1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22

2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.

DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna

Logo Forum Onkologicznego DUM SPIRO-SPERO
Forum jest cz?ci? Fundacji Onkologicznej | przejdź do witryny Fundacji

Czat Mapa forum Formularz kontaktowyFormularz kontaktowy FAQFAQ
 SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  AlbumAlbum
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Zamknięty przez: marzena66
2017-08-22, 14:02
Czy to rak?
Autor Wiadomość
marzena66 
MODERATOR



Dołączyła: 13 Lip 2014
Posty: 9836
Skąd: gdańsk
Pomogła: 1764 razy


 #1  Wysłany: 2015-05-23, 09:41  Czy to rak?


Witam

Po raz kolejny zwracam się do Was z prośbą o pomoc. Niestety chyba kolejna osoba w mojej rodzinie zaczyna drogę przez mękę, obym się myliła.

Pacjent, lat 71, nałogowy palacz "od zawsze" uskarżający się na kłucia w klatce piersiowej innych dolegliwości brak, chorób również.

Wizyta u lekarza, skierowanie na morfologię i prześwietlenie płuc.

Wyniki z krwi.

WBC 9,4 (norma 4,0 - 10) tys/ul
LYM 2,80 (norma 1,00 -3,50) tys/ul
MON 0,70 (norma 0,10 -1,00) tys/ul
GRA 5,9 (norma 2,5 - 6,5 ) tys/ul

LYM 30,3 %
MON 7,5 % (norma 0,0 - 9,0)
GRA 62,2 %

RBC 3,80 (norma 4,50 - 5,90) mln/ul
HGB 11,8 (norma 13,5 - 18,0) g/dl
HCT 34,1 (norma 42,0 - 55,0) %
MCV 90 (norma 90 - 98)
MCH 31,1 (norma 27,0 - 33, 0)
MCHC 34,6 (norma 31,0 - 37,0)
RDW 13,2 (norma 10,0 - 15,0)

PLT 473 (norma 150 - 400)
MPV 7,1 (norma 6,5 - 10,5)
PCT 0,3 (norma 0,1 - 0,5)
PDW 15,4 (norma 8,0- 19,0)

OB 68

cukier, mocz - wyniki w normie

Wynik prześwietlenia - zdjęcie klatki piersiowej pa.
Zdjęć poprzednich brak.
Jamy opłucnej wolne, przepona gładka, ustawiona typowo. Pozedmowe pola płucne bez zmian miąższowych.
Po lewej w polu dolnym, w łączności z zarysem serca patologiczna maź śr. 80 mm.
Skąpe zmiany bliznowate. Serce niepowiększone. Aorta sklerotyczna.
Wn. Tu pulm. sin.

Na tą chwilę to wszystko co posiadam. Lekarz rodzinny do którego zgłosiliśmy się z wynikiem nic nie powiedział tylko dał zieloną kartę i kazał udać się do onkologa.
Wizyta została umówiona w przyszłym tygodniu.

Wiem, że to są szczątkowe informacje, wiem, że potrzebna jest dalsza diagnostyka a przede wszystkim badanie histopatologiczne ale proszę powiedzieć

1. Czy na tą chwilę wszystko wskazuje na raka złośliwego?

2. Czy na podstawie tych badań możliwe jest operacyjne wycięcie guza?

3. Czy wyniki z krwi coś sugerują?

4. Co możemy sami zrobić, co zbadać, żeby przyśpieszyć diagnostykę, czy czekać spokojnie na decyzję onkologa i to co On zleci?

Aż boję się pomyśleć co nas znowu czeka, kolejna osoba i kolejna walka, czy wszyscy u mnie muszą umierać na tą cholerną chorobę, proszę mi wierzyć, że nienawidzę tej choroby z całego swojego serca i chyba mnie samej to też nie ominie patrząc na całą moją rodzinę.
Przepraszam, za niemerytoryczny wpis na końcu postu.

Pozdrawiam.
 
marzena66 
MODERATOR



Dołączyła: 13 Lip 2014
Posty: 9836
Skąd: gdańsk
Pomogła: 1764 razy


 #2  Wysłany: 2015-05-24, 12:27  


Mogę prosić o jakieś rady.
 
Prof 


Dołączył: 16 Sie 2014
Posty: 28
Pomógł: 10 razy

 #3  Wysłany: 2015-05-24, 15:53  


1. Raczej tak, ale ostateczną diagnozę da dopiero biopsja.
2. Sądząc z położenia guza i jego wielkości (8 cm!) to raczej nie.
3. Wyniki w normie poza wysokim OB.
4. Jak najszybciej wykonać CT i biopsje. W dalszej kolejności PET.
_________________
Prof
 
absenteeism 
Administrator



Dołączyła: 14 Paź 2009
Posty: 13332
Skąd: Łódź
Pomogła: 9431 razy


 #4  Wysłany: 2015-05-24, 23:27  


1. RAK jest zawsze złośliwy. Nowotwór może być złośliwy lub łagodny, nowotwór złośliwy pochodzący z tkanki nabłonkowej nazywany jest rakiem (łac. carcinoma). Nowotwory łagodne nie są rakami.

marzena66 napisał/a:
w łączności z zarysem serca patologiczna maź śr. 80 mm.

