Moja ciocia 12 lat temu miała wyciętego raka piersi, po leczeniu hormonalnym wszystko było w porządku.
Ok 2 miesiecy tem wykryto u niej raka watroby.
Podczas operacji w W-wie wycięto jej połowe wątroby z guzem (9 cm średnicy) i wysłano do domu.
Po szczególowych badaniach tego guza okazało sie, że to przerzut z piersi (po tylu latach).
Lekarze nie bardzo wiedza co zrobic bo jak twierdza "taki przypadek to 1 na milion".
Zalecili silną chemię ale nie sa pewni czy ta czesc watroby która została wytrzyma takie leczenie, kazali cioci samej podjąc decyzje.
Lekarz w w-wie umył rece "bo on swoje zrobił" do każdego innego trzeba czekac a chemia jezeli ma sie zacząć to jak najszybciej.
Poradzcie coś....
Zalecili silną chemię ale nie sa pewni czy ta czesc watroby która została wytrzyma takie leczenie, kazali cioci samej podjąc decyzje.
Jeżeli mamy spróbować pomóc Ci w podjęciu decyzji, musimy wiedzieć, o jaką chemioterapię chodzi.
Bez tego trudno będzie coś sensownego Ci doradzić.
Napisz jakie leczenie jest Wam proponowane, wtedy może uda nam się uzyskać tutaj jakąś fachową pomoc.
Pozdrawiam.
_________________ Solve calceamentum de pedibus tuis: locus enim, in quo stas, terra sancta est [Ex: 3, 5]
Na pewno przebadano guza pod kątem obecności receptorów steroidowych (ER, PgR) - jak brzmi wynik?
Czy guz został wycięty w całości (również mikroskopowo)?
Czy wykonano również inne badania, takie jak RTG klatki piersiowej?
I może jakieś aktualne wyniki badań krwi?..
pozdrawiam ciepło.
PS. Podpowiedź: większość potrzebnych nam informacji znajdziecie zapewne w karcie wypisu szpitalnego.
Na wypisie jest,że ER i PgR są w opracowaniu.
Guz wycięty w całości.
Badani krwi są w normie, tylko hemoglobina troche za niska.
RTG klatki piersiowej było robione przed operacją i nic nie wykazało.
Fragment wypisu:
"fragment wątroby z przerzutem raka sutka ( estrogen i progesteron dodatni, hepatocyty barwienie ujemne w komórkach guza)
częśc watroby poza guzem 5% hepatocytów
[ Dodano: 2011-06-09, 13:57 ]
Nie wiem co jeszcze napisac, mam z ciocią tylko kontakt telefoniczny i nie widziałam wypisu.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum