DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna
Logo Forum Onkologicznego DUM SPIRO-SPERO
Forum jest częścią Fundacji Onkologicznej | przejdź do witryny Fundacji

Czat Mapa forum Formularz kontaktowyFormularz kontaktowy FAQFAQ
 SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  AlbumAlbum
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: Richelieu
2010-09-18, 09:35
Prośby studentów (i nie tylko) o pomoc w badaniach/ankietach
Autor Wiadomość
ann-ya 

#1  Wysłany: 2010-09-17, 23:44  Prośby studentów (i nie tylko) o pomoc w badaniach/ankietach

Dzień dobry,

Jestem studentką V roku psychologii, piszę pracę mgr dotyczącą kobiet po mastektomii. Chciałabym w niej porównać funkcjonowanie emocjonalne Pań, które poddają się rekonstrukcji piersi z tymi, które nie decydują się na taka operację.
Jest to praca empiryczna, zatem potrzebuję mieć zrobione badania. Stąd moja wielka prośba do Pań o Waszą pomoc w wypełnieniu kwestionariusza.
Chciałabym zwrócić uwagę na fakt, że badań takich jest w Polsce bardzo niewiele, a ich wyniki mogłyby się przyczynić do powiększenia stanu wiedzy na ten ważny temat, by móc w przyszłości lepiej i bardziej adekwatnie pomagać.
Bardzo proszę o kontakt mailowy: ann-ya@wp.pl

Z całego serca życzę zdrowia, siły i nadziei,

Ania

Aniaha 
MODERATOR

Pomogła: 49 razy

#2  Wysłany: 2010-09-18, 14:25  

Bardzo chetnie bym POMOGLA w wypelnieniu kwestionariusza :lediable: , ale sie nie kwalifikuje.

Przepraszam, nie moglam sie powstrzymac ... :hop!hop!:
prosze to potraktowac jako zart, wszak to hyde park

rakar 

#3  Wysłany: 2010-09-18, 18:58  

Taki internet to wspaniały wynalazek. Dla mnie, jako zgredzika, używającego go od 3 lat, jest wielce wygodnym narzędziem. Pogłębianie wiedzy jest o wiele łatwiejsze. Nie trzeba kupować tylu gazet, choć tradycjonaliści mówią, że komputerem muchy nie ukatrupisz, a gazetą upolujesz.
Piszesz, że jest to praca empiryczna.....hm!

Empiryzm – pogląd uznający doświadczenie (empirię) za jedyny sposób poznawania świata. Empiryzm stał się źródłem rozwoju nauk przyrodniczych i zachwiania nauk religijnych. Proces poznawania świata opiera się na doświadczeniu i eksperymencie. W rozwoju empiryzmu swój udział miał John Lock, który wprowadził do nauki stwierdzenie tabula rasa – nie zapisana kartka albo biała karta. Termin ten oznacza, że człowiek rodzi się jako tabula rasa i w miarę dorastania i nabierania doświadczenia karta ta się powoli zapisuje. Zapis ten to
właśnie doświadczenie. Wszystko to co nas otacza ma swoje źródło w doświadczeniu zewnętrznym (zmysły) i w wewnętrznym (refleksje).

Wklejono z http://www.sciaga.pl/teks...iryzm_klasycyzm

Co, nieco o empirycznych doświadczeniach koleżanek Amazonek, z ich opowiadań wiem, z rozmów, bo jako Gladiator czasami odbywamy organizacyjne spotkania. Mam swoje zdanie na ten temat. Chcesz "empiryczne" porozmawiać, podaję adres: http://amazonki.net Życzę dużo satysfakcji z przeprowadzonych badań - naukowych.

