DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna

Logo Forum Onkologicznego DUM SPIRO-SPERO
Forum jest cz?ci? Fundacji Onkologicznej | przejdź do witryny Fundacji

Czat Mapa forum Formularz kontaktowyFormularz kontaktowy FAQFAQ
 SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  AlbumAlbum
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Białaczka neutrofilowa czy napewno?
Autor Wiadomość
zibi1983pl 


Dołączył: 09 Gru 2017
Posty: 4
Skąd: Łaziska Rybnickie

 #1  Wysłany: 2017-12-09, 11:34  Białaczka neutrofilowa czy napewno?


Czy na podstawie takiego rozpoznania można jednoznacznie stwierdzić, że to białaczka neutrofilowa lub inna białaczka w ogóle? ( w załączniku zamieściłem skan wypisu). Jestem świeżo co po rozpoznaniu. Klinika Katowice odrzuciła moje skierowanie twierdząc, że nie ma sprzętu żeby potwierdzić diagnozę z szpitala w Rybniku. (patrz załącznik)

Generalnie interesuje mnie czy przy białaczce może zdarzyć się, że bez leczenia, Leukocyty osiągną prawie normalny poziom. Miałem 2 tygodnie temu 26 tyś teraz mam 11,4 tyś bez jakiegokolwiek leczenia. Dodatkowo neutrofile (neutrocyty) stanowią teraz 61% co też jest prawidłowe.

tutaj najnowsze badanie krwi.

Najnowsze badania krwi: 08-12-2017
Morfologia krwi (C55)

Leukocyty - 11,4 x10^3/ul 4 - 10
Erytrocyty 5,21 x10^6/ul 4,50 - 6,10
Hemoglobina 15,5 g/dl 14,0 -18,0
Hematokryt % 44,4 % 42,0 - 54,0
Sr. obj. krwinki MCV 85,2 fl 81,0 - 96,0
Sr. masa hemoglobiny MCH 29,8 pg 27,0 - 31,0
Sr. stezenie hemoglobiny MCHC 34,9 g/dl 33,0 - 37,0
Płytki krwi (PLT ) ­ 409 x10^3/ul 130 - 400
% MONO% 5,4 % 3,0 - 9,0
% EOS% 0,5 % 0,0 - 6,0
% Limfocyty (LYMPH% ) 31,5 % 20,0 - 45,0
% BASO% 0,4 % 0,0 - 1,5
% Neutrocyty (NEUT%) 61,0 % 40,0- 70,0
% LUC% 1,2 % 0,0- 4,0
Wskaźnik anizocytozy (RDW-CV) 13,4 % 11,5 - 14,5
Wsk.zróz.obj. płytek (PDW) 51,8 % 25,0 - 65,0
Średnia objętość płytki (MPV) - 6,5 fl 7,2 - 11,1
CH 31,2 pg 28,0- 36,0
HDW -­ 3,5 g/dL 2,2- 3,4
PCT 0,27 % 0,12 - 0,36
%MICRO 1,4 %
%HYPO 0,4 %
%MICRO / %HYPO 3,7 %

Metoda cytometrii przepływowej, analizator Advia 2120i, firma Siemens.
Mikroskopowa ocena rozmazu krwi (C32)
Granulocyty obojetn. pałeczkowate 1 % 1
Granulocyty obojetn. podzielone 53 % 40 - 70
Bazocyty -­ 2 % 0 - 1
Limfocyty 41 % 20- 45
Monocyty - 1 % 3- 9
Limfocytoidalne 1 %
Limfomonocytoidalne 1 %





wypis 001.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 1515 raz(y) 856,94 KB

konsyl.png
Pobierz Plik ściągnięto 1392 raz(y) 361,39 KB

 
MisiekW 
MODERATOR


Dołączył: 10 Lut 2014
Posty: 1407
Pomógł: 560 razy


 #2  Wysłany: 2017-12-09, 18:44  


Bez leczenia nie powinny występować spadki leukocytozy. Wskazane wykonanie trepanobiopsji i badanie mutacji CSFR3 celem ew. rozpoznania. Możliwe byłoby to w Instytucie Hematologii w Warszawie.
 
zibi1983pl 


Dołączył: 09 Gru 2017
Posty: 4
Skąd: Łaziska Rybnickie

 #3  Wysłany: 2017-12-10, 13:18  


Czyli dobrze rozumując, można wywnioskować że taki spadek do granic normy jest dobrze rokujący lub podważający w/w rozpoznanie? Co nie zmienia faktu, że trzeba to potwierdzić genetycznie.
 
zibi1983pl 


Dołączył: 09 Gru 2017
Posty: 4
Skąd: Łaziska Rybnickie

 #4  Wysłany: 2017-12-13, 22:13  


Proszę o rozczytanie podkreślonych linijek jak ktoś da rade... wcześniejsze jakoś rozszyfrowałem z żoną.



prof.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 863 raz(y) 473,42 KB

 
JustynaS1975 
Administrator



Dołączyła: 24 Cze 2011
Posty: 12614
Skąd: Warszawa
Pomogła: 2742 razy


 #5  Wysłany: 2017-12-15, 09:20  


Czy możesz napisać, to co rozszyfrowaliście z żoną. Może to jakoś nam pomoże w rozszyfrowaniu reszty. :?ale?: :roll:
_________________
Człowiek ma dwa życia. To drugie zaczyna się wtedy, gdy zrozumiesz, że życie jest tylko jedno.
Choroba moim nauczycielem, nie panem.
 
zibi1983pl 


Dołączył: 09 Gru 2017
Posty: 4
Skąd: Łaziska Rybnickie

 #6  Wysłany: 2017-12-15, 17:52  


Piąta linijka od dołu " Aktualnie nie ma danych świadczących o [...] białaczce neutrofilowej."
Czwarta linijka od dołu "[...] brak trepanobiobsji i oceny [...] gat. szpiku"
trzecia linijka od dołu " [...] genetycznymi na . 3 g. csf. ; "
druga linijka od dołu " jeśli lekami [...] " i dalej nie wiem
pierwsza od dołu "[...] zabezpieczyć nasienie (dla celów prokreacji)"

wcześniej od góry są wyniki badań labo, zebrane w całość przez Panią Proferor, na temat RCP, 26 tyś krwinek białych , rtg zębów, i zatok, i powiększeniu śledziony i wątroby.


W sumie udało się nam to rozszyfrować w wystarczającym stopniu jak dla mnie :) uspokoiła mnie Pani Profesor co nie zmienia faktu, że dalej chce się zbadać genetycznie jak sugeruje opinia z konsylium.
 
MisiekW 
MODERATOR


Dołączył: 10 Lut 2014
Posty: 1407
Pomógł: 560 razy


 #7  Wysłany: 2017-12-15, 19:13  


Chodzi o to, że jeśli będzie narastanie leukocytozy powinieneś otrzymać HU (hydroksymocznik), który, ponieważ jest chemioterapeutykiem, w dodatku przyjmowanym na stale doustnie, może upośledzać płodność. Jeśli myślisz o prokreacji, wskazane byłoby zbankowanie spermy.
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  


logo

Statystki wizyt z innych stron
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group