DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna
Logo Forum Onkologicznego DUM SPIRO-SPERO
Forum jest częścią Fundacji Onkologicznej | przejdź do witryny Fundacji

Czat Mapa forum Formularz kontaktowyFormularz kontaktowy FAQFAQ
 SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  AlbumAlbum
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: DumSpiro-Spero
2011-07-27, 10:41
Paniczny strach przed rakiem
Autor Wiadomość
niki 
PRZYJACIEL Forum

Pomogła: 96 razy

#31  Wysłany: 2011-12-07, 16:07  

akos6
Cytat:
Jak sobie poradzę z lękiem po leczeniu ?. Mamy plany...W lutym mój Mąż jedzie do Warszawy otworzyć filię firmy. Ja kończę leczenie (chemia, operacja, rehabilitacja), dzieci kończą przedszkole i zerówkę w czerwcu i przeprowadzamy się do domku pod Warszawą... nie pozwolę by to strach zawładnął moim życiem i wpłynął na realizację naszych planów

podziwiam twoja postawe
to nasze zycie i to my mamy wpływ na jego jakośc
wierzę ze wszystkie twoje plany się spełnią
wygrasz z skorupiakiem a przy Twojej postawie reszta tak samo się powiedzie
zyczę ci tego z całego serca

ty pokazujesz innym jak cieszyc sie zyciem ,
pozdrawiam i cały czas trzymam za ciebie kciuki

Anelia 
PRZYJACIEL Forum

Pomogła: 349 razy

#32  Wysłany: 2011-12-07, 21:16  

" A dla chętnych mogę polecić książkę"Potęga podświadomości"- Joseph Murphy "

Ja również mogę polecić tą książkę. Tę książkę polecił przeczytać mojemu tacie jeden lekarz (torakochirurg) ...

Armando123 

#33  Wysłany: 2011-12-11, 22:10  

A umnie znowu strach zaczyna zwyciężać. Od jakiegoś czasu zmagam się z niegojącą raną. Najpierw była wypukłość, którą próbowałem wycisnąć, sączyła się z tego tylko woda. Po tych moich "zabiegach" powstała nadżerka, krater , która nie może się zagoić, robi się strup, który po jakimś czasie odpada, znowu jest krater, znowu robi się strup i tak w kółko.

Boję się czy to nie jakiś rak skóry, albo mięsak skóry :-(

Reszka.78 

Pomogła: 67 razy

#34  Wysłany: 2011-12-11, 22:23  

W tej chwili nie myślę o sobie, chociaż owszem był okres gdy myślałam o tym, że mam raka mózgu. Teraz jednak boje się raka mojej Mamci. Boje się o Nią, o Nas. Nie chcę bez Niej żyć, nie wyobrażam sobie tego i wiem, że bez Niej nie będę umieć żyć.
Cały czas o tym myślę. Boje się pragnąć, boje marzyć, boję myśleć o sobie w obawie, że przez to Mamci się pogorszy. To okropne uczucie, że to czego pragnę, o czym marzę może Jej zaszkodzić. Koszmarne.
Momentami już mam wrażenie, że zaczynam fiksować, jeszcze trochę i zacznę chodzić o wróżkach i jasnowidzach :uuu: już łapie się na tym, że jak układam pasjansa (by zająć czymś głowę i czas) czy to prawdziwego czy na komputerze, to myślę o tym czy Mamcia wyzdrowieje, czy nie i jak wychodzi, że nie wyzdrowieje, to strasznie się tym gryzę i przeżywam. Wiem jak to brzmi, ale jakoś nie mogę tego u siebie zwalczyć.

Pozdrawiam

Mark 
PRZYJACIEL Forum

#35  Wysłany: 2011-12-12, 17:48  

Armando123 napisał/a:
A umnie znowu strach zaczyna zwyciężać. Od jakiegoś czasu zmagam się z niegojącą raną. Najpierw była wypukłość, którą próbowałem wycisnąć, sączyła się z tego tylko woda. Po tych moich "zabiegach" powstała nadżerka, krater , która nie może się zagoić, robi się strup, który po jakimś czasie odpada, znowu jest krater, znowu robi się strup i tak w kółko.

