1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22

2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.

DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna

Logo Forum Onkologicznego DUM SPIRO-SPERO
Forum jest cz?ci? Fundacji Onkologicznej | przejdź do witryny Fundacji

Czat Mapa forum Formularz kontaktowyFormularz kontaktowy FAQFAQ
 SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  AlbumAlbum
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Rak pęcherza moczowego
Autor Wiadomość
Agnieszka43 


Dołączyła: 30 Paź 2020
Posty: 3

 #1  Wysłany: 2021-01-04, 08:40  Rak pęcherza moczowego


Witam serdecznie.
Mąż, lat 43. od października 2020 zaczęły się problemy. Najpierw coraz częstsze oddawanie moczu, potem pojawił się duży ból w ostatniej fazie sikania, a na końcu w badaniu wyszła krew w moczu. 29.10.2020, prywatna wizyta u urologa i diagnoza-guz. 02.11.2020 przyjęcie do szpitala, a dwa dni później operacja. Wynik histopatologiczny „rak brodawkowaty urotelialny, nienaciekający G2,pTa
M-8130/2. Niestety z powodu uszkodzenia elektrotermicznego, wycinek nie obejmował błony mięśniowej.
24.11.2020- ponowne przyjęci do szpitala w celu zabiegu reTURBT. Tym razem udało się pobrać wycinek błony mięśniowej,. 09.12.2020 zostaje sporządzony opis lecz nie zawiera on informacji, czy znaleziono w niej komórki raka, czy nie. Dopiero ingerencja lekarza sprawia, że przychodzi dokładny opis tkanki mięśniowej (pierwszy opis po drugiej operacji zostaje zniszczony, lekarz stwierdza, że ten drugi, poprawiony jest prawidłowy).
Zalecenia na dziś:
1) Wizyta u onkologa ( odbyta, stwierdził, że póki wszystko jest ok, on nie ma tu nic do roboty, kolejna wizyta w lipcu)
2) Badanie kontrolne końcem lutego (o ile pamiętam , to cystoskopia)
Oczywiście sama prześledziłam trochę internet i natknęłam się na jakieś wlewki oraz szczepionkę, może ktoś stosował i napisze mi coś więcej. Każda informacja jest dla mnie na wagę złota.
Wiem, że ten rak często nawraca, czy w takim przypadku, za każdym razem rokowania się pogarszają?
Co można robić, żeby zapobiec nawrotom?
Ponieważ nie mogę dodać zdjęć skanów, proszę Missy , żeby zrobiła to za mnie.

[ Dodano: 2021-01-04, 14:00 ]
Witam ponownie. Udało mi przepisać wyniki ze szpitala, oraz wyniki histopatologiczne.
Wklejam poniżej.

Pierwszy pobyt w szpitalu

KARTA INFORMACYJNA
Data przyjęcia: 2020-11-02 20:35

Tryb przyjęcia: Przyj, w trybie nagłym - inne przypadki Jednostka kierująca:
Rozpoznanie wstępne: Nowotwór złośliwy (pęcherz moczowy, nieokreślony)
Przyjęcie na oddział (Kliniczny Oddział Urologii i Urologii Onkologicznej)

ROZPOZNANIE C67.2 Rozpoznanie zasadnicze Nowotwór złośliwy (ściana boczna pęcherza moczowego)

EPIKRYZA
Pacjent lat 42 został przyjęty do Oddziału z powodu guza pęcherza moczowego stwierdzonego w badaniu USG celem leczenia operacyjnego. Po przygotowaniu wykonano zabieg elektroresekcji przezcewkowej guza lewej ściany pęcherza moczowego (TURBT). Materiał tkankowy przesłano do badania histopatologicznego. Przebieg okołozabiegowy i pooperacyjny niepowikłany. Pacjenta po usunięciu cewnika wypisano z Oddziału w stanie ogólnym i miejscowym dobrym z zalecenia jak niżej. Z przyczyn epidemiologicznych pacjenta zgłoszono do sanepidu celem objęciem kwarantanną po kontakcie z innym pacjentem Oddziału u którego zdiagnozowano COYID-19.

