DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna
Logo Forum Onkologicznego DUM SPIRO-SPERO
Forum jest częścią Fundacji Onkologicznej | przejdź do witryny Fundacji

Czat Mapa forum Formularz kontaktowyFormularz kontaktowy FAQFAQ
 SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  AlbumAlbum
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Wyszukiwanie badań klinicznych
Autor Wiadomość
kangur_2007 

#1  Wysłany: 2009-03-11, 12:30  Wyszukiwanie badań klinicznych

Insitu, spójrz tutaj:

www.prosalute.info &b... Pikoplatyną…??

Autor postu prawdopodobnie nie znalazłby sam informacji, że w Polsce są w tej chwili prowadzone badania kliniczne pikoplatyny. Swego czasu podałem na prosalute ogólny sposób wyszukiwania takich badań. Pod nieobecność w Polsce scentralizowanego systemu informacji dla pacjentow, pozostawiam do Twojego uznania, czy chciałabyś te wskazowki wrzucić tutaj.

www.prosalute.info &b...niczne w Polsce

www.prosalute.info &b...ł‚ug nazwy leku

DumSpiro-Spero 
Administrator

Pomogła: 1267 razy

#2  Wysłany: 2009-03-12, 02:20  

Kangur

wielkie dzięki za linki, właśnie planowałam odnaleźć tamtą dyskusję i niecnie ją tu wykorzystać ;-)
Myślę, że wkrótce prace nad budową działu ruszą, tymczasem zapraszam do współpracy (dział jest już otwarty, można w nim pisać/umieszczać informacje).
Wszystkie ręce do pracy się przydadzą;)
pozdr!

dr A.Gruszfeld 
Lekarz ONKOLOG

Pomogła: 7 razy

#3  Wysłany: 2009-03-13, 02:30  

Mam nadzieję, że nasze forum dyskusyjne również okaże się pomocne przy wyszukiwaniu badań klinicznych nad nowymi lekami onkologicznymi w Polsce. W większości krajów funkcjonują strony www informujace o aktualnie ptrowadzonych badaniach - w Polsce nikt tego rodzaju informacji nie podaje, a często chorzy na nowotwory poszukują skutecznych nowych metod leczenia szczególnie w sytuacjach, gdy dostępne ogólnie formy leczenia zawodzą.
Poza tym nie wszystkie badania kliniczne są rejestrowane w rejestrach międzynarodowych, wóczas pacjent polski nie ma możliwości odszukania ośrodków, w których ewentualnie mógłby szukać pomocy.
Myślę także, że możliwość dyskusji i wymiana doświadczeń wśród osób, które np. już brały udział w badaniach klinicznych może ośmielić osoby, które obecnie mają możliwośc leczenia nowymi metodami, ale obawiają się uczestnictwa w badaniu klinicznym.
Możliwe także, że niektóre osoby mają negatywne doświadczenia z tego zakresu i również chciałyby się nimi podzielić.
Tak czy owak może być to ciekawe forum dyskusyjne i chyba dość unikalne w polskich warunkach.

mral 
PRZYJACIEL Forum

Pomogła: 70 razy

#4  Wysłany: 2009-03-14, 14:17  

Po bardzo pobieżnym zapoznaniu się z uregulowaniami prawnymi dotyczącymi przedmiotowego zagadnienia wydaje się, że wszystko powinno być OK.
Sprawy związane z badaniami klinicznymi powinien nadzorować Urząd Rejestracji Produktów Leczniczych, Wyrobów Medycznych i Produktów Biobójczych w zakresie określonym Ustawą z dnia 27 lipca 2001 r o Urzędzie Rejestracji Produktów Leczniczych, Wyrobów Medycznych i Produktów Biobójczych. Poniżej wyciąg z w/w ustawy:
„Art. 6.
1. Do zakresu działania Urzędu należy:
1) w zakresie produktów leczniczych, w szczególności:
(….)
d) prowadzenie postępowań w sprawach wpisu produktu leczniczego lub
przyszłego produktu leczniczego do Centralnej Ewidencji Badań Klinicznych
oraz prowadzenie Centralnej Ewidencji Badań Klinicznych,
(…)
i) prowadzenie w ramach Inspekcji Badań Klinicznych kontroli zgodności
prowadzonych badań klinicznych produktów leczniczych lub przyszłych
produktów leczniczych z wymaganiami Dobrej Praktyki Klinicznej,
(…)”
Tyle tylko, że nie mogę dotrzeć do tej ewidencji. Spróbuję wyjaśnić to w w/w urzędzie.

dr A.Gruszfeld 
Lekarz ONKOLOG

#5  Wysłany: 2009-03-14, 18:04  

Wymieniony przez mral urząd nie zajmuje się publikowaniem listy badań, a jedynie akceptacją ich pod względem formalnym.
W wielu krajach listy badań są umieszczane na stronach internetowych ośrodków, które się nimi zajmują w Polsce natomiast z prowadzonych badań robi się wielką tajemnicę.

