DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna
Logo Forum Onkologicznego DUM SPIRO-SPERO
Forum jest częścią Fundacji Onkologicznej | przejdź do witryny Fundacji

Czat Mapa forum Formularz kontaktowyFormularz kontaktowy FAQFAQ
 SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  AlbumAlbum
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Leukopenia i małopłytkowość
Autor Wiadomość
JustynaS1975 
PRZYJACIEL Forum



Dołączyła: 24 Cze 2011
Posty: 10397
Skąd: Warszawa
Pomogła: 1117 razy

 #16  Wysłany: 2012-08-29, 14:59  


waleczna83 napisał/a:
w badaniu wyszło: cytomegalia igg

IgG dodatni oznacza, że choroba została przebyta w przeszłości, a organizm wypracował sposób, który może okazać się skuteczny w walce z nawrotami choroby
Natomiast IgM (+) świadczy, że pacjent zmaga się (w tym momencie) z infekcją.
Czy tylko jest napisane IgG? Jeśli tylko IgG (+) to oznacza, że przeszłaś cytomegalię. Wirus CMV odpowiedzialny za cytomegalię jest wszędobylski, łatwo się nim zarazić i jego nosicielem jest (niektóre szacunki mówią) o 80-90% populacji.
Jeśli jest tylko cytomegalia IgG (w domyśle dodatni), to sprawa nie jest wyjaśniona.

[ Dodano: 2012-08-29, 15:00 ]
A możesz całość tego wyniku przepisać?
_________________
Choroba moim nauczycielem, nie panem. Chwila, która właśnie trwa może być najlepszą z Twoich chwil.
 
 
waleczna83 


Dołączyła: 06 Sie 2012
Posty: 15

 #17  Wysłany: 2012-08-29, 15:43  


igm nieobecne... czyli dalej niewyjaśnione...
miałam robione różne przeciwciała i tarczycowe badania i nic nie wyszło...

[ Dodano: 2012-08-29, 15:51 ]
a kiedy mogłam przebyć tę chorobę? to jest informacja, że w ogóle ją przebyłam czy np. w ciągu ostatniego roku?
_________________
waleczna83
 
JustynaS1975 
PRZYJACIEL Forum



Dołączyła: 24 Cze 2011
Posty: 10397
Skąd: Warszawa
Pomogła: 1117 razy

 #18  Wysłany: 2012-08-29, 16:02  


IgG (+) jest to informacja, że przebyłaś cytomegalię. Kiedy ją przebyłaś trudno powiedzieć.
Wirusa CMV łatwo zadobyć, drogą kropelkową, także to może być nawet przedszkole, każdy okres w życiu. Gdy ma się dobrą odporność, to nie czuć kiedy przebywa się cytomegalię lub są to objawy łagodne. Wirus CMV jest wirusem samoograniczającym się. Gdy go się zadobędzie, to potem on jest w organizmie w stanie latentnym ('uśpionym').

Co do dalszego Twojego 'diagnozowania' (ustalania przyczyny leukopenii) nie potrafię podpowiedzieć.
_________________
Choroba moim nauczycielem, nie panem. Chwila, która właśnie trwa może być najlepszą z Twoich chwil.
 
 
Jolana 
PRZYJACIEL Forum



Dołączyła: 23 Paź 2011
Posty: 979
Skąd: Warszawa
Pomogła: 190 razy

 #19  Wysłany: 2012-08-29, 16:48  


waleczna83 :)
Prawdopodobnie masz stan po przebyciu choroby - czyli cytomegalia w uśpieniu, nabyta odporność.
Tak podają źródła. Zobacz wyniki IgG i igM- na przykład tutaj, poczytaj interpretację wyników.interpretacja wyników.
_________________
Wszystko zaczęło się bardzo niewinnie od jednej, jedynej zmutowanej komórki.
Razem jest łatwiej... :)
 
waleczna83 


Dołączyła: 06 Sie 2012
Posty: 15

 #20  Wysłany: 2012-08-29, 16:58  


A możesz całość tego wyniku przepisać?