ZASTOSOWANE LECZENIE : TURBT - 04.11.2020

BADANIA POMOCNICZE:

APTT- Czas kefalinowo-koalinowy - 2020-11-02 - APTT- Czas kefalinowo-koalinowy = 28,0 sek [25,4 - 36,9] Badania wykonano z materiału powierzonego.
Badanie ogólne moczu - 2020-11-02 - Ciężar właściwy = 1,030 ; Leukocyty = neg ; Azotyny = neg ; pH moczu = 6 ; Erytrocy/hemoglobina = + *; Białko = 75 mg/dl; Glukoza = neg ; Kwas askorbinowy = + *; Związki ketonowe = + *; Urobilinogen = neg ; Bilirubina = neg ; Kolor Przejrzystość = Kolor - Żółty ; Przejrzystość - Zupełny
Osad moczu = Nabłonki - wielokątne - pojedyncze ; Leukocyty - 3 - 5 w p.w.; Erytrocyty - świeże - 5 -10 w p.w.; Erytrocyty - wyługowane - 2 - 4 w p.w. ; Inne - bakterie - pojedyncze ; Inne - śluz - nieliczne
Chlorki - 2020-11-02 - Chlorki = 102 mmol/l [98 -107];
CZAS PROTROMBINOWY - profil - 2020-11-02 - PT- Czas protrombinowy = 11,8 sek [9,4 -12,5]; PT-Wskaźnik protrombinowy = 99,0 % [80,0 -120,0]; PT- INR = 1,0 [0,8 -1,2];
Glukoza - 2020-11-02 - Glukoza = 91 mg/dl [70 -106];
Grupa krwi - 2020-11-02 - Grupa krwi = 0 , RhD = RhD+(dodatni)
Alloprzeciwciała odpornościowe = W badanej surowicy nie wykryto alloprzeciwciał odpornościowych do krwinek czerwonych.
Kreatynina w surowicy - 2020-11 -02 - Kreatynina w surowicy = 0,77 mg/dl [0,70 - 1,30] Badania wykonano z materiału powierzonego. < -
Mocznik-2020-11-02 -Mocznik = 46 mg/dl [10-50];
MORFOLOGIA KRWI - 2020-11-02 - WBC = 8,9 tys./ul [4,0 -10,0]; RBC = 4,78 mln/ul [4,50 - 5,80]; HGB = 15,0 g/dl [14,0 -18,0]; HCT = 42,3 % [40,0 - 53,0]; MCV = 89 fL [80 - 98]; MCH = 31,4 H pg [27,0 - 31,0]; MCHC = 35,5 g/dl [31,0 - 36,0]; RDW-SD = 42,5 fL [37,0 - 54,0]; RDW-CV = 13,0 % [11,5 -14,0]; PLT = 267 tys./ul [150 - 400]; MPV=10,7 fL [8,0-12,0]; PLCR = 30,7 % [15,0 - 35,0]; PDW = 12,7 % [8,0 -18,0]; PCT = 0,3 % [0,2 - 0,5]; LYM% = 35,9 % [25,0 - 45,0]; MON% = 5,9 % [2,0 -10,0]; NEU% = 57,1 % [50,0 - 70,0]; EOS% = 0,7 L % [1,0-5,0];BASO% = 0,3 % [0,0 - 2,0]; IG% = 0,1 %; NRBC% = 0,0 %; LYM# = 3,21 tys./ul [1,12 - 4,73], MON# = 0,53 tys./ul [0,05 -1,95]; NEU# = 5,09, tys./ul [2,25 - 7,35]; EOS# = 0,06 tys./ul [0,04 -1,00]; BASO# = 0,03 L tys./ul [0,05 -1,95]; IG# = 0,01 tys./ul; NRBC# = 0,0 tys./ul Badanie wykonano z materiału powierzonego. ' /
Potas-2020-11-02 -Potas = 4,1 mmol/l [3,50-5,20];
Sód - 2020-11-02 - Sód = 141 mmol/l [136 -145];
TSH - hormon tyreotropowy - 2020-11-05 - TSH - hormon tyreotropowy = 1,531 ulU/ml [0,358 - 3,740] Badania wykonano z materiału powierzonego.

2020-11-02 - Rtg klatki piersiowej (szpital) - Miąższ płucny bez zagęszczeń.
Krążenie płucne i serce w granicach normy. Jamy opłucnowe bez płynu.