mral 
PRZYJACIEL Forum

#6  Wysłany: 2009-03-14, 19:06  

Pani Doktor
Właśnie dlatego, że nic nie znalazłam na temat publikacji tych wykazów, zamierzałam o informacje zwrócić się do tego urzędu jako, że wydaje mi się najbardziej właściwy do ich udzielenia. Teraz wzbogacona o wiedzę , że takich wykazów się nie publikuje, będę się starała zaspokoić ciekawość o przyczyny takiego stanu rzeczy.
Dziękuję i pozdrawiam

mral 
PRZYJACIEL Forum

#7  Wysłany: 2009-03-18, 21:17  

W nawiązaniu do wpisów jw.:
1.Wszystkie dane dotyczące badań klinicznych traktowane są przez w/w urząd jako poufne, a ma to wynikać z obowiązujących przepisów prawa , m/innymi ustawy o ochronie danych osobowych, ustawy o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji i innych.
2.Nie jest znany przypadek, aby w jakimkolwiek innym kraju tego typu dane były udostępniane przez instytucje rządowe.
3.Informacja n/temat planowanych zmian w dostępności do danych o badaniach klinicznych w Unii Europejskiej - http://www.rynekzdrowia.p...epne,224,6.html

mral 
PRZYJACIEL Forum

#8  Wysłany: 2009-03-22, 20:47  

Pozostając przy temacie „ Wyszukiwanie badań klinicznych” - wydaje się, że źródłem informacji , szczególnie dla lekarzy , mogą być konferencje podobne do tej planowanej na 3.04.2009.

"Badania Kliniczne w Onkologii i Hematologii 2009
Konferencja jest kontynuacją cyklu spotkań, seminariów i warsztatów w dziedzinie badań klinicznych pod wspólnym tytułem "Badania Kliniczne - Teoria vs Praktyka"
Celem konferencji jest omówienie tematyki badań klinicznych w onkologii i hematologii, zarówno dorosłych jak i dzieci, w których stosowanie innowacyjnych terapii w znacznym stopniu przyczynia się do rozwoju medycyny.
Spotkanie, w roli prelegentów, gromadzi wybitnych specjalistów zaangażowanych w prowadzenie tego rodzaju badań, mających ogromne osiągnięcia na tym polu, którzy jednocześnie są doświadczonymi praktykami prowadzącymi badania kliniczne zarówno ze strony firm jak również badaczy.
Na konferencji planowane jest poruszanie zagadnień etycznych, trendów i toczących się programów badawczych w terapiach nowotworowych, jak również przedstawienie praktycznych aspektów projektowania tego rodzaju badań.
Poza tym dyskusji poddane zostanie obecne prawodawstwo oraz m.in. kwestie społeczne w relacjach - NFZ/Sponsor

Całość zakończy się dyskusją panelową.

Tematyka wystąpień:
Naukowe aspekty badań klinicznych w onkologii i hematologii.
Korzyści i ryzyko badań klinicznych we wskazaniach onkologicznych. Specyfika badań klinicznych w Onkologii i Hematologii dziecięcej
Problemy etyczne związane z badaniami klinicznymi w onkologii i hematologii
Aktualne badania kliniczne, trendy na przyszłość. Innowacyjność w onkologii i hematologii
Europejska Agencja ds Leków (EMEA). Rola Komitetu d/s Sierocych Produktów Leczniczych (Committee for Orphan Medicinal Products) w aspekcie rozwoju produktów przeznaczonych do leczenia chorób rzadko wystepujących.
Bariery i regulacje prawne
Aspekty społeczne i finansowe badań klinicznych w onkologii i hematologii.
Dyskusja panelowa/sesja interaktywna: Badania Kliniczne w Onkologii i Hematologii 2009 w Polsce i na świecie.

Do kogo skierowana jest konferencja
Pracownicy działów badań klinicznych firm farmaceutycznych
Dyrektorzy i Menedżerowie
Monitorzy Badań Klinicznych
Pracownicy firm CRO
Badacze prowadzący badania kliniczne w onkologii i hematologii,
Lekarze
osoby zainteresowane tematyką badań klinicznych w onkologii i hematologii"

Dla zainteresowanych podaję link do źródła informacji http://www.crde.com/konferencje.php

dr A.Gruszfeld 
Lekarz ONKOLOG

#9  Wysłany: 2009-03-29, 20:55  

Cieszę się, że zainteresowaliście sie tematem braku informacji na temat badań klinicznych w Polsce.
W wielu krajach na stronach rządowych umieszczane są listy ośreodków z wymienionymi prowadzonymi tam badaniami klinicznymi. Każdy pacjent może się zapoznać z możliwościami leczenia nowymi jeszcze nie zarejestrowanymi lekami - może sprawdzić, do jekiego ośrodka jest od niego njabliżej, skontaktować sie telefonicznie z lekarzem.
W Polsce takiej możliwości nie ma.
Może wielu chorych na nowotwory traci szansę na przedłużenie życia lub nawet wyzdrowienie?

