DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna

Logo Forum Onkologicznego DUM SPIRO-SPERO
Forum jest cz?ci? Fundacji Onkologicznej | przejdź do witryny Fundacji

Czat Mapa forum Formularz kontaktowyFormularz kontaktowy FAQFAQ
 SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  AlbumAlbum
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
Znalezionych wyników: 205
DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna
Autor Wiadomość
  Temat: Rak Jamy Ustnej G2
crayzy

Odpowiedzi: 94
Wyświetleń: 13591

PostDział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi   Wysłany: 2020-02-22, 22:10   Temat: Rak Jamy Ustnej G2
Gazda,
Dzięki za miłe słowa.
Miło wiedzieć że śledzisz też nasz wątek.
My twój znamy doskonale.

Mam ogromną prośbę
Proszę o wszelakie porady jak w miarę " dobrze" przejść 7 tyg radioterapie.
Wierzę, że są tu osoby które mają doświadczenie w tym temacie i coś nam podpowiedzą .
  Temat: Nowotwór złośliwy urotelialny - rak cewki moczowej
crayzy

Odpowiedzi: 42
Wyświetleń: 25516

PostDział: Nowotwory układu moczowo-płciowego   Wysłany: 2020-02-21, 12:49   Temat: Nowotwór złośliwy urotelialny - rak cewki moczowej
Gratulacje za czujność.

Jak widać ten dziad chce Wam uprzykrzyć życie , ale wierzę, że dacie mu radę!

Dużo zdrówka dla taty i Was oczywiście :)
  Temat: Rak Jamy Ustnej G2
crayzy

Odpowiedzi: 94
Wyświetleń: 13591

PostDział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi   Wysłany: 2020-02-20, 10:58   Temat: Rak Jamy Ustnej G2
Witam.
Kochani chciałabym dodać otuchy tym co walczą.
Choć nie wiemy jak nasza droga się zakończy, liczymy oczywiście na wygranie bitwy!

Wracając do meritum sprawy.
Zaniedbanie lekarzy doprowadziło do faktu iż choroba zaawansowa była tak, że zaproponowano nam jedynie leczenie paliatywne.
Nie muszę dodawać jak było to trudne dla nas i taty.

Jednak dzięki cudownej lekarce która sama od siebie dała szansę tacie, mimo skierowania na chemię paliatywną podała chemię indukcyjną,która przygotowuje do radykalnego leczenia.
Stwierdziła iż guz który ma Tata, szybko się powiększył tak więc takie guzy lepiej reagują na chemię i trzeba spróbować.

W tej chwili po 2 kursach chemi mieliśmy kontrolę celem dalszych naświetlań.

I cudowna nowina dnia dzisiejszego.
Zmiany są na tyle małe że Tata został zakwalifikowany do radioterapii radykalnej ( 7 tyg)!!!
W poniedziałek ma się stawić do szpitala.

Tak więc walczcie i wierzcie że się da.
My widząc jak rozwija się choroba balismy się świąt BN...A teraz luty i walczymy o całkowite wyleczenie.

Za chaos przepraszam....ale to że szczęścia!
  Temat: D 37.7
crayzy

Odpowiedzi: 15
Wyświetleń: 1789

PostDział: Nowotwory przewodu pokarmowego   Wysłany: 2020-02-04, 20:06   Temat: D 37.7
A więc, po rozmowach rodzinnych uznaliśmy, że należy uszanować decyzję teściowej i do niczego jej nie zmuszać.
Ona czuje się dobrze, wiedząc , że ma swojego jednego lekarza prowadzącego.

Od wczoraj zostaje jej podawana chemia. Najpierw dwurodzinne, następnie 48-mio godzinna.
W nocy były małe przeboje, ponieważ rozbolał teściową brzuch. Szybka konsultacja, jelita drożne- podano nospę i było dużo lepiej.
Dziś niestety słaby apetyt, żeby nie powiedzieć praktycznie zerowy. Dodatkowo odruchy wymiotne.
Sama zainteresowana stwierdziła dziś że najlepiej by było gdyby obudziła się już po podaniu chemi , ponieważ samopoczucie marne.
Nie wiem też czy to możliwe, ale wydaje nam się, że włosy zaczynają wypadać. Było ich sporo na poduszce oraz bluzce. Ą

No i tyle na razie z frontu walki.