2020-11-05 - TK klatki piersiowej +TK jamy brzusznej i miednicy małej b/k i z/k - Dane ze skierowania: Guz pęcherza moczowego. Stan po TURBT. Ocena zaawansowania.
TK klatki piersiowej - badanie przed i po podaniu środka kontrastowego
Obustronnie w S5 oraz przyprzeponowo w płucu prawym pojedyncze zmiany pasmowate- niedodmowo- bliznowate. Poza tym miąższ płucny prawidłowo powietrzny, bez zmian ogniskowych. Powiększonych węzłów chłonnych w obrębie śródpiersia oraz we wnękach płucnych nie stwierdza się. Struktury kostne bez cech destrukcji npl.
TK jamy brzusznej i miednicy - badanie przed i po podaniu środka kontrastowego (wielofazowe)
Wątroba niepowiększona o obniżonej gęstości (stłuszczenie), bez zmian ogniskowych.
Pęcherzyk żółciowy cienkościenny, bez uwapnionych złogów. Drogi żółciowe nieposzerzone.
Trzustka, śledziona niepowiększone, jednorodne, bez zmian ogniskowych.
Nadnercza niepowiększone.
Nerki prawidłowej, wielkości, struktury, bez zastoju, bez złogów wydzielają cieniujący mocz.
W nerce lewej torbiel wielk. 23mm
Moczowody o typowym przebiegu, nieposzerzone.
Pęcherz moczowy- ściana górna i boczna po stronie prawej nieregularnie (guzkowo) pogrubiała max. 10mm o wyraźnym wzmocnieniu po podaniu kontrastu na odcinku ok. 9cm - naciek patologiczny.
Struktury jelitowe bez uchwytnej patologii w badaniu TK.
W przestrzeni zaotrzewnowej oraz miednicy mniejszej powiększonych węzłów chłonnych nie stwierdza się.
Struktury kostne bez cech destrukcji npl.

[b]Wynik histopatolgiczny nr 1:[/b]

Data wykonania badania: 2020-11-10

Rodzaj materiału/miejsce pobrania: Wycinki/pęcherz moczowy,
Rozpoznanie kliniczne: D41.4 Nowotwór o nieokreślonym charakterze (pęcherz moczowy) Guz pęcherza moczowego.
Rozpoznanie mikroskopowe:
I. Fragmenty luźnej tkanki łącznej włóknistej z obecnością naczyń krwionośnych i silnym uszkodzeniem elektrotermicznym.
II. Rak brodawkowaty urotelialny nienaciekający G2, pTa. M-8130/2. Wycinki nie obejmują błony mięśniowej.
Uszkodzenie elektrotermiczne.

Do badania otrzymano:
I. Wycinki z podstawy guza pęcherza moczowego: dwa fragmenty tkankowe o łącznych wymiarach 6x5x4 mm. Pobrano w całości.
1- wycinki z guza pęcherza
II. Wycinki z guza pęcherza moczowego: sześć fragmentów tkankowych o łącznych wymiarach 12 x 10 x 6 mm. Pobrano w całości.
2- wycinki z guza pęcherza


Drugi pobyt w szpitalu

KARTA INFORMACYJNA

Data przyjęcia: 2020-11-24 08:59

Tryb przyjęcia: Przyj, w trybie nagłym - inne przypadki

Rozpoznanie wstępne: Obserwacja w kierunku podejrzewanych innych chorób i stanów Kod ICD10: Z03.8

Przyjęcie na oddział
(Kliniczny Oddział Urologii i Urologii Onkologicznej)

ROZPOZNANIE

C67.2 Rozpoznanie zasadnicze: Nowotwór złośliwy (ściana boczna pęcherza moczowego)

Pozostałe rozpoznania: Rak pęcherza moczowego ściana boczna (pTa G2).

EPIKRYZA:

Pacjent po wykonanym zabiegu TURT, przyjęty w trybie planowym na tutejszy oddział celem wykonania zabiegu reTURBT. W trakcie zabiegu pobrano głębokie wycinki z blizny po wcześniejszej resekcji które wysłano do badania hist-pat. Przebieg zabiegu i wczesny okres pooperacyjny bez powikłań. Pacjent w stanieogólnym dobrym wypisany do domu z zaleceniami.

ZASTOSOWANE LECZENIE:
25.1.2020 Wykonano zabieg endoskopowy TUR-BT. –

BADANIA POMOCNICZE:

Badanie ogólne moczu - 2020-11-24
Ciężar właściwy = 1,015 ; Leukocyty = neg ; Azotyny = neg ; pH moczu = 7 Erytrocy/hemoglobina = + *; Białko = neg ; Glukoza = neg ; Kwas a skorbinowy = + *; Związki ketonowe = + *; Urobilinogen = neg ; Bilirubina = neg ; Kolor Przejrzystość = Kolor - Żółty ; Przejrzystość - Zupełny

Osad moczu = Nabłonki - wielokątne - pojedyncze ; Leukocyty -1 - 3 w p.w.; Inne - bakterie - pojedyncze ; Inne - śluz -nieliczne ; Erytrocyty - świeże - 5 -10 w p.w. ; Erytrocyty - wyługowane - pojedyncze w p.w.