Patologiczna maź? Czy masa?

Jest podejrzenie nowotworu złośliwego, ale czy to to - trzeba zrobić kolejne badania.

2. Za mało danych.

3. Nie.

4. CT z kontrastem.
_________________
 
marzena66 
MODERATOR



Dołączyła: 13 Lip 2014
Posty: 9836
Skąd: gdańsk
Pomogła: 1764 razy


 #5  Wysłany: 2015-05-25, 07:40  


Dziękuję za informacje.

Oczywiście absenteeism, że słusznie mi napisałaś w punkcie pierwszym, przecież już to powinnam wiedzieć i nawet wiem, nerwy robią swoje :uuu:

I tak to jest przepisywać.
Powinno być:

patologiczna maza śr. 80 mm, tak napisane przez radiologa maza.

Spodziewałam się takich informacji, teraz czekanie na onkologa, na szczęście już w środę.

pozdrawiam

[ Dodano: 2015-05-25, 07:42 ]
a może przestawiły się radiologowi literki i zamiast masa napisał maza?
bo jakoś z takim określeniem nie spotkałam się na forum.
 
absenteeism 
Administrator



Dołączyła: 14 Paź 2009
Posty: 13332
Skąd: Łódź
Pomogła: 9431 razy


 #6  Wysłany: 2015-05-25, 07:46  


Czasem w nerwach zapomina się o najprostszych sprawach - zdarza się, przecież to żaden problem.
Pewnie miała być "patologiczna masa".
_________________
 
marzena66 
MODERATOR



Dołączyła: 13 Lip 2014
Posty: 9836
Skąd: gdańsk
Pomogła: 1764 razy


 #7  Wysłany: 2015-06-02, 16:56  


Witam

Jesteśmy po wizycie u onkologa, niewiele powiedział a właściwie nic, czekamy na szpital.

W między czasie zostało wykonane TK klatki piersiowej bez kontrastu i z kontrastem.

TK KLP:
W płucu lewym w segm. 6 widoczna zmiana guzowata o spikularnych zarysach o wym 82 x 78 mm ulegająca wzmocnieniu po podaniu CM, w obrębie zmiany widoczne obszary nie ulegające wzmocnieniu - najprawdopodobniej rozpad w zmianie, część masy guza dochodzi do opłucnej. Naciek otacza oskrzele lewe do płata dolnego mankietem o gr. do 11 mm. Dolny zarys zmiany dochodzi do zarysu kopuły przepony na odcinku ok. 56 mm.
Poza tym zwłóknienia w obu szczytach.
W segm. 1/2 lewego płuca pasmowate zwłóknienie dochodzące do opłucnej.
Płuca rozedmowe. Oskrzele główne prawe drożne.
We wnęce prawej widoczny powiększony węzeł chłonny o wym. 17 mm, we wnęce lewej powiększony węzeł chłonny wielkości 13 mm. Poza tym mniejsze, niecharakterystyczne, nieprzekraczające 10 mm w osi krótkiej.
Pola płucne bez zagęszczeń zapalnych. Kości bez cech destrukcji.
Nadnercza kształtne, niepowiększone.
Wn. Guz płuca lewego z powiększonymi patologicznie węzłami chłonnymi w obu wnękach.

Moje pytania:

- Czy obraz TK przemawia za zmianą złośliwą?
- Czy jest nadzieja na operacyjne usunięcie guza?

Czytając ten opis mam jakieś słabe nadzieje na pozytywne odpowiedzi, guz w rozpadzie najprawdopodobniej a to chyba nie wróży dobrze?

Węzły chłonne powiększone więc może być możliwość, że rak (jeśli to rak) już się gdzieś w innych miejscach rozpanoszył, czy dobrze myślę?

Na razie nasz chory nie ma specjalnie żadnych dolegliwości, czuje się bardzo dobrze, czasami lekkie pobolewania w klatce piersiowej albo raczej kłucia. Nie chudnie, nie ma zadyszki, zmęczenia, żadnych niepokojących objawów.

Proszę o opinię, sugestie za co bardzo dziękuję.
 
Bonaj 


Dołączył: 10 Kwi 2014
Posty: 467
Pomógł: 53 razy

 #8  Wysłany: 2015-06-02, 17:57  


Wygląda na dość sporego guza.
Chyba bronchoskopia z pobraniem materiału będzie następnym etapem diagnostycznym.

A jak z wagą chorego ?