Boję się czy to nie jakiś rak skóry, albo mięsak skóry :-(

Może po prostu czymś zainfekowałeś czymś ranę, masz cukrzycę, która wpływa na gojenie, itp.

niki 
PRZYJACIEL Forum

Pomogła: 96 razy

#36  Wysłany: 2011-12-13, 17:28  

Reszka 78 , nie możesz zdawac się na los, nie wolno ci na tym bazowac bo to jak będzie nie jest zalezne ani od kart ani wrożek,
wiem często tak robimy ze liczymy płatki kwiatow licząc tak nie- ale to tylko dodatkowo dołuje
skup sie na tym co masz tu i teraz , bo mama jest i cie potrzebuje a, jak będzie jak jej zbraknie?
to juz całkiem inna sprawa,
na razie bądz i staraj sie cieszyc tak zeby i ona na tym mogła skorzystać
a chile złe kiedys przyjdzie czas

armando , dlaczego ty nigdy nie pomyślisz o czym prozaicznym tylko od razu o raku ??

przeciez niegojące sie rany (u ciebie sam ją zainfekowałeś swoimi zabiegami ) występują
w tak wielu chorobach ze nawet trudno je wymienić,

przestań ja skubać przestań na nia patrzec, drapać wygniatać, bo takimi zabiegami na pewno jej nie wyleczysz. ona zagoi się sama
ja miałam taki okres kiedy nie goiły mi sie rany - to był gronkowiec , zwykły gronkowiec na skórze,
wystarczyła maść z antybiotykiem i kilka dni antybiotyków doustnych i problem zniknął
idz do rodzinnego niech ci cos przepisze i zniknie

Reszka.78 

#37  Wysłany: 2012-02-10, 19:42  

niki, masz absolutną rację :) Nieco powoli, ale pokonuje takie złe myślenie i staram się myśleć pozytywnie. Wyniki Mamcia ma rzec mogę na piątkę, samopoczucie na tróję, ale trudno Jej się dziwić skoro tak wiele rzeczy na Nią spadło.

Wszystko niby jest pięknie cudnie, ale łazi po mnie taki niepokój...

Powiedzcie mi proszę, kiedy minie u mnie ten lęk przed rakiem? Tak jak mówię, Mamcia czuje się dobrze, ale wystarczy, że gorzej się poczuje (co każdemu się może przecież zdarzyć), że Ją coś zaboli - od stycznia pobolewa Ją krzyż, a ja już myślę czy to nie przerzuty i nie uspokajają mnie słowa lekarki, że w obecnej sytuacji taka możliwość jest właściwie zerowa, pęka Mamci warga, a ja już myślę, czy to nie rak, od kilku dni ma na nadgarstku taką szorstką skórę, a dziś czerwonawą skórę dłoni - oczywiście od razu myślę o tym gadzie. Miewa bóle głowy, ma słabsze ręce, bywa roztargniona i nieuważna, a ja już myślę, o guzie mózgu :-(
Powiedzcie, kiedy może mi to przejść? Kiedy się uspokoję na tyle, że Mamcine dolegliwości nie będą mi się od razu kojarzyły z najgorszym? Czy jest to w ogóle możliwe, czy też już zawsze będzie nam towarzyszyć ten lęk?

Pozdrawiam serdecznie

Mark 
PRZYJACIEL Forum

#38  Wysłany: 2012-02-11, 10:13  

Reszka.78, sokoro nie możesz poradzić sobie sama, spróbuj u specjalistów ( np. psycholog ) :?:

Reszka.78 

#39  Wysłany: 2012-02-11, 16:12  

Radzę sobie, lepiej, gorzej, ale radzę. Nachodzi mnie taka myśl, ale ją przeganiam, by nie dać się zwariować. Pytam po prostu, czy możliwe jest, że taki lęk przed rakiem minie, czy też zawsze już będzie towarzyszyć?

Pozdrawiam

Mark 
PRZYJACIEL Forum

#40  Wysłany: 2012-02-12, 12:19  

Reszka.78, nie wiem, mnie taki strach na razie "nie zamęcza", może dlatego, że mam inne zmartwienia.

Odpowiedz do tematu