Chlorki - 2020-11-24 - Chlorki = 103 mmol/l [98 -107];

CZAS PROTROMBINOWY - profil - 2020-11-24 - PT-
Czas protrombinowy = 12,0 sek [9,4 -12,5]; PT-Wskaźnik protrombinowy = 97,0 % [80,0-120,0]; PT_ |NR =1,0 [0,8 -1,2] Badanie wykonano z materiału powierzonego.

Glukoza - 2020-11-24
Glukoza = 116 H mg/dl [70 -106];

Kreatynina w surowicy - 2020-11-24 –
Kreatynina w surowicy = 0,70 mg/dl [0,70 -1,30] Badania wykonano z materiału powierzonego.

MORFOLOGIA KRWI - 2020-11-24
WBC = 5,4 tys./ul [4,0 -10,0]; RBC = 4,60 mln/ul [4,50 - 5,80]; MGB = 14,4
g/dl [14,0 -18,0]; HCT = 40,2 % [40,0 - 53,0]; MCV = 87 fL [80 - 98]; MCH = 31,3 H pg [27,0 - 31,0]; MCHC = 35,8 g/dl [31 0-36,0]; RDW-SD = 41,9 fL [37,0-54,0]; RDW-CV=13,2 % [11,5 -14,0]; PLT = 293 tys./ul [150-400];
MPV=10,8 fL [8,0-12,0]; PLCR = 31,6 % [15,0 - 35,0]; PDW = 12,7 % [8,0 -18,0]; PCT = 0,3 % [0,2 - 0,5]; LYM% = 40,3 % [25,0 - 45,0]; MON% = 7,8 % [2,0 -10,0]; NEU% = 50,2 % [50,0 - 70,0]; EOS% = 0,9 L % [1,0 - 5,0],
BASO% = 0,4 % [0,0 - 2,0]; 1G% = 0,4 %; NRBC% = 0,0 %; LYM# = 2,17 tys./ul [1,12 - 4,73]; MON# = 0,42 tys./ul [0,05 -1,95]; NEU# = 2,71 tys./ul [2,25 - 7,35]; EOS# = 0,05 tys./ul [0,04 -1,00]; BASO# = 0,02 L tys./ul [0,05 -1,95];
1G# = 0,02 tys./ul;
NRBC# = 0,0 tys./ul Badanie wykonano z materiału powierzonego.

Potas - 2020-11-24 - Potas = 3,9 mmol/l [3,50 - 5,20];

Sód-2020-11-24 -Sód = 141 mmol/l [136-145];


Wynik histopatologiczny nr 2

Rodzaj materiału/miejsce pobrania: Wycinki/pęcherz moczowy,

Rozpoznanie kliniczne: C67.2 Nowotwór złośliwy (ściana boczna pęcherza moczowego) Opisowo: Stan o TURBT. Rak pęcherza moczowego.

Data przyjęcia do realizacji: 2020-11-26_Data wykonania badania: 2020-12-02_

Rozpoznanie mikroskopowe:
I. Przewlekłe zapalenie błony śluzowej pęcherza moczowego.
II. Przewlekłe zapalenie błony śluzowej pęcherza moczowego.
MI. Przewlekłe zapalenie błony śluzowej pęcherza moczowego.
IV. Przewlekłe zapalenie błony śluzowej pęcherza moczowego.

Uzupełnienie wyniku z dnia 09.12.2020r, godz.14.15:
Ad.I. Drobne fragmenty błony mięśniowej z uszkodzeniem elektrotermicznym, bez nacieku nowotworowego.
Pozostały wynik nie ulega zmianie.
Ad.II. Wynik nie ulega zmianie.
Ad.m. Wynik nie ulega zmianie.
Ad.IV. Wynik nie ulega zmianie.
I, II, III, IV. Utkania nowotworu złośliwego nie znaleziono.
L26 57.421 (43, 11 W)

Do badania otrzymano:
I. Wycinki z blizny po TURBT: siedem fragmentów tkankowych o łącznej średnicy 12 mm, barwy szarawej. Pobrano w całości.
1 - wycinki z blizny po TURBT

II. Wycinek ze ściany przedniej pęcherza moczowego: drobny fragment tkankowy średnicy 1 mm. Pobrano w całości.
2 - wycinki ze ściany przedniej pęcherza moczowego
III. Wycinek ze ściany tylnej pęcherza moczowego: drobny fragment tkankowy średnicy 1 mm. Pobrano w całości,
3 - wycinki ze ściany tylnej pęcherza moczowego I

IV. Wycinki ze ściany prawej pęcherza moczowego: szare, dwa drobne fragmenty tkankowe o łącznej średnicy 3 mm. Pobrano w całości.
4 - wycinki ze ściany prawej pęcherza moczowego.

