1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22

2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.

DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna

Logo Forum Onkologicznego DUM SPIRO-SPERO
Forum jest cz?ci? Fundacji Onkologicznej | przejdź do witryny Fundacji

Czat Mapa forum Formularz kontaktowyFormularz kontaktowy FAQFAQ
 SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  AlbumAlbum
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Guz tarczycy
Autor Wiadomość
Justyna2007 


Dołączyła: 04 Mar 2016
Posty: 32
Pomogła: 1 raz

 #1  Wysłany: 2021-03-10, 17:27  Guz tarczycy


Witajcie, po kilku latach wracam, niestety tym razem problem dotyczy mnie.


Od 3-4 tygodni wyczuwała powiększony jakby węzeł chłonny po lewej stronie szyi. Nie jest bolący, ale daje się wyczuć palcami. Mam wrażenie, że mam jakby kluskę w gardle po lewej stronie i tak jakby ciągle było tam "sucho", nie wiem jak inaczej to nazwać.
Nie dawało mi to spać i zapisałam się na usg.

Otrzymałam wynik :
Tarczyca o wymiarach płat prawy 26,5 na 20,4 na 49 mm.
Cieśń 6,4 mm, płat lewy 29,2 na 20,5 na 56 mm.
W obu płatach widoczne są guzki koloidowe o średnicach 12,6 mm w lewym oraz 9 mm w przyśrodkowej części płata.
W bocznej części prawego płata widoczny jest polimorficzny guzek o wymiarach 13 na 5,6mm.
Ku górze od przyśrodkowej części lewego płata tarczycy widoczny jest niejednorodny guz o wymiarach 31,4 na 17,6 mmm. Guz (najprawdopodobniej) łączy się z lewym płatem tarczycy. W opcji Color Doppler wykazuje bogate unaczynienie na przekrojach. W zmianie uwidoczniono naczynia wysokooporowe. Gruczoł tarczowy nie schodzi za mostek oraz za stawy mostkowo-obojczykowe.


Mam zrobione także USG szyi:
Ślinianki podjęzykowe, przyuszne i podżuchwowe prawidłowej wielkości bez guzów, torbieli, zwapnień i kamicy. Przewody wyprowadzające ślinianek nieposzerzone. Przy bocznych częściach obu ślinianek widoczne są węzły chłonne o średnicach do 9mmm. W tkankach miękkich szyi (zwłaszcza wzdłuż mięśni MOS) widoczne są węzły chłonne do 12mmm. W tkankach miękkkich podbródka widoczne są węzły chłonne o średnicach do 6mm. Niemal wszystkie uwidocznione węzły posiadają zatoki tłuszczowe i nie wykazują patologicznego przepływu - ocena w opcji Color Doppler.

Dostałam skierowanie na biopsję, idę jutro prywatnie.

Mam takie pytanie czy opis wskazuje na to czy toczy się proces nowotworowy? Czy może to być guz łagodny?
Czy biopsja cienko igłowa jest wystarczająca?
Czy gdyby wynik nie wskazał nowotworu złośliwego czy jest sens ponowić biopsję za miesiąc? czy raz wystarczy?
Jak długo czeka się na wyniki biopsji?
Lekarz robiący USG doradził, aby koniecznie to zoperować i nie czekać, więc nie wiem czy zoperować, bo może rosnąć czy już jest przesądzone, że jest to nowotwór złośliwy?
Jestem bardzo zestresowana, ale pamiętam, że u państwa zawsze mogłam liczyć na pomoc.

Pozdrawiam i z góry dziękuję za każdą odpowiedź.
 
missy 
MODERATOR



Dołączyła: 05 Paź 2014
Posty: 4783
Skąd: Trójmiasto
Pomogła: 1236 razy


 #2  Wysłany: 2021-03-11, 14:46  


Justyna2007,
Rozumiem, że dzisiaj biopsja dotyczy większego z 2 podejrzanych guzków?
Z opisu usg nie wynika jednoznacznie, że którykolwiek z tych dwóch guzków jest na 100% nowotworem złośliwym.
Biopsja cienkoigłowa jest standardem diagnostycznym w przypadku guzka tarczycy o określonych podejrzanych cechach ( np.nieregularne granice, wzmożony przepływ naczyniowy). I dopiero w oparciu o wynik można decydować o dalszym postępowaniu ( albo ponowna biopsja albo obserwacja w usg albo operacja).
Bez rozpoznania nie podejmuje się od razu decyzji o operacji.
Co do oczekiwania na wynik to wiele zależy od konkretnego miejsca - mogą być dwa tygodnie, trzy tygodnie. Czasem dłużej.


