraz dobrze. Jestem z niego taka dumna, bo daje radę na prawdę zadziwia mnie!!!
Myślę, że to duża zasługa ośrodka i lekarzy, bo przed chemią jest porządnie nawadniany cały dzień, drugiego dnia chemia i trzeciego płukanie. Dostaje zaraz po chemii ondansetron, profilaktycznie w kroplówce, tak że nie dopuszczają do jakichkolwiek mdłości, a co za tym idzie nie mamy problemów z apetytem. Tata ostatnio ma 2 kg na plusie!!!
Pytanie: Czy taki spadek PSA świadczy o dobrym działaniu chemii? Wiem, że jest dobra odpowiedź, ale jednak ten spadek niewielki :-(
Pozdrawiam i jak zwykle proszę o kciuki :)
  Temat: Rak prostaty
Laupina

Odpowiedzi: 83
Wyświetleń: 54157

PostDział: Nowotwory układu moczowo-płciowego   Wysłany: 2016-05-05, 22:11   Temat: Rak prostaty
Eli007, dzięki

[ Dodano: 2016-05-06, 20:02 ]
Neulasta poddana dziś rano. Kiedy powinniśmy wykonać kontrolną morfologię? W środę ma zaplanowaną wizytę u lekarza poprzedzoną badaniami w tym PSA. Czy powinniśmy na wszelki wypadek sprawdzić jutro?. Ostatnio leukocyty były 2,8.
Tata koniecznie chce iść na działkę (i nie po to, by leżeć w cieniu), twierdzi, że czuje się dobrze i że lekarz nic mu nie mówił, że ma siedzieć w domu.Dziś go ubłagałam, żeby nie szedł, ale jutro nie ma mowy, żeby został... Myślicie, że to bezpieczne? Nie będzie tam jakoś ciężko pracował, ale na pewno coś tam pociąga...
  Temat: Rak prostaty
Laupina

Odpowiedzi: 83
Wyświetleń: 54157

PostDział: Nowotwory układu moczowo-płciowego   Wysłany: 2016-05-05, 20:34   Temat: Rak prostaty
JustynaS1975, dzięki wielkie, tata dostał chemię w środę w 27 kwietnia, więc faktycznie jutro będzie 9 dzień. Właśnie sobie uświadomiłam, że jak jutro mi nie przyjdzie ta Neulasta to będę ją miała dopiero na poniedziałek...
  Temat: Rak prostaty
Laupina

Odpowiedzi: 83
Wyświetleń: 54157

PostDział: Nowotwory układu moczowo-płciowego   Wysłany: 2016-05-05, 19:16   Temat: Rak prostaty
Witam mam pytanie. Lekarz zalecił tacie Neulaste przyjąć dzisiaj lub jutro. Nie wiem czy dotrze do mnie ten zastrzyk na jutro. Czy jeśli dostanie go 1 dzień później będzie to miało jakieś niekorzystne skutki?
  Temat: Rak prostaty
Laupina

Odpowiedzi: 83
Wyświetleń: 54157

PostDział: Nowotwory układu moczowo-płciowego   Wysłany: 2016-05-04, 17:28   Temat: Rak prostaty
Dzisiaj tata miał kontrolne badanie krwi. Nie widziałam go, ale chyba wyniki poleciały w dół, bo ma zapisaną aNeulastę. Oczywiście nie ma jej w żadnej hurtowni. Jutro będę starała zamówić przez kanał interwencyjny. Makabra.
  Temat: Rak prostaty
Laupina

Odpowiedzi: 83
Wyświetleń: 54157

PostDział: Nowotwory układu moczowo-płciowego   Wysłany: 2016-05-03, 11:24   Temat: Rak prostaty
Hej.
Dawno się nie odzywałam. Napiszę co u nas. PSA dobiło prawie do100. Po wykonaniu scyntografii obraz w zasadzie taki jak przed2 laty. Zajęty kręgosłup, talerze kości biodrowej, żebra. Świeci też kość czaszki, nie wiadomo w sumie czy to meta, bo tata miał w tej okolicy uraz przed kilkoma laty, więc lekarze twierdzą, że być może to pourazowe. USG ok, rtg płuc również. Badania krwi laboratoryjne ok. Podwyższone PSA -94 i fosfataza zasadowa waha się w granicach 215-375. Obecnie spadłado 215. Tata czuje się nieźle, wciąż jest bardzo aktywny. Czasem odczuwa ból, ale o średnim nasileniu, mijający po środkach p/bólowych. Najlepiej działa na niego nimesulid. Polaczenia tramadolu z paracetamolem slabiej, nie wiem dlaczego. Obecnie jest po 2 wlewie docetakselu. Chemię znosi odpukać na razie bardzo dobrze. Obraz krwi po pierwszym wlewie nie uległ pogorszeniu. Ma wlewy co 21 dni. Obecnie jest po 2 -gim wlewie i będziemy mieć kontrolę PSA przed ewentualnym 3 wlewem. Jeśli PSA spadnie (no przecież spadnie na bank ||Plss|| ) to wlewy będą kontynuowane co 21 dni. Jedyne co na razie nam dokuczało po chemii to zaparcia, które bez problemu opanowaliśmy i spadek ciśnienia tętniczego, z opanowaniem czego już nam tak łatwo nie poszło. Cardiamid z kofeiną podnosił ciśnienie na pól godziny, kawa podobnie. W końcu tata wypił kieliszek koniaku -efekt trochę dłuższy, ale też bez szału. Takie ciśnienie w granicach 90/40 utrzymywało się 2-go i 3-go dnia po chemii. Tatę bolała wtedy głowa i był słaby, polegiwał, ale nie odczuwał innych bóli, ani mdłości. Apetyt poza tymi dwoma dniami bardzo dobry, więc cieszymy się tym co jest, bo jak na ten wiek (84l) i staż chorobowy(11l) jest nieźle i mam nadzieję, że jeszcze kilka lat wyszarpiemy. A Was kochani jak zawsze proszę o kciuki za mojego Tatę😃
 
Strona 1 z 7
Skocz do:  


logo

Statystki wizyt z innych stron
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group