Jakie dalej kroki powinny być podjęte (onkolog już był, kolejna wizyta w lipcu). Czy jest coś, co może zapobiec wznowie ( są ona podobno bardzo częste). Co robić, żeby czegoś nie przegapić?
 
missy 
MODERATOR



Dołączyła: 05 Paź 2014
Posty: 4651
Skąd: Trójmiasto
Pomogła: 1203 razy


 #2  Wysłany: 2021-01-04, 21:42  


Witaj Agnieszko43,
Bardzo dziękuję za szczegółowe opisanie sytuacji. I podziwiam, że dałaś radę przepisać wszystkie wyniki - ja niestety rownież nie mogę załączyć Twoich plików, to nie kwestia uprawnień, ale po prostu aktualnej awarii/błędu technicznego naszego forum :(

To teraz po kolei. Rak sklasyfikowany jako Ta to pojedyncza zmiana brodawkowata, taka mała brodawka wyrastająca ze śluzówki pęcherza. Niewielkie rozmiary oraz pośredni stopień złośliwości (G2) kwalifikują chorego do regularnej obserwacji. Przede wszystkim cystoskopia. Nie wchodzi się na tym etapie z żadnym leczeniem dodatkowym.

Co do ewentualnej wznowy to ryzyko jest, ale mniejsze niż np. w przypadku raków in situ.
Generalnie wizyty kontrolne powinny być tak co ok.6 miesięcy. Więc lipiec może teoretycznie być, ale nie zaszkodzi ( dla Waszego spokoju) dopytywać o wcześniejszy termin, może w okolicach maj/czerwiec.

W ramach zapobiegania - zero papierosów, o ile były lub są w użyciu. To naprawdę ma znaczenie, nie tylko w kwestii raka krtani czy płuc. I alkohol BARDZO umiarkowanie.
Mam nadzieję, że wszystko skończy się wyłącznie na obserwacjach. Na pewno oczywiście znaczenie ma fachowe, dokładne przeprowadzanie cystoskopii i ewentualnych powtórnych Turbt - bo to przecież taka lokalna mikrochirurgia. Liczy się precyzja i doszczętne usunięcie zmiany.

Pozdrawiam serdecznie i dużo, dużo zdrowia i sił życzę :)
 
Agnieszka43 


Dołączyła: 30 Paź 2020
Posty: 3

 #3  Wysłany: 2021-01-05, 07:08  


Missy, bardzo Ci dziękuję. Nie doprecyzowałam jednej rzeczy. Wizyta u onkologa w lipcu, ale końcem lutego/początkiem marca cystoskopia kontrolna w szpitalu. Tak zalecił urolog męża. Powiedział, że przez pierwszy rok co 3 miesiące, a potem trochę rzadziej.
 
Agnieszka43 


Dołączyła: 30 Paź 2020
Posty: 3

 #4  Wysłany: 2021-01-19, 12:47  


Mam pytanie.
Mąż ma mieć robioną kontrolnie cystoskopię, wiem , że jest to zabieg jednego dnia. Chciałabym jednak dopytać, czy po takim zabiegu można od razu normalnie funkcjonować, czy lepiej żeby się przez kilka dni oszczędzał? Czy po tym badaniu występuje ból przez jakiś czas?
 
Ola Olka 



Dołączyła: 11 Lip 2016
Posty: 2557
Skąd: DE / PL śląskie
Pomogła: 268 razy

 #5  Wysłany: 2021-01-22, 11:28  


Agnieszka43, tu coś znalazłam:
Cytat: Cystoskopia powikłania

Normalnym objawem jest uczucie parcia na mocz, pieczenia cewki moczowej i delikatny krwiomocz przed jeden, dwa dni po wykonaniu cystoskopii. Do poważniejszych powikłań zalicza się zatrzymanie moczu u mężczyzn, które wymaga założenia na pewien czas cewnika i podania leków. Lekarza powinno się powiadomić także wtedy, gdy w moczu widoczne są skrzepy krwi, u pacjenta wystąpiła gorączka, a ból odczuwany jest w okolicy brzucha, lędźwi i przy oddawaniu moczu. Rzadziej dochodzi do uszkodzenia ściany cewki moczowej i perforacji ściany pęcherza moczowego.

Żeby zmniejszyć ryzyko powikłań pacjent przez kilka dniu po cystoskopii dostaje leki przeciwbakteryjne, musi też przyjmować więcej płynów niż zwykle.
źródło https://www.medme.pl/arty...ania,67764.html

Pozdrawiam serdecznie
_________________
Niech nasza nadzieja będzie większa od wszys­tkiego, co się tej nadziei może sprzeciwiać.
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  


logo

Statystki wizyt z innych stron
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group