mral 
PRZYJACIEL Forum

#10  Wysłany: 2009-03-29, 21:52  

W nawiązaniu do wpisu jw:
1.W moim rozumieniu zainteresować się tematem, znaczy działać w celu dokonania zmian. Kto powinien się tym zająć: pacjenci, lekarze, sponsorzy, badacze, inni ?.
2.Jak w obecnych warunkach tj. przy braku informacji wygląda rekrutacja chorych do badań klinicznych w Polsce ?
3. Kiedy , jak i u kogo w obecnej rzeczywistości pacjent onkologiczny powinien szukać ewentualnej szansy w badaniach klinicznych ?
Pozdrawiam
mral

kangur_2007 

#11  Wysłany: 2009-03-30, 12:04  

mral napisał/a:
W nawiązaniu do wpisu jw:
1.W moim rozumieniu zainteresować się tematem, znaczy działać w celu dokonania zmian. Kto powinien się tym zająć: pacjenci, lekarze, sponsorzy, badacze, inni ?.

Nie ma chętnych? No to może ja się zajmę, wyszukując i publikując na forum nazwiska, adresy i telefony polskich lekarzy odpowiedzialnych za prowadzenie badań klinicznych w konkretnych programach i konkretnych ośrodkach, żeby nie mogli się schować za 'tajne łamane przez poufne'. Wystarczy wiedzieć, gdzie szukać - sponsorom badań najczęściej prawo ich macierzystych krajów nie pozwala na prowadzenie badań alla polacca, czyli niepublicznie, wręcz tajnie. Czy wtedy doniesiesz na mnie gdzie trzeba, że jestem imperialistyczny szpion, bo ujawniam informacje poufne?

mral napisał/a:
2.Jak w obecnych warunkach tj. przy braku informacji wygląda rekrutacja chorych do badań klinicznych w Polsce ?

No jak to jak wygląda? Będę zgadywał do trzech razy: tak jak zawsze, czyli po uważaniu ordynatora, lub dyrektora ośrodka w którym prowadzone są próby?

Biorąc pod uwagę, że według doktryny polskiej onkologii polski pacjent albo zostanie, albo nie zostanie poinformowany jaka jest, na przykład, różnica między grupą eksperymentalną i grupą kontrolną, oraz co to jest placebo i do czego służy, świadomość ludu polskiego jest taka, że badanie kliniczne to jest takie coś, gdzie można dostać cudowne lekarstwo na raka niedostępne innym.

To jest, mowiąc łagodnie, cokolwiek korupcjogenne, n'est ce pas? Nie wykluczałbym nawet możliwości kupczenia miejscami w programach badań. To przecież niczym nie grozi, nie ma żadnej scentralizowanej kontroli, a skoro można dostać i milion złotych od sponsora i małe conieco od pacjentów, to już widzę czyma duszy ten okrzyk "śmierć frajerom!". W tym wypadku - jak najdosłowniej...

mral napisał/a:
3. Kiedy , jak i u kogo w obecnej rzeczywistości pacjent onkologiczny powinien szukać ewentualnej szansy w badaniach klinicznych ?

Na przykład na tym forum, korzystając z pomocy kogoś, go zna angielski i jest w stanie przetłumaczyć mu opis badania kiedy już uda mu się go odnależć na amerykańskim, brytyjskim, szwedzkim czy niemieckim serwerze.

mral napisał/a:
Pozdrawiam
mral

Ja również.

dr A.Gruszfeld 
Lekarz ONKOLOG

#12  Wysłany: 2009-03-31, 00:54  

Myślę, że kangur trochę przesadza. Pacjent, który berze udiał w badaniu klinicznym - także w Polsce podpisuje świadoma zgodę na udział w badaniu, a więc musi otrzymać informację na temat swojej choroby oraz swoich praw jako uczestnika badania klinicznego.

Z własnego doświadczenia sądzę, że w Polsce problem polega raczej na tym, że udział pacjenta w badaniu klinicznym jest całkowicie przypadkowy - chory trafia do określonego ośrodka, który w danym czasie prowadzi pewne badanie kliniczne, więc jest ono choremu proponowane - pacjent raczej nie ma możliwości dowiedzieć się, czy np. inny ośrodek może mu zaproponować jakieś bardziej dla niego odpowiednie badanie kliniczne. To lekarz - badacz wybiera pacjenta, a nie pacjent badanie.