Moja mama schudła sporo a ja tego nie zauważyłem . Mama też nie.
Moja żona zwróciła uwagę, wtedy mama stanęła na wagę i się potwierdziło .
 
karolinka.k 



Dołączyła: 14 Sty 2014
Posty: 142
Pomogła: 7 razy

 #9  Wysłany: 2015-06-02, 18:04  


Wg mnie opis TK przemawia za zmianą złośliwą.
Jeżeli węzły również są zajęte to operacyjne leczenie może nie być możliwe.
Przykro mi :(

A czy ktoś wspominał o PET? U mojej mamy je wykonano, aby w wykluczyć przerzuty odległe (które dyskwalifikują od operacji).
 
absenteeism 
Administrator



Dołączyła: 14 Paź 2009
Posty: 13332
Skąd: Łódź
Pomogła: 9431 razy


 #10  Wysłany: 2015-06-02, 20:39  


marzena66 napisał/a:
Czy obraz TK przemawia za zmianą złośliwą?

Tak.

marzena66 napisał/a:
Czy jest nadzieja na operacyjne usunięcie guza?

Biorąc pod uwagę rozmiar zmiany, rozległość, może być ciężko. Nie wiadomo też czy węzły przeciwległej do guza wnęki są zajęte nowotworowo.
_________________
 
marzena66 
MODERATOR



Dołączyła: 13 Lip 2014
Posty: 9836
Skąd: gdańsk
Pomogła: 1764 razy


 #11  Wysłany: 2015-06-02, 21:23  


Bardzo wszystkim dziękuję za informacje.

Tak myślałam, że nie będą to dobre wieści.
Bonaj napisał/a:
A jak z wagą chorego ?


Całe życie szczupły i patrząc "na oko" waga taka sama, może minimalnie poszła w dół.

karolinka.k napisał/a:
A czy ktoś wspominał o PET?


Na razie nikt nie proponował. W piątek może będzie szpital i dalsza diagnostyka. Miałam wrażenie na wizycie u onkologa jakby z góry zakładał, że tutaj nie ma już co robić i co ratować, może się mylę i źle oceniam wizytę.

Teraz musimy poczekać na dalszą diagnostykę i co to jest, na razie dzięki karcie onkologicznej idzie to w miarę sprawnie.

Dziękuję za pomoc, pozdrawiam.
 
karolinka.k 



Dołączyła: 14 Sty 2014
Posty: 142
Pomogła: 7 razy

 #12  Wysłany: 2015-06-08, 15:37  


Witaj,

Czy były już jakieś dodatkowe badania? coś więcej wiecie?
 
marzena66 
MODERATOR



Dołączyła: 13 Lip 2014
Posty: 9836
Skąd: gdańsk
Pomogła: 1764 razy


 #13  Wysłany: 2015-06-08, 17:02  


karolinka.k,

Na razie nic nam dalej nie wiadomo. Dziś rano dziadek został przyjęty do szpitala. Ma być wykonana bronchoskopia, pobranie materiału do badania, spirometria, nie wiemy co jeszcze, to najprawdopodobniej jutro się tym zajmą.
Dziś dziadek się śmiał, bo wciąż czuje się bardzo dobrze, że kazali mu latać po schodach i po tym lataniu sprawdzali mu jakąś wydolność ale nie wiem co to było.

pozdrawiam
 
cleo33 
PRZYJACIEL Forum



Dołączyła: 04 Lut 2009
Posty: 2484
Skąd: Śląskie
Pomogła: 379 razy

 #14  Wysłany: 2015-06-08, 20:58  


marzena66 napisał/a:
kazali mu latać po schodach i po tym lataniu sprawdzali mu jakąś wydolność ale nie wiem co to było.

Pewnie, wydolność oddechową, oraz serducho.
 
marzena66 
MODERATOR



Dołączyła: 13 Lip 2014
Posty: 9836
Skąd: gdańsk
Pomogła: 1764 razy


 #15  Wysłany: 2015-06-09, 19:15  


Lekarze zdecydowali, że na razie nie robią bronchoskopii tylko zrobili dzisiaj biopsję podejrzanego węzła chłonnego. Jeśli z tego nic nie wyjdzie to dopiero będzie bronchoskopia. Nie wiem, czy nie lepiej od razu robić bronchoskopię, żeby to jakoś przyśpieszyć?, biopsja przecież nie zawsze daje właściwy obraz. Czy to właściwe postępowanie?

Pozdrawiam

[ Dodano: 2015-06-10, 15:43 ]
Dziś zdecydowali lekarze, że zrobią bronchoskopię, zrobili zakończyło się to odmą. Dziadek leży słaby.
Próbka poszła do badania hist.pat, wynik za dwa tygodnie. Uff ciągle coś.

Czy odma jest w takim stanie płuc czymś niebezpiecznym?
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  


logo

Statystki wizyt z innych stron
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group