WBC 3,89 (4-10)
Neut 1,86 (2,5-5)
Lym 1,43 (1,5-3,5)

Cytomegalia IgM nieobecne
Cytomegalia IgG obecne
_________________
waleczna83
 
Jolana 
PRZYJACIEL Forum



Dołączyła: 23 Paź 2011
Posty: 979
Skąd: Warszawa
Pomogła: 190 razy

 #21  Wysłany: 2012-08-29, 17:02  


pomogę tylko nie zrozumiałam pytania

[ Dodano: 2012-08-29, 17:05 ]
Pod - interpretacja - masz zielony pasek i najeżdżasz myszką i wyskakuje opis.
_________________
Wszystko zaczęło się bardzo niewinnie od jednej, jedynej zmutowanej komórki.
Razem jest łatwiej... :)
 
JustynaS1975 
PRZYJACIEL Forum



Dołączyła: 24 Cze 2011
Posty: 10397
Skąd: Warszawa
Pomogła: 1117 razy

 #22  Wysłany: 2012-08-29, 17:06  


Jolana napisał/a:
pomogę tylko nie zrozumiałam pytania

waleczna83 napisał/a:
A możesz całość tego wyniku przepisać?

Jolano, poprosiłam Waleczną, aby przepisała wynik. :)
I wynik jest właśnie taki:
waleczna83 napisał/a:
WBC 3,89 (4-10)
Neut 1,86 (2,5-5)
Lym 1,43 (1,5-3,5)

Cytomegalia IgM nieobecne
Cytomegalia IgG obecne

:)

Oczywiście wyniki białych są poniżej normy, ale WBC jest tylko lekko poniżej normy.

[ Dodano: 2012-08-29, 17:08 ]
I w porównaniu z Twoim pierwszym postem jest poprawa, znacząca poprawa i wraca do normy.
_________________
Choroba moim nauczycielem, nie panem. Chwila, która właśnie trwa może być najlepszą z Twoich chwil.
 
 
waleczna83 


Dołączyła: 06 Sie 2012
Posty: 15

 #23  Wysłany: 2012-08-29, 17:13  


jest poprawa, ale pod koniec czerwca też była, a w środku lipca spadło WBC do 2,52

limfocyty też były 1,69, a w połowie lipca 0,9

[ Dodano: 2012-08-29, 17:13 ]
stąd te spadki po poprawie?

[ Dodano: 2012-08-29, 17:17 ]
od 1 czerwca miałam 6x badania. pod koniec czerwca były najlepsze, chociaż WBC trochę poniżej normy... w lipcu wszystko w dół: białe, czerwone - hemoglobina, żelazo (z 113 na 24 (37-145))
_________________
waleczna83
 
waleczna83 


Dołączyła: 06 Sie 2012
Posty: 15

 #24  Wysłany: 2012-09-15, 19:08  


Wyszły mi dodatnie wyniki, że kiedyś przebyłam cytomegalię i ... mononukleozę, którą btw mi wykluczono w czerwcu, kiedy zaczęły się moje problemy z WBC. Nadal mam poniżej normy krwinki białe: neutrofili i limfocyty.
Wykryto mi również przeciwciała przeciwjądrowe ANA, czyli - Jolana - może być jakaś choroba reumatoidalna, jednak lekarz powiedział, że nie mam jej objawów, poza wynikami krwi.
Skąd, Jolana, przyszły Ci na myśl tego typu choroby?
Przeczytałam, że wśród nich też są jakieś nowotwory, których najbardziej się obawiam, bo jestem obciążona genetycznie. Co mogę jeszcze zrobić, poza kontrolą?
_________________
waleczna83
 
Jolana 
PRZYJACIEL Forum



Dołączyła: 23 Paź 2011
Posty: 979
Skąd: Warszawa
Pomogła: 190 razy

 #25  Wysłany: 2012-09-15, 21:11  


Cytat:
Wykryto mi również przeciwciała przeciwjądrowe ANA, czyli - Jolana - może być jakaś choroba reumatoidalna, jednak lekarz powiedział, że nie mam jej objawów, poza wynikami krwi.

Pozytywny wynik ANA może potwierdzić chorobę reumatoidalną bądź wykluczyć trzeba dokonać dalszej diagnostyki...
Dodatni ANA może być również przy zakażeniach, chorobach płuc, chorobach układu pokarmowego i innych, dlatego, jak mówię, należy interpretować ANA w kontekście innych badań laboratoryjnych...

Pytasz mnie :
Cytat:
Skąd, Jolana, przyszły Ci na myśl tego typu choroby?