Myślę, że prawdopodobnie jest to wynik ogólnie słabej informacji na temat chorób nowotworowych i możliwości ich leczenia w Polsce. Przeciętny Kowalski na ogół nie chce poznać rokowania, nie dyskutuje z lekarzem, nie dopytuje się, czy są jakieś inne możliwości terapii (poza standardem finasowanym przez NFZ). Broń Boże nie chcę powiedzieć, że to wina Kowalskiego - myślę, że decydującym elementem jest tutaj paniczny strach przed rozmową o raku. No a po drugie Kowalski przez lata został przyzwyczajony do tego, że nie może dyskutować z lekarzem, że nie należą mu się wyjaśnienia, że skoro lekarz postępuje w określony sposób, to pewnie tak musi być.

Przez wiele lat swojej pracy mam okresowo kontakty z pacjentami onkologicznymi, którzy byli leczeni onkologicznie w USA lub wielkiej Brytanii. Zwykle ci pacjenci wiedzą o swojej chorobie bardzo dużo, widać, że uczestniczyli w podejmowaniu decyzji terapeutycznych i dokładnie wiedzą dlaczego bylii leczeni w taki, a nie inny sposób.

Podsumowując - Polska wciąż jest na ostatnim miejscu w Europie pod względem wyników leczenia chorób nowotworowych.

Mrakad 

#13  Wysłany: 2009-04-18, 18:58  

Kangur,

mam pewne obawy, czy Twoja działalność edukacyjna nie prowokuje działań drastycznych.
Gdy podałem link do strany z polskim tłumaczeniem zasad postępowania z chorymi, strona zniknęła.
Ty zacytowałeś dane ze strony

http://www.clinicaltrials...cal_trials.html

i teraz próby wejścia kończą się komunikatem:

Forbidden
You don't have permission to access /poland_clinical_trials.html on this server.

Additionally, a 403 Forbidden error was encountered while trying to use an ErrorDocument to handle the request.
Apache/1.3.36 Server at www.clinicaltrialssearch.org Port 80

Czy ten zakaz dotyczy tylko IP z Polski?
Ur. I-53. VIII.07 PSA 29.65, IX.07 biopsja - CA, G3, Gleason 7 (3+4) cT3aNxM0, II 08 RTRT. Zoladex 10.8 PSA: IV-08 0.11, VII-08 0.1, X-08 0.08 I-09 0.04 IV-09 0.03 VII 09 0.02 X 09 0.01 XII 09 0.02 III-2010 0.02 VI-2010 0.01 X-2010 0.01 I-2011 0.01

tara 

Pomogła: 106 razy

#14  Wysłany: 2009-04-18, 21:31  

A czy to nie była ta strona http://clinicaltrials.gov/ct2/search ?

kangur_2007 

#15  Wysłany: 2009-04-19, 02:56  

tara napisał/a:
A czy to nie była ta strona http://clinicaltrials.gov/ct2/search ?

Tara, Mrakad ma niestety rację. Link, który podajesz prowadzi do ogólnego wejścia na wyszukiwarkę portalu clinicaltrials.gov

Można sobie stamtąd skonfigurowć wlasne wejście na Advanced Search i szukać według kraju. Jeśli ktośdobrze zna angielski.

Ale skrót który podałem:

http://www.clinicaltrials...cal_trials.html

(którego nota bene software tego forum nie pokazuje w całości, ale na to są sposoby - zamień znak * na dwukropek, a % na kropki)

http*//www%clinicaltrialssearch%org/poland_clinical_trials%html

został w istocie zablokowany w sposób umiemożliwiający dostęp z polskich IP. Ode mnie, z Australii, ten link działa jak szwajcarski zegarek.

Niezmiernie wątpliwe jest, by rząd Stanow Zjednoczonych miał komukolwiek blokować dostęp do informacjii publicznej, którą po to publikuje, by była odólnodostępna.
Nie mówiąc o tym, że tego rodzaju blokada byłaby w USA nielegalna.

Czyje interesy naruszyliśmy, pozwalając pacjentom samodzielnie znależć informację o badaniach klinicznych w Polsce? Blokada potwierdza to co pisała swego czasu mral - tą informację w Polsce traktuje się jako dane objęte klauzulą tajności. Myślalem że ona żartuje, bo to jest informacja publiczna, opublikowana w USA, na serwerach nie należących do żadnej jednostki w Polsce. A jednak...

Rozumiem, że nastęny krok to będzie zablokowanie dostępu z Polski do calej rządowej domeny amerykańskiej cinicaltrials.gov ? Pożyjemy, zobaczymy. Jak nie zdejmą blokady, zawiadomię właściwą instytucję amerykańską zajmującą się ściganiem międzynarodowej przestępczości komputerowej, i zobaczymy co będzie dalej.

A tymczasem, witaj w polskiej wersji chińskiego internetu.

Odpowiedz do tematu