ann-ya 

#4  Wysłany: 2010-09-19, 17:15  

Drogi rakar,
przeczytałam kilka Twoich postów i widzę, że nie masz najlepszego zdania o badaniach ankietowych (chyba jak zrozumiałam ze względu na sposób przeprowadzania ich przez Internet). Chciałam powiedzieć, że nie wynika to(przynajmniej w moim przypadku)z "lenistwa" badających, ja najchętniej spotkałabym się na żywo z osobami badanymi i mam nadzieję, że mi się to uda, do tego będę zachęcać każdego kto do mnie napisze.
Natomiast jedna sprawa jest taka, że wiąże się to z komfortem osób badanych: nie są narażeni na nadmierną ekspozycję w momencie wypełnianiania kwestionariusza na oczach badacza (szczególnie kiedy są nimi np. osoby z wyłoniona stomia) PO drugie grupy te są też często mało dostepne dla badających z różnych względów. Badania takie to nie tylko zaspokojenie ciekawości poznawczej/zrobienie badań do pracy- to również naukowa postawa lepszej pomocy. Wiadomo, że na poziomie pracy mgr nie zrewolucjonizują one świata nauki, natomiast moga być rozwijane i kontynuuowane tak aby polepszyła się jakość opieki zdrowotnej,
pozdrawiam.

vioom 
PRZYJACIEL Forum

#5  Wysłany: 2010-09-19, 20:04  

ann-ya napisał/a:
Chciałabym w niej porównać funkcjonowanie emocjonalne Pań, które poddają się rekonstrukcji piersi z tymi, które nie decydują się na taka operację.

Cytat:
Natomiast jedna sprawa jest taka, że wiąże się to z komfortem osób badanych: nie są narażeni na nadmierną ekspozycję w momencie wypełnianiania kwestionariusza na oczach badacza (szczególnie kiedy są nimi np. osoby z wyłoniona stomia)

Uśmiecham się życzliwie :) :)

ann-ya 

#6  Wysłany: 2010-09-19, 20:44  

odniosłam się do postu dziewczyny z pielęgniarstwa, która o tym pisała.. myśle, że każdy rodzaj ingerencji w ciało - czy to odjęcie piersi jak w przypadku mastektomii czy wyłonienie sztucznego odbytu - jest stresem dla pacjenta. sta mowa o większym komforcie..

peeter85 

#7  Wysłany: 2010-10-29, 13:18  literatura

Witam, na imie mam Piotr jestem studentem fizjoterapii na Uniwersytecie Medycznym. Pisze prace z psychoonkologii i rehabilitacji. Potrzebuje informacji dotyczących:
-akceptacji choroby nowotworowej
-satysfakcji z życia
-radzenia sobie ze stresem
-choroby nowotworowej
-rehabilitacji
-Stowarzyszenia Amazonek.
Problem dotyczy tego iż cieżko jest mi znalezc dosc swieza literature z tego zakresu a chcialbym oprzec sie na jak najbardziej aktualnych doniesieniach na w/w temat. Bedę wdzięczny jeśli jest szansa zaproponowania mi materiałów do pracy. Z góry dziękuję.

[ Komentarz dodany przez: Richelieu: 2010-10-29, 14:32 ]
Przenoszę post do odpowiedniego wątku. Pozdrawiam.

vioom 
PRZYJACIEL Forum

#8  Wysłany: 2010-10-29, 16:32  

Mam wrażenie, że niektórzy studenci to wyjątkowo mało zaradne osoby albo niesamowicie leniwe. Albo jedno i drugie..

zufed 
MODERATOR

Pomogła: 295 razy

#9  Wysłany: 2010-10-29, 22:30  

peeter85, polecam wycieczkę do biblioteki lub skorzystanie z pomocy "wujka Google".

aop68 

#10  Wysłany: 2010-12-29, 19:14  profilaktyka raka szyjki macicy

Ponieważ w walce z rakiem szyjki macicy największ arolę odgrywa profilaktyka prosze o wypełnienie ankiety na temat wiedzy o profilaktyce raka szyjki macicy. Ankieta jest anonimowa. Posłuży do napisania pray magisterskiej. Mam również nadzieje że wyniki wpłyną na zwiększenie edukaji w szkołach a także w mediach. Ankieta dotyczy kobiet w wieku do 30 roku życia.
http://www.ankietka.pl/an...ych-kobiet.html