Mogę tylko dodać, że nie uwierzyła bym, jak by mi ktoś powiedział, że jednego dnia jadąc z ojcem do klasyfikacji na radio odwiedzę od razu teściową ( obydwoje leczeni na Hirszwelda).🥺
  Temat: Rak Jamy Ustnej G2
crayzy

Odpowiedzi: 94
Wyświetleń: 13591

PostDział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi   Wysłany: 2020-02-04, 19:51   Temat: Rak Jamy Ustnej G2
Missy,
na całe szczęście Tata czuje się już dobrze.
Gorączka ustała, kaszlu już praktycznie nie ma ( poza kaszlem palacza oczywiście).
Jakoś około tygodnia temu z rany z której wypływał
rozpadajacy się guz, wyleciało dość dużo tego świństwa. Zrobiła się tam przetoka, czyli od skóry szyi do wnętrza jamy ustnej.
Teraz tacie ślina ucieka przez tą przetokę.
Patrząc na całokształt, chemia zadziałała cuda!
Opuchlizna zeszła, twarz wygląda o niebo lepiej. Po samym guzie praktycznie nie ma śladu.
Jest jeszcze jedna pozytywna strona powstałej przetoki, tato przestał palić.

Dziś byliśmy na wizycie w szpitalu.
Tato miał wykonaną maskę do radio oraz zrobiony tomograf z kontrastem diagnostyczny.
Za ok tydzień będą do nas dzwonić.
Puki co Pani Doktor poinformowała nas , że są dwie możliwości leczenia radio.
2- u tygodniowa lub 7- mio tygodniowa.
Oczywiście zależy od wyniku tomografii. Jednak kazano nam się zastanowić czy jeżeli będzie taka możliwość to będziemy chcieli skorzystać z tej siedmio tygodniowej. Doktor uprzedzila że jest ona bardzo obciążająca oraz wymaga dużo samodyscypliny. Ponadto od trzeciego tygodnia pojawia się zapalenie jamy ustnej.

Puki co czekamy na wyniki😊

A teraz przenoszę się do tematu teściowej, ponieważ też już jest na Hirszwelda i dziś byłam w odwiedzinach.
  Temat: szukam nadziei
crayzy

Odpowiedzi: 294
Wyświetleń: 108289

PostDział: Nowotwory złośliwe skóry, czerniaki skóry i oka   Wysłany: 2020-02-04, 19:25   Temat: szukam nadziei
I takich właśnie wiadomości jest tu potrzebnych jak najwięcej!
Gratuluję
  Temat: Prośba o interpretację wyników
crayzy

Odpowiedzi: 14
Wyświetleń: 1156

PostDział: Nowotwory układu krwiotwórczego   Wysłany: 2020-02-04, 19:20   Temat: Prośba o interpretację wyników
Witam.
Z tego co piszesz potwierdzona jest liczna ilość ognisk osteolitycznych w czaszce. Radiolog opisał w wyniku, że mogą być to zmiany meta🥺

Z tego co udało mi się znaleźć:

"Osteoliza to proces, który polega na rozpadzie tkanki kostnej. Skutkiem tego jest powstawanie ubytków w kościach. Zmiany obejmują wybrane obszary, a nie cały układ kostny. Wyróżnia się kilka przyczyn osteolizy – nowotworową, zapalną i z obciążenia. Objawy osteolizy kości w przypadku przerzutów raka to: silny ból, utrudnione poruszanie się, zaburzenia czucia. Rokowania nie są pomyślne, osteoliza świadczy o zaawansowaniu zmian nowotworowych. Leczenie polega na podawaniu leków, które hamują demineralizację kości"

Ogniska osteolityczne w kościach stwierdza się najczęściej w przebiegu takich nowotworów jak:
-szpiczak mnogi
-rak nerkowokomórkowy
-czerniak złośliwy
-niedrobnokomórkowy rak płuc
-rak tarczycy
- chłoniaki nieziarnicze
-pierwotne nowotwory kości


Jak sama już wiesz, w tej chwili najważniejsze są wyniki histo-pat oraz pozostałych badań.