Jeżeli wynik będzie niediagnostyczny to wówczas powtarza się biopsję:
Cytat:
22. Odstęp między niediagnostyczną BACC a ponowną
BACC.
22.1. Odstęp ten winien wynosić nie mniej niż
3 miesiące, chyba że kliniczne cechy wskazują na szczególnie wysokie ryzyko złośliwości (przy podejrzeniu raka nisko zróżnicowanego lub anaplastycznego, lub chłoniaka) lub podejrzenie błędu wykonania jest szczególnie silne.

https://journals.viamedica.pl/endokrynologia_polska/article/download/EP.2018.0014/43164

Najważniejsze to uzyskać z tej biopsji jednoznaczny wynik. I tego Ci szczerze życzę.
Pozdrawiam, missy.
 
Justyna2007 


Dołączyła: 04 Mar 2016
Posty: 32
Pomogła: 1 raz

 #3  Wysłany: 2021-03-27, 10:28  


Dzięuję Missy za odpowiedź :)

Dane kliniczne :
Ognisko w górnej części płata lewego 10/10/11mm, niejednorodne z przewagą utkania hipo, o mieszanym niewzmożonym unaczynieniu.
Ognisko powyżej górnej części płata lewego (wyczuwalne w badaniu palpacyjnym) położone w okolicy podżuchwowej lewej o echogeniczności analogicznej do powyższego ogniska o wymiarach 26/21/28mm

Rozpoznanie patomorfologiczne.
1. Monomorficzne komórki pęcherzykowate tarczycy ulegające przemianie oksyfilnej, rozproszone, w grupach, strzępach i płatach oraz skąpy rozrzedzony koloid w tle.
Wniosek : zmiana łagodna kategoria II wg systemu Bethesda dla tarczycy

2. Obraz aparatu identyczny z opisanym powyżej.
Wnisek : zmiana łagodna, obraz może odpowiadać ognisku etiopii tarczycy (wola odszczepionego).
Wniosek : zmiana łagodna kategoria II wg systemu Bethesda dla tarczycy


Bardzo ucieszyłam się z wyniku dopóki nie doczytałam, że komórki oksyfilne mogą świadczyć o nowotworze złośliwym oraz, że może być tak iż po prostu nie trafiono na miejsce utkania raka a on tam jest.
Sama nie wiem co o tym myśleć. Po świętach mam wizytę u chirurga a jeszcze przed u endokrynologa.
Czy powinnam się pośpieszyć z operacją, wykonać ją prywatnie czy jeśli termin miałabym wyznaczony państwowo, na przykład w ciągu roku, to można poczekać? Boję się, że mogę przegapić odpowiedni moment.
Mam też wspomniane w wyniku o ognisku etiopii tarczycy, ale gdy miałam badanie wiele lat temu, około 20, to nic takiego nie miało miejsca, czy może to być nowy twór?
Wczoraj byłam prze szczęśliwa, ale dziś po konsultacji w wujkiem Google znów zaczęłam się stresować.

Mam także wyniki z krwi :
TSH 0,8860 µIU/ml (0.27 - 4.2)

FT3 3,81 pg/ml (2.04 - 4.4)


FT4 1,75 ng/dl (0.93 - 1.71) - podwyższone



Kalcytonina <2,00 pg/ml 0 - 5

Witamina D3 metabolit 1,25(OH)2 56,5 pg/ml (25 - 86.5)

anty-TPO 20,00 IU/ml (0 - 34)


anty-TG 13,00 IU/ml (0 - 115)


P/c. p. receptorom TSH (TRAb) < 0,8 IU/l (0 - 1.22)


Wszystko w normie, oprócz FT4 (podwyższone).

pozdrawiam :)
 
mostu 


Dołączył: 30 Maj 2020
Posty: 1

 #4  Wysłany: 2021-03-27, 14:07  


Komórki oksyfilne(Hurthle'a) mogą występować w oksyfilnym typie raka tarczycy, ale wtedy pod mikroskopem wygląda on zupełnie inaczej niż u Ciebie. Najczęściej takie guzki jak Twoje występują przy Hashimoto/wolach, a u Ciebie jest mowa o wolach odszczepionych. Sklasyfikowano Twoje zmiany jako Bethesda II - łagodne, więc naprawdę nie masz się czym martwić. Mówi Ci to student medycyny, który pół roku temu stracił tarczycę przez raka :D
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  


logo

Statystki wizyt z innych stron
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group