[ Komentarz dodany przez: Richelieu: 2010-12-29, 19:20 ]
Przenoszę post do odpowiedniego wątku. Pozdrawiam.

asiafizjot 

#11  Wysłany: 2011-03-13, 15:04  rehabilitacja kobiet po mastektomii piersi

Witam, jestem studentką fizjoterapii. Piszę pracę licencjacką na temat rehabilitacji kobiet po mastektomii piersi. Szukam chętnych kobiet które mogłyby wypełnić anonimową ankietę, które pomogłaby mi w uskutecznianiu leczenia kobiet po mastektomii piersi. Jeżeli któraś z Pań jest chętna proszę o odpowiedz na forum lub na mojego maila: joanna.jozwiak@hotmail.com

ankieta nie jest długa, a bardzo mi pomoże w pisaniu pracy. Proszę o pomoc

karolin1102 

#12  Wysłany: 2011-04-06, 14:16  Jakość życia kobiet po mastektomii

Dzień dobry,
jestem studentką na kierunku fizjoterapia. Piszę pracę magisterska na temat: "Jakość życia kobiet po mastektomii". Chciałam bardzo prosić Panie, które zostały poddane zabiegowi usunięcia piersi z powodu nowotworu o wypełnienie mojej ankiety. Bardzo pomogłoby mi to w mojej pracy magisterskiej a także w przyszłej pracy jako fizjoterapeuta.
Ankieta znajduje się w załączniku.
Wypełnioną ankietę prosiłabym aby odesłać na adres: karolin1102@interia.pl
Z góry bardzo serdecznie dziękuję wszystkim za poświęcony mi czas.
Pozdrawiam Karolina

ankieta.doc
Kwestionariusz ankiety
Pobierz Plik ściągnięto 89 raz(y) 93 KB

gfloris 

#13  Wysłany: 2011-04-07, 16:47  Proszę o pomoc

nie choruję na nowotwór, ale temat jest mi bardzo bliski, właśnie piszę pracę w tym temacie, w związku z tym mam ogromną prośbę o wypełnienie anonimowej ankiety - pod adresem :
http://www.ankietka.pl/an...otworowych.html
z góry dziękuję Gosia

[ Komentarz dodany przez: Richelieu: 2011-04-07, 17:59 ]
Poprawiłem link do ankiety i post umieściłem w stosownym dziale.
Pozostałe powielone usunąłem - tak nachalne powtarzanie tej samej wiadomości jest spamowaniem forum.

ja100 
PRZYJACIEL Forum

Pomogła: 100 razy

#14  Wysłany: 2011-04-08, 21:51  

gfloris przy pytaniu 6 zrezygnowałam z ankiety (nie można zaznaczyć dwóch odpowiedzi)

Anastazja 

#15  Wysłany: 2011-05-12, 01:21  

Witam Panie
Jestem studentką V rok zdrowia publicznego Uniwersytetu Medycznego w Lublinie. Uprzejmie proszę o wypełnienie ankiety wszystkie Panie , które odczuwają lub odczuwały ból z powodu choroby. Mój temat pracy "Monitorowanie i ocena bólu w nowotworze piersi". Jest ona w pełni anonimowa a otrzymane wyniki posłużą tylko do pracy naukowej.
W związku z powyższym prosiłabym Panie, dysponujące chwilą czasu, o wypełnienie krótkiej ankiety - 3 do 5 minut .
Za pomoc w badaniach z góry wszystkich Paniom bardzo dziękuję. :)

Ankieta dostępna na stronie: http://www.ebadania.pl/973f993296ae8eaa

Odpowiedz do tematu