Mimo wszystko życzę dobrych wiadomości.
Pozdrawiam
  Temat: Zmiana egzofityczna pęcherza u taty
crayzy

Odpowiedzi: 16
Wyświetleń: 1069

PostDział: Nowotwory układu moczowo-płciowego   Wysłany: 2020-01-30, 09:58   Temat: Zmiana egzofityczna pęcherza u taty
Przepraszam.
Pomyliłam się. Oczywiście chodziło mi o pęcherz.
Bardzo się cieszę z Wami że podejrzana zmiana jest prawdopodobnie łagodna. Oby tak już zostało.

Pamiętajcie jednak jeszcze o gruczole krokowym.

Chodziło mi że mogło się okazać że jest nowotwor na pęcherzu i na prostacie. Czasami się tak zdaza.
  Temat: Zmiana egzofityczna pęcherza u taty
crayzy

Odpowiedzi: 16
Wyświetleń: 1069

PostDział: Nowotwory układu moczowo-płciowego   Wysłany: 2020-01-29, 19:05   Temat: Zmiana egzofityczna pęcherza u taty
A więc tak, z tego co mamy możemy wnioskować, że może być To nic dobrego.
Brak podejrzanych węzłów chłonnych to bardzo dobry objaw.

Jednak niepokojący jest gruczoł krokowy.
Czy tato miał badanie oznaczające PSA.
Jeżeli nie powinno być zrobione jak najszybciej.
Nie chce mówić w złych perspektywach, jednak mam nadzieję że tata nie posiada dwóch odrębnych nowotworów.
Tak czy siak, sytuacja jest niepokojąca i należało by zrobić PSA oraz rezonans lub tomograf.
No i karta Dilo na już, aby przyspieszyć diagnostykę.


?
  Temat: Rak jelita grubego - stopień zaawansowania
crayzy

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 568

PostDział: Nowotwory przewodu pokarmowego   Wysłany: 2020-01-28, 20:42   Temat: Rak jelita grubego - stopień zaawansowania
Witam,
Polipy to łagodne zmiany nowotworowe które lubią przekształcać się w zmiany złośliwe. Pacjent u którego usunięto polipa przy kolonoskopi
miał odpowiednio przeprowadzane badanie, ponieważ taki jest schemat działania.
Brak przezutow oraz niski stopień zaawansowania, świadczą iż został on wykryto w idealnym momencie, czyli prawdopodobnie dopiero doszło do przekształcenia polipa w raczysko.
Z dużym prawdopodobieństwem można stwierdzić iż stopień nie będzie wyższy po operacji. Oczywiście zdaża się że badania nie odzwierciedlaja zaistniałej sytuacji, ale raczej Wy macie szczęście do zmiany wykrytej w odpowiednim czasie.
Pozdrawiam
  Temat: Zmiana egzofityczna pęcherza u taty
crayzy

Odpowiedzi: 16
Wyświetleń: 1069

PostDział: Nowotwory układu moczowo-płciowego   Wysłany: 2020-01-28, 20:27   Temat: Zmiana egzofityczna pęcherza u taty
Malwina1
Witaj,
Na wchodzenie kamieni to raczej nie wygląda, ponieważ temu towarzyszy duży ból którego u Was nie ma.
Krwiomocz oraz obraz USG budzą niepokój niestety.
Potrzebna szybka diagnostyka.
Czy zostaliście skierowanie na TK lub inne badania?
Z tego co napisałaś można tylko podejrzewać, że coś się dzieje, ale nikt nie zdiagnozuje co to dokładnie.
  Temat: Rak Jamy Ustnej G2
crayzy

Odpowiedzi: 94
Wyświetleń: 13591

PostDział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi   Wysłany: 2020-01-26, 17:23   Temat: Rak Jamy Ustnej G2
Jutrzejsza wizyta nie dojdzie raczej do skutku.
Po kolej, najpierw chora wnuczka teraz rozchorował się tato.
W piątek rano mama na wyniki krwi aby były na poniedziałek.
Tego samego dnia o 20 wieczorem gorączka.
Mama poszła na dyżur nocny dyżur z całą dokumentacją taty. Kazał brać pyralginę i dodatkowo antybiotyk Duomox i Grotlimazol.
Dziś w południe tem 38,2 do tego ciężki, mokry kaszel.
Gdybyśmy zmusili tate to by pojechał jutro...ale czy warto, narażać jego i innych w poradni?
Wachamy się, ponieważ jutro miała być klasyfikacja do radio po chemii. Czas będzie dla nas wrogiem. Czy przez opóźnienie możemy narobić złych rzeczy?