Intuicja ;)
Poważnie, :) tak mi przyszło na myśl..., ponieważ z pewnymi chorobami reumatycznymi wiąże się mała liczba białych krwinek (leukopenia), zmniejszenie liczby czerwonych krwinek (niedokrwistość) i / lub mała liczba płytek krwi ( małopłytkowość)...
Wcześniej różne opcje diagnostyczne były odrzucane to pomyślałam o grupie tych schorzeń...
_________________
Wszystko zaczęło się bardzo niewinnie od jednej, jedynej zmutowanej komórki.
Razem jest łatwiej... :)
 
niki 
PRZYJACIEL Forum



Dołączyła: 15 Lip 2011
Posty: 890
Pomogła: 225 razy

 #26  Wysłany: 2012-09-16, 13:08  


moze warto poszukać w kierunku tocznia układowego ?
przy toczniu mogą wychodzić fałszywie dodatnie wyniki na cytomegalię kiłę , boleriozę
jest często leukopenia ,
warto znależć dobrego reumatologa i poprosić o zlecenie dalszych badan w tym kierunku,
jesli ANA wychodzą dodatnie , mozna zrobić ANA 2, cały profil, jesli wyjdą dodatnie -wtedy trzeba włączyć leczenie
czasem tak jest ze wyniki wychodzą złe a pacjent w sumie czuje się nieżle , ale nie znaczy to że wtedy można to zostawic bez leczenia

dodatnie ANA mają także niektorzy ludzie całkiem zdrowi ale u ciebie jest jednak leukopenia,
być moze inne objawy także masz tylko nikt tego nie łaczył

masz nadwrażiwość na słonce?
bole męsni, kości , stawów?
temperaturę? stany podgorączkowe?
owrzodzenia jamy ustnej ,
tych kryteriow jest sporo ale wystarczy spełnic 4 z nich i miec potwierdzenie w wynikach przeciwciał

zyczę ci szybkiego znalezienia lekarza ktory postawi Ci prawidłową diagnozę
_________________
Nawet jeśli niebo zmęczyło się błękitem, nie trać nigdy światła nadziei.
 
waleczna83 


Dołączyła: 06 Sie 2012
Posty: 15

 #27  Wysłany: 2012-09-16, 16:46  


z tych rzeczy, to mam stany podgorączkowe przy przeziębieniach ... i nic więcej.
mam ciemną karnację i nigdy nie miałam problemów ze słońcem, teraz też nie mam
_________________
waleczna83
 
niki 
PRZYJACIEL Forum



Dołączyła: 15 Lip 2011
Posty: 890
Pomogła: 225 razy

 #28  Wysłany: 2012-09-16, 17:13  


No tak - faktycznie , to może nie być to
ale moze warto zrobić panel badań na ANA 2
jesli wyjda ujemne to znaczy ze to nie ten trop
czasem najpierw tylko wyniki są niezbyt dobre , reszta może dołączyć pózniej
kłopotów z nerkami nie masz ? ze skórą ? wysypki ? swiad skóry , rumień?

gdzieś szukać trzeba , ale jesli lekarz mówi ze to nie choroby reumatyczne, to może ma rację ale nie kazdy lekarz się zna na tego typu chorobach, Moze warto jednak do reumatologa ? pokieruje cię dalej, ewentualnie wykluczy tego typu choroby
_________________
Nawet jeśli niebo zmęczyło się błękitem, nie trać nigdy światła nadziei.
 
waleczna83 


Dołączyła: 06 Sie 2012
Posty: 15

 #29  Wysłany: 2012-09-16, 22:47  


nic takiego nie mam
będę nalegać na badania ANA 2
dzięki
_________________
waleczna83
 
waleczna83 


Dołączyła: 06 Sie 2012
Posty: 15

 #30  Wysłany: 2012-09-21, 15:46  


nie dostałam skierowania na ANA 2, tylko na powtórzenie ANA 1 za dwa i pół miesiąca, bo dopiero potwierdzony wynik będzie wiarygodny...
wtedy też kontrola całej morfologii z rozmazem

a teraz od dwóch tygodni walczę z kaszlem odrywającym i nie mogę go zwalczyć. wieczorami to aż się duszę, ale lekarze mówią, że osłuchowo wszystko ok... dali syropek flavamed i wit. c

wyniki z końca sierpnia: WBC 3,8 (4-10), neut 1,86 (2,5-5) i lym 1,4 (1,5-3,5)
to wyniki robione z tydzień przed infekcją
_________________
waleczna83
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

logo

Statystki wizyt z innych stron
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group