Wyniki krwi z piątku rana:
MORFOLOGIA
WBC 3,7 tys/uL (4-10)
LYM 0,7 (1,5-3,5)
MXD 0,2 (0,2-1)
NEUT 2,8 (2,5-5,4)

LYM % 18,5 (5-55)
MXD 5,6 (1-20)
NEUT 75,9 (45-95)

RBC tys/uL 3,14 (4,3-5,9)
HGB g/dl 8,7 (14-16,6)
HCT fL 25,1 (45-52)
MCV fL 79,9 (82-94)
MCH pg 27,7 (28-32)
MCHC g/dl 34,7 (32-36)
RDW % 16,7 (10-15)
PLT tys/uL 222 (140-390)
PDW fL 12,9 (9-17)
MPV fL 10 (9-13)
P-LCR % 25,7 (13-43)
BIOCHEMIA
Kreatynina 0,73 mg/dl (0,7-1,2)
eGFR 117,07 ml/min (min 60)
  Temat: Jajnik IV
crayzy

Odpowiedzi: 89
Wyświetleń: 17707

PostDział: Nowotwory piersi i ginekologiczne   Wysłany: 2020-01-26, 10:22   Temat: Jajnik IV
Leczenie które przyjmuje Ciocia jest leczeniem które ma spowolnić postęp choroby oraz może ale nie musi dac regres. Teraz najważniejsze aby spowolnić rozrost i pojawienie się kolejnych zmian. Mimo wszystko w czasie jest to nie uniknione. Niestety.
Podano takie leczenie ponieważ dostosowane jest do stanu osoby chorej. Ono ma przynieść korzyści a nie spowodować jeszcze gorsze samopoczucie lub spowodować rychły koniec.

Cieszy fakt że ciocia jest w stanie coś zrobić koło siebie.

Myślę, że ciocia nie chce Cię obarczac jeszcze tym żebyś przyjeżdżała. Wie że masz dzieci i obowiązki.
Myślę jednak że jeżeli mogła byś sobie pozwolić aby pojechać do cioci bez dzieci, było by to dobrym rozwiązaniem.
Ciocia by się ucieszyła, a Ty na pewno povzulabys jakąś ulgę.
Czasami nie trzeba rozmawiać, jeść, czy oglądać telewizora. Wystarczy posiedzieć razem choćby w ciszy.
  Temat: Guz prawego płuca
crayzy

Odpowiedzi: 177
Wyświetleń: 36796

PostDział: Nowotwory płuca i opłucnej   Wysłany: 2020-01-25, 20:48   Temat: Guz prawego płuca
Trev
Tego życzę Ci z całego serca, aby ten stan trwał jak najdłużej!
A co do alkoholu to pilnuj tatka w razie "W" aby nie przegioł. Żartuje oczywiście, jednakże myślę że jeżeli lekarka dała przyzwolenie to można tatka poczestowac czymś mocnym. Niech ma coś z tego życia!
Pozdrawiam gorąco i trzymam za Was kciuki!!!
  Temat: Terminy biopsji/zabiegu
crayzy

Odpowiedzi: 7
Wyświetleń: 520

PostDział: Centra Onkologii, szpitale, leczenie   Wysłany: 2020-01-25, 20:41   Temat: Terminy biopsji/zabiegu
Ewidentnie badań jest sporo i lepiej się z nimi uporać jak najszybciej.
Mimo wszystko jeżeli w tej chwili jest skierowanie na biopsje to należało by ja zrobić jak najszybciej.
Wiem, że macie prywatną wizytę, daj znać czy udało się coś przyspieszyć po niej?
 
Strona 1 z 14
Skocz do:  


logo

Statystki wizyt